Blog


...

Lars Lund

20 sep 2022 10:26

Sådan passer du på citrus når kulden sætter ind

Sæt dine kumquats ind for at beskytte frugterne

Vi nærmer os hastigt tiden, hvor vi kan forvente den første nattefrost, og hvor citrusplanterne skal ind under mere beskyttede forhold. Kumquat, der er en af de populære citrusarter, kan godt tåle frost, og tilmed helt ned til minus 12 grader, men er der frugter på træet, vil frugterne tage skade. Jeg plejer at høste Kumquat frugter to gange om året. Første gang omkring juli og anden gang omkring februar.  

Midt i september sætter jeg mine citrus ind i drivhuset. De har stået ude siden midten af maj og nydt sommerens sol. Kumquatten står i drivhuset til cirka den 1. oktober, alt efter vejrudsigten. Herefter kommer den ind i mit soveværelse. Jeg stiller den hen mod en stor glasdør, mod vest, så den får så meget lys som muligt. Temperaturen holder jeg på ca. 17-18 grader. Det kan den godt lide, og de meget små frugter der er på den, vokser så videre, og i februar er de klar til høst. Lav lækker marmelade, en god likør eller kandiserede Kumquats, som alt sammen smager rigtig godt.  

De andre citrus jeg har, ryger ind i et isoleret skur med vinduer i. Jeg kalder det mit plantehotel og her klarer de sig fint. Temperaturen, når sjældent under 5 grader, og generelt ligger den på 10-12 grader. Her er det meget vigtigt at sørge for udluftning, især hvis man har flere planter stående. Luftfugtigheden kan blive så høj, at planterne får råd. Faktisk dør flere planter af råd end af kulde, hvis ikke man passer på. Du kan også opbevare citrus i dit drivhus, blot du har isoleret med bobleplast og har lidt varme på i frostperioder. Især potterne skal isoleres og stilles på flamingo.

De tåler det sure med det søde 

Er du slet ikke til alt det flytteri - ud og ind- eller synes du ikke, du har plads til vinteropbevaring, så er der en løsning. Du skal blot have fat i en dværgcitron. På latinsk kaldes den Poncirus trifoliata. Nogle kalder den også bitterorange. Dværgcitronen kan stå ude hele året og kan blive et dekorativt element i din have. Frugten er meget bitter, nogle sige uspiselig, men det er nu ikke min oplevelse. Den skal bare laves til marmelade eller likør, så er den lige til at spise eller skylle ned.  

Teoretisk kan den tåle ned til minus 20 grader, men bliver der minus ti, kan man lægge en fiberdug over. Især er det vigtigt at beskytte den mod meget langvarig frost ved roden. Det kan du gøre med halm eller blade, men altså ikke en decideret nødvendighed.  

Grenene har lange og tykke pigge, så vil du holde naboens hund eller kat ude, kan du plante en hel hæk med dværgcitroner. I maj kommer den med smukke hvide blomster, der dog ikke som mange andre citrus har duft. Frugterne udvikler sig som små mandariner og med mange kerner.  

Du kan købe dværgcitrus på nettet eller din lokale planteskole kan skaffe den hjem. Når du planter den, skal den have en let sur jord, der er luftig. Det vil sige der er grus, muld og spagnum eller erstatninger for spagnum i blandingen. I vækstsæsonen skal den gødes.  

Solen kan godt gøre skade på mange planter, hvis der er frost. Det gælder også dværgcitrus. Plant den, hvor der er læ, gerne halvskygge, og beskyt den mod den kraftige vintersol i frostperioder.   

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Dorthe Volert

09 jan 2023 19:58

Tak for gode indlæg.
Min kumquat har stået i min stue siden 1.maj 2022 og jeg har nu høstet de sidste frugter fra den 2. blomstring. Den har altså endnu ikke fået “hvile” i et koldt miljø. Spørgsmålet er om det er for sent at sætte den koldt og ude af direkte lys nu?
Skal den klippes lidt tilbage under hvileperioden eller når er i vækst igen?
Mvh
Dorthe

...

Lars Lund

10 jan 2023 10:11

Hej Dorthe
Når vi stiller alle citrusarter køligt om vinteren, er det ikke fordi det som sådan er en nødvendighed. Det skyldes at lyset bliver meget svagere, og når det gør det, skal den tvinges i en slags dvale. Jo mere varme en plante stå jo mere lys kræver det. Ved at tilpasse lyset med temperaturen, kan der holdes liv i planten. Som beskrevet har mine kumquat stået i mit soveværelse om vinteren i mange år. Her er mellem 17 og 18 grader og altså ikke et sted mellem 6 og 12 grader. De får lys fra et vestvendt vindue, og giver frugt og masser af frugt to gange om året. Googler du Internettet står alle steder, at de skal stå mellem 6 og 12 grader med forskellige variationer. Nogle skriver 6- 8 andre 10-12. Helt ærligt tror jeg, de fleste mere eller mindre skriver af efter hinanden. Der er dog den grad af sandhed i det , som jeg skriver, at jo mørkere jo lavere temperatur. Så hvis dine planter trives fint i stuen, vil jeg ikke bekymre mig. Der begynder dog snart at komme vækst i planten og hvis lyset ikke følger med,kan den så mistrives, så sørg for at lysmængden også stiger, i al fald når vi når hen mod marts, eller forsink væksten ved at stille den lidt køligere, men stadig med så meget lys som muligt. Hvis man synes beskæring er nødvendig er det som hovedregel i foråret når væksten starter det gøres.