Blog


...

Spirekassen

28 mar 2023 11:22

Frisk plantemuld til danske drivhuse

Foråret er begyndt for alvor, og hvis du ikke allerede har været i plantecenteret efter plantemuld, er du sikkert på vej i påsken. Sommerhalvåret er for mange den bedste tid på året, specielt hvis du er ejer af et drivhus.

Hvert år får Spirekassen mange spørgsmål om plantemuld. Vores kunder er i tvivl om, hvilken muld de skal vælge og hvorfor? Det er meget forståeligt, for der ER mange produkter på markedet, og hvert produkt anvendes ikke til det samme. 

Muld til drivhuset

 • Drivhusejere er glade for at bruge selvvandingskasser. I en travl hverdag er selvvandingskasser virkelig også det bedste, man kan eje. Til selvvandingskasser bruges ofte en Plantesæk.

 • Hvis du ikke bruger selvvandingskasser men har faste jordbede, vil du have et behov for at give din gamle muld et årligt boost med næringsstoffer og ny struktur. Du vil have brug for en jordforbedringsmuld.
 • Hvis du dyrker i potter og krukker, skal du bruge en krukkemuld. Det kan også hedde en plantemuld.

 

Et nyt muldprodukt på vej

Spirekassen har i flere år samarbejdet med Pindstrup, der er Danmarks ældste muldproducent. Lige siden 1960'erne har Pindstrup udviklet og solgt voksemedier, både i Danmark og resten af verden. Faktisk har Spirekassen i en længere periode været på sidelinjen i Pindstrups produktudvikling til privatkunder. Så vores anprisning af disse nye produkter kan måske være på grænsen til reklame, men vi mener faktisk, at det er nogle gode produkter. 

format_quote

For at sige det enkelt. Det tager tid at udvikle indholdet til en god plantesæk. Jord er nemlig ikke bare jord.

Grobund for sund vækst 

Pindstrup lancerer en sphagnumfri produktserie til forårssæsonen 2023. Mulden består af træfibre og plantekompost: Den er dermed et bæredygtigt alternativ til sphagnum-baserede muldprodukter. Målet har hele tiden været at bruge cirkulære råmaterialer som kompost og træfibre, men samtidig altid leverer den samme gode kvalitet. Efter mange dyrkningsforsøg og afprøvninger er det lykkedes!

 

Tre nye produkter til drivhuset

 • Plantesæk til selvvandingskasser
 • Jordforbedringsmuld til boost af din gamle muld
 • Plantemuld til krukker og potter

Lær at opbevare din muld rigtigt

Måske tager du ikke hul på din plantemuld med det samme. Det er vigtigt, at du opbevarer din plantemuld bedst muligt inden brug. Plantemuld er det, man kalder, ”et organisk materiale”, og selvom posen er lukket, sker der en masse kemiske processer i mulden.

De fleste processer er sunde komposteringsprocesser, der forgår via mikroorganismer, der omsætter organisk stof ved hjælp af ilt. Processerne kaldes en aerob proces. 

Rigtig opbevaring af plantesække understøtter de sunde processer.

Korrekt opbevaring

 • Ælt og løs mulden i sækkene så den mærkes luftig
 • Hvis plantesækkene stables, stabl dem vandret
 • Opbevar kun i kort tid inden brug.
 • Læg en presenning over stablen, så den holdes tør.
 • Beskyt mod fugtighed generelt
 • Beskyt mod direkte sollys

Dårlig opbevaring

 • Højt bjerg af stablede plantesække
 • Opbevaring af plantesække lodret
 • Opbevaring uden overdækning/fugtigt
 • Opbevaring i vandpytter eller fugtige hulninger
 • Opbevaring i fuld sol

 

Hvis plantemulden opbevares under dårlige forhold, f.eks. hvis sækkene er stablet tæt, højt og er gennemvædet af regn, er der risiko for, at komposteringsprocesserne ændrer sig til at være anaerob. Anaerobe nedbrydningsprocesser foregår uden ilt, via organismer der kan leve uden ilt. Iltfrie nedbrydning danner stoffer, som er giftige for planter. En plantesæk, der har anaerobe forhold, vil lugte virkelig grimt. Hvis du har mistanke om, at der har været iltfrie forhold i din plantesæk, skal du kassere den.

NB Vær opmærksom på, at plantesække med organisk gødning kan lugte, når de åbnes. Det er helt normalt, lugten af iltfrie indbrydning er anderledes ubehagelig lugt

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Bodil Larsen

11 apr 2023 17:47

I har virkelig mange gode ideer til, hvordan man får mest igen for dit arbejde. Meget interessant læsning, man bliver helt opslugt. I er bare så gode.😍🥰🤩😍🥰🤩😍🥰🤩🍻

...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

12 apr 2023 15:54

Tusind tak, Bodil! Det er vi rigtig glade for at høre! 🌱✨

Mvh. Drivhusklubben 💚