Blog
Bind en krans på 15 minutter
Mange tror ikke, de kan binde en krans eller synes ikke, de har tid til det, men det tager kun et kvarter, og selvom alt ikke behøver at gå hurtigt, så er det blot for at fortælle dig, at du sagtens kan nå det. Skulle det nu tage lidt længere tid, er jeg sikker på, du vil finde stor glæde i at binde en krans. Først skal du nemlig ud i haven eller naturen og samle ind til kransen, og så skal du hjem og være kreativ.
Du kan bruge alt, men her er brugt en staude fra haven, de flotte orangerøde japanske lygter, der på latin hedder Physalis Alkekengi. Det er en utrolig smuk staude, der beholder farven, når den tørrer. Den er også smuk i et glas eller til at hænge på juletræet med små batteridrevne elpærer i.
Sådan binder du en smuk efterårskrans
Trin 1
Brug noget hegnstråd, og en krukke eller stor potte til at forme den rund med.
Trin 2
Bind blomstertape på tråden. Det er med til at dine blomster eller grene ikke glider, når du skal binde dem fast.
Trin 3
Læg tråden mod bordet og sæt grene af buksbom eller andet stedsegrønt på tråden sammen med en stængel af en japansk lygte. Bind dem fast med blomstertråd og fortsæt hele vejen rundt. Husk hele tiden at holde kransen ned mod bordet. Hvis du løfter den op, mens du binder, bliver den ujævn på bagsiden. Er der et lille hul i din opbinding, kan du med en limpistol lime en lygte på, der dækker hullet.
Trin 4
Den færdige næsten selvlysende krans, lige til at hænge op i drivhuset eller på din hoveddør.
Lidt om japansk lygte
Physalis Alkekengi kaldes også japansk lygte eller jødekirsebær. Den vokser vildt i Tyrkiet og Østeuropa samt i Japan, Korea og det nordlige Kina. Det botaniske navn ”physa” og plantens ”efternavn” betyder blære, og planten blev medicinsk brugt mod blærebetændelse og gigt. Navnet jødisk kirsebær kommer fordi, bægerne ligner den krans jødiske kvinder bar på hovedet i middelalderen. Det lille bær i midten er fyldt med C-vitamin, og om end det ikke smager særlig godt, er den spiselig i moden tilstand men ikke i grøn. I haven spreder den sig ved rodskud, og den kan ret hurtigt brede sig meget, så nogle tæmmer dens aktivitet et betonrør.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster