Blog


...

Louise Curley

05 okt 2022 10:46

Gøremål i efteråret

Oktober er en af de travleste måneder i haven, da der er en masse at gøre i de kommende uger. Det er tid til at få styr på haven efter en lang sommer og klargøre den til vinter samt plante og beskære så der er rigeligt af farver og noget at kigge på til foråret.

Her er nogle af de opgaver der skal klares:

 

At beskære eller ikke at beskære – Det er en god idé ikke at beskære planter for meget, eftersom de hurtigt vil visne. Mange stauder som mandstro, solhat, solbrud og purpursolhat har fine frøkapsler, der ser smukke ud – særligt når frosten lægger sig eller når de dækkes af sne. De giver også noget højde og struktur til plantebedet samtidig med at de fungerer som levested og giver føde til fugle, pattedyr og insekter. Så i stedet for at beskære dem fuldstændig, foretrækker jeg at beholde stilken så længe som muligt. Jeg vil dog finde havesaksen frem i tilfælde af at nogle af dem er faldet ned over en sti eller hvis de er blevet slappe og brune. 

Beskyt dine planter – De mindre hårdføre planter som salvier, pelargonier og sukkulenter bør flyttes indenfor til et frostfrit sted med masser af lys og ventilering. Der er stadig tid til at tage stiklinger af salvier og pelargonier. Det er en god idé at tage stiklinger, især hvis du ikke har så meget plads til at have planterne stående vinteren over. Beskær godt halvdelen af væksten på toppen af salvier og pelargonier. Fjern også blade fra pelargonierne og hvad der ellers skulle være ovenpå jorden, så du undgår at skadedyr og andet utøj overvintrer.

Blomsterløg – Jeg foretrækker at undlade at plante blomsterløg, fordi det kræver en del arbejde og jeg skal vente fem måneder før jeg kan se resultatet. Men jeg kan nu ikke forestille mig et forår uden en have med flotte påskeliljer og farverige tulipaner. Så det er jo bare med at komme i gang med at få plantet. Ofte bestiller jeg mine blomsterløg om sommeren, så de kan leveres i oktober. Men hvis du ikke har fået købt dem endnu, er der stadig god tid. De fleste blomsterløg bør plantes tre gange så dybt som størrelsen på blomsterløget og med den spidse ende opad. Løgene vil også vokse bedre hvis de plantes i blokke eller i grupper af flere fremfor at plante dem enkeltvis.

Georginer – Så snart frosten har berørt de øverste blade på georginerne, er det tid til at flytte dem til et frostfrit sted. Beskær plantens stamme lige over rodknoldene, så du tilbage har små stubbe. Fjern så meget jord som muligt omkring knoldene og lad dem tørre i et skur eller garage i et par uger. Du kan eventuelt sætte en mærkat rundt om hver knold så du ved hvad der er hvad. Når de er tørre, pakker jeg dem ind i avispapir og opbevarer dem i en åben plastic kasse frem til marts, hvor jeg planter dem ud i potter. Det hele kan dog være lidt besværligt, specielt hvis man ikke har så meget plads. I denne omgang lader jeg georginerne være i jorden, mest fordi vi har mildere vintre. Jeg beskærer stammen helt nede ved jorden, så der ikke samles regnvand i de hule stilke. Og så er det en god idé at tildække planten med et tørt jorddække fx af halm eller barkflis. Jorddækket beskytter rodknoldene mod kulden og giver mulighed for at vandet kan løbe væk.