Blog


...

TagTomat

24 apr 2023 11:08

Udplantning af tomatplanter

 

Vi har ofte rigtig travlt i de måneder, hvor tomatplanterne også har travlt med at vokse, og vi får derfor ikke altid ompottet ligeså flittigt, som vi ønsker. Måske du også har travlt med en masse drivhusforberedelser og forspiring. Heldigvis kan de lidt ranglede tomatplanter reddes ved at plante dem dybt, når de udplantes – og ompottes. Og uanset om du er en af dem, der får pottet dine tomatplanter om løbende, eller, om du ligesom os, ikke altid når at få ompottet lige så ofte, som du gerne ville, så kan det være en god idé at plante tomatplanterne dybt. Ved at plante dem dybt, sætter tomatplanter nemlig birødder på stænglen, som både vil gøre dine planter mere robuste, samtidig med at du ved at plante dem dybt, kan sparre lidt på vandingen – ret smart. Her får du en trin-for-trin guide til, hvordan vi udplanter vores tomatplanter.

 

Guide: Plant dybt og få robuste tomatplanter der kræver mindre vanding

(1) Inden du planter dine tomatplanter ud, er det en god idé langsomt at vænne dem til udelivet med lidt køligere temperaturer og direkte sollys. Det sætter ofte også skub i væksten, og vinden er med til at gøre dine planter mere robuste. Sæt dem løbende ud i drivhuset eller haven i et par timer om dagen og tag dem ind igen. Sørg for at det de første dage er lidt overskyet, så de langsomt vænner sig til sollyset. Forlæng løbende udeopholdet, men sørg for at de kommer ind om aftenen, hvor temperaturen typisk daler.

(2) Når der ikke længere er chance for nattefrost (omkring maj måned), kan du begynde at plante dine tomatplanter ud i drivhuset – enten direkte i jorden eller i en plantekasse eller stor krukke. De små busktomater kan du også have hængende i en potte i drivhuset. Vil du have tomatplanter udenfor drivhuset, skal du typisk vente med at udplante til midt maj-start juni, når nætterne er blevet lidt lunere.

(3) Grav et dybt hul så det passer med, at dine tomatplanter dækkes med jord op til de første blivende blade. Er dine tomatplanter lidt ranglede, kan du med fordel også fjerne de nederste blade og sætte dem endnu dybere.

(4) Fyld hullet med vand og vent på vandet er sunket.

(5) Tag forsigtigt planten ud af potten og sæt din tomatplante ned i hullet. Fjern evt. de nederste blade og dæk til med jord op til de første blivende blade.

(6) Vand jævnligt med gødningsvand. Tomatplanter er nemlig glade for både vand og gødning. Vand aldrig direkte på bladene, men nede ved jorden. Ved at plante dem dybt slipper vi ofte stort set for at vande – de skal dog stadig have gødning(svand).

 

(7) Hvis dine planter bliver for tætte kan du evt. fjerne nogle af de nederste grene for at give luft og derved undgå skimmel. Er det indeterminante sorter (de planter der vokser og vokser), kan du også løbende knibe siddeskuddene i bladhjørnerne, så dine planter ikke bruger al sin energi på at danne blade, men i stedet bruger energien på at udvikle blomster – og dernæst tomater.

(8) Da de fleste tomatsorter bliver høje, skal de bindes op i løbet af sommeren – her er det kun fantasien, der sætter grænser.

(9) Nyd at du nu kan høste dine tomater løbende hele sommeren igennem - lige til frosten kommer.

(10) Høst evt. frø fra modne tomater og læg dem til tørring, så du har frø til næste års tomatdyrkning, og du kan dele ud af dem til andre tomatelskere.

 

Er der grønne tomater, der ikke kan nå at modnes i drivhuset, kan du tage dem indenfor og lægge dem i et fad, hvor de løbede modnes og kan bruges, selv når tomatsæsonen er ovre.

 

God tomatdyrkning!

 

Grøn front

Team TagTomat

 

Om TagTomat

Bag TagTomat står et hold med en bred vifte af grønne fagligheder, der deler passionen om at skabe grønne fællesskaber og inspirere til grønne gør-det-selv og gør-det-sammen projekter. I dag har TagTomat alt fra økologiske frø, som pakkes på vores frøpakkemaskiner fra 1895, produktion af plantekasser, undervisningsmaterialer til dyrkningskits af svampe og mikrogrønt. Det hele startede med fem selvvandende plantekasser på et skraldeskur tilbage i 2011.

Bliv klogere på TagTomat