Blog


...

Lars Lund

12 dec 2023 10:43

Gør som fuglene om vinteren gå på jagt efter frø

Frosten har meldt sig på banen, og vinteren er begyndt, og mens juleriet er i gang i drivhuset med ild i brændeovnen, julenisser, kranse og lune æbleskiver, og sneen daler ned og lægger en lun dyne på jorden, skal vi allerede til at tænke på den næste sæson i drivhuset. Inden vi ser os om, er det forår og sommer og ikke mindst under glas.  

 

Køkkenhaven starter ved køkkenbordet. Det gælder såmænd også for drivhuset. Her sidder jeg med min iPad, og mens jeg nyder fuglene spise frø ude ved foderbrættet, er jeg samtidig i gang med at studere internetbutikker med frø og lede efter inspiration til frø, jeg ikke har prøvet at sætte i verden som små eller store planter. Det må godt være lidt sjove og lidt specielle af slagsen. Måske er der kommet nye tomater, jeg ikke har forsøgt mig med, måske en eller anden nyhed, jeg bare skal have fat i. Man skal være klar til at bestille tidligt, for lige pludselig er det hele væk.  

 

Ved køkkenbordet har jeg også blok, hvor jeg tegner bede ind, og skriver op, hvad jeg vil have i drivhuset denne gang. Der skal prioriteres, for der er ikke plads til alle drømmene, og jeg prøver at være realistisk, for ofte har jeg stået med meget frø, jeg aldrig fik plads til.  

At dyrke glasperler 

I år skal jeg prøve de festlige og farverige majs Glas Gem, der er et resultat af en indiansk avlers eksperiment helt tilbage i 1900-talletMajsenes enkelte korn ligner næsten fladtrykte glasperler. Der går 120 dage fra frø til høst. Man kan forspire dem, eller dem direkte i jorden fra maj og lidt før i drivhuset. Her kan der jo godt stå et par stykker. Alle majs skal have godt med vand og gødning.  

Der er også de sorte tomater for eksempel Blackball, men også andre. Kødet er lyserødt, så det er kun det ydre, der er sort. De skal sås inde fra midt marts til midt april. 

Black Prince er en anden tomat og trods dens navn ikke sort men mørk marmoreret og kommer fra Sibirien. Den smager bare godt, og er en af de tidlige sorter, som du er sikker  vil modne, inden sæsonen er slut.  

Ingefær kræver tid 

Ingefær er ikke ny for mig, men jeg skal helt sikkert dyrke den igen. Det er en subtropisk skovplante, så den burde jo slet ikke kunne dyrkes på vore breddegrader, men som med oliven, citrus og meget andet, så handler det jo næsten kun om at alle planter, uanset hvor de så end kommer fra, får de rette betingelser. Når den vokser op, minder ingefær lidt om blanding mellem et siv og en bambus. Vil du prøve, skal du have fat i knoldene i februar.

Smagen af østers 

Haverod er der ikke mange, der kender, men det er en spændende gammel velsmagende kulturplante. Den er toårig. Første år danner den en roset, der andet år sender en høj og forgrenet blomsterstilk med et lilla ja nærmest betlehemsstjerne blomst op i luften. Ved middagstid takker blomsten af for dagen og lukker sig sammen. Alt kan spises, men for de fleste er rødderne det bedste. Kan du lide østers, så smager de som østers. Af samme grund har den også tilnavnet østersplante. Også blomsten kan du roligt guffe i dig. Blomsterskuddene kan man bruge som asparges.  

Frøen skal helst smage kulden, hvorefter frøene sås, når jorden er ca. 8 grader varm og spire i løbet af foråret. Nogle gange kan der dog gå et år til, før der er gevinst, ofte fordi de ikke har været gennem en kuldeperiode, så måske dukker der en lille overraskelse op en dag, som du helt havde glemt. Haverod er i familie med Skorzonerrod.  

 

Ja, det er rigtigt, der er så mange bud, at man skal have mindst tre drivhuse og ti tønder land for at få det hele. Men prøv allerede nu at se efter det, du brænder for eller hvad 2024 byder, ved at søge i frøbutikkerne på nettet. Nyhederne dukker snart op, og abonnerer du på et nyhedsbrev fra din favoritbutik, er du den første der får dem i din computers ”Frøbakke” eller indbakke, hedder det jo i det sprog.  

Kom i gang med det mere kendte 

Først og fremest er det nu, du skal i gang med det lidt mere langsigtede, der skal starte inde i vindueskarmen og med lys. Det er chili og peber, og snart følger aubergine, knoldselleri, ananaskirsebær og artiskok. Det er frø og planter, der har en lang udviklingstid. Porre kan også med fordel sås nu, og dem kan du godt starte op i drivhuset.   

Artiskokker er både smuk og lækker spise. Ved en temperatur på lidt over 16 grader, spirer de i løbet af en uges tid, men de kan godt sås allerede ved 5 grader. Det tager så bare længere tid.  

Chili er mere varmekrævende. De kan spire ved 15 grader, men mest ideelt er det omkring 25 grader.  

Aubergine er nok de mest varmekrævende, når det gælder såning. De skal have et sted mellem 25 og 30 grader og vil gerne fortsætte med at stå i en god varme.  

Også Ananaskirsebær skal have en varm start. De er toårige og bærer frugt allerede første år. Den skal ind, når sæsonen er slut, og vil som så mange af de planter, der skal overvintre, helst stå ved 10-15 grader.  Så den i februar ved 22 grader eller deromkring.  

Tomatillo forspires sammen med tomaterne eller omkring marts. De skal plantes om, når potten bliver for lille, ellers standser udviklingen, og du skal have mindst tre planter for at få frugt.  

Her og nu og på den korte bane med tidligt udbytte, kan du så spinat. Der skal ikke mange plusgrader til, før de spirer, og kommer der frost, tager de bare en pause. Det samme gælder dild.  

De langsomme blomster 

Sommeren begynder også i januar. Her skal pelargonierne, heliotrop, flittiglise og lobelia sås i en vindueskarm. Også stedmoder og kæmpejernurt kan sås tidligt  

 

Lys skal der til 

Selv om lyset er i gang med at vende tilbage, er der ikke lyst nok til, at dine planter kan udvikle sig, som de gerne skulle. Derfor skal de have lys. På markedet findes større eller mindre systemer, og skal du kun så relativ få frø, behøver du ikke det helt store anlæg. Du kan læse mere om mindre lysanlæg her.

Og vil du have en lidt større teknisk indsigt, kan du læse artiklen Knæk lyskoden her.

 

Har du et akvarie, du ikke bruger, så har jeg selv i mange år blandt andre brugt et sådant. Fyld lidt vand i, læg en akvarietermostat i vandet, og sæt den til 25 grader. Stil såbakkerne på nogle mursten eller andet, så de er hævet over vandet. Sæt glaslåg på akvariet med et hjørne til udluftning og tænd akvarielyset.   

Sommeren begynder også i januar. Her skal pelargonierne, heliotrop, flittiglise og lobelia sås i en vindueskarm. Også stedmoder og kæmpejernurt kan sås tidligt  

 

Så tidligt forspires de nævnte planter 

Chili kan du fra midt december 

Ingefær sætter du i en potte fra januar 

Artiskokker forspires fra februar 

Ananaskirsebær februar. 

Tomatillo marts, april 

Majs sidst i april 

Haverods frø skal have en kuldeperiode på mindst 4 uger. Mange venter herefter med at så i april.  

Aubergine forspires i april