Blog


...

Lars Lund

20 sep 2022 10:26

Sådan passer du på citrus når kulden sætter ind

Sæt dine kumquats ind for at beskytte frugterne

Vi nærmer os hastigt tiden, hvor vi kan forvente den første nattefrost, og hvor citrusplanterne skal ind under mere beskyttede forhold. Kumquat, der er en af de populære citrusarter, kan godt tåle frost, og tilmed helt ned til minus 12 grader, men er der frugter på træet, vil frugterne tage skade. Jeg plejer at høste Kumquat frugter to gange om året. Første gang omkring juli og anden gang omkring februar.  

Midt i september sætter jeg mine citrus ind i drivhuset. De har stået ude siden midten af maj og nydt sommerens sol. Kumquatten står i drivhuset til cirka den 1. oktober, alt efter vejrudsigten. Herefter kommer den ind i mit soveværelse. Jeg stiller den hen mod en stor glasdør, mod vest, så den får så meget lys som muligt. Temperaturen holder jeg på ca. 17-18 grader. Det kan den godt lide, og de meget små frugter der er på den, vokser så videre, og i februar er de klar til høst. Lav lækker marmelade, en god likør eller kandiserede Kumquats, som alt sammen smager rigtig godt.  

De andre citrus jeg har, ryger ind i et isoleret skur med vinduer i. Jeg kalder det mit plantehotel og her klarer de sig fint. Temperaturen, når sjældent under 5 grader, og generelt ligger den på 10-12 grader. Her er det meget vigtigt at sørge for udluftning, især hvis man har flere planter stående. Luftfugtigheden kan blive så høj, at planterne får råd. Faktisk dør flere planter af råd end af kulde, hvis ikke man passer på. Du kan også opbevare citrus i dit drivhus, blot du har isoleret med bobleplast og har lidt varme på i frostperioder. Især potterne skal isoleres og stilles på flamingo.

De tåler det sure med det søde 

Er du slet ikke til alt det flytteri - ud og ind- eller synes du ikke, du har plads til vinteropbevaring, så er der en løsning. Du skal blot have fat i en dværgcitron. På latinsk kaldes den Poncirus trifoliata. Nogle kalder den også bitterorange. Dværgcitronen kan stå ude hele året og kan blive et dekorativt element i din have. Frugten er meget bitter, nogle sige uspiselig, men det er nu ikke min oplevelse. Den skal bare laves til marmelade eller likør, så er den lige til at spise eller skylle ned.  

Teoretisk kan den tåle ned til minus 20 grader, men bliver der minus ti, kan man lægge en fiberdug over. Især er det vigtigt at beskytte den mod meget langvarig frost ved roden. Det kan du gøre med halm eller blade, men altså ikke en decideret nødvendighed.  

Grenene har lange og tykke pigge, så vil du holde naboens hund eller kat ude, kan du plante en hel hæk med dværgcitroner. I maj kommer den med smukke hvide blomster, der dog ikke som mange andre citrus har duft. Frugterne udvikler sig som små mandariner og med mange kerner.  

Du kan købe dværgcitrus på nettet eller din lokale planteskole kan skaffe den hjem. Når du planter den, skal den have en let sur jord, der er luftig. Det vil sige der er grus, muld og spagnum eller erstatninger for spagnum i blandingen. I vækstsæsonen skal den gødes.  

Solen kan godt gøre skade på mange planter, hvis der er frost. Det gælder også dværgcitrus. Plant den, hvor der er læ, gerne halvskygge, og beskyt den mod den kraftige vintersol i frostperioder.