Blog


...

Lars Lund

14 nov 2022 09:46

Skab lysstemning i drivhuset

Nu går vi for alvor mørket i møde, men hvis du udnytter mulighederne, giver mørke en unik chance for at skabe en eventyrhave og med lys i drivhuset, kan du med små midler skabe en smuk illusion set fra din bolig eller for forbipasserende og samtidig skabe en dejlig stemning i drivhuset.  

 

Hvis ikke du har lagt strøm ind i dit drivhus, skal du ikke fortvivle. I dag findes et væld af muligheder for at skabe alle mulige lysstemninger ved hjælp af alle mulige energikilde. Tidligere som i dag, skaffede man lyskilde med stearinlys, flagermuslygter med petroleum, nogle sågar med benzin eller tran fra hvaler. Senere har vi fra camping- og mineindustrien fået de små gaslamper, og lidt senere ehynollamper. I dag har vi også mulighed for lys med et hav af solcellelamper samt lamper med genopladelige batterier. Nogle typer lades op via solen eller ved hjælp af et usb stik til dit elnet. Der findes sågar lamper, der med deres varme kan oplade batterier, og hvor du fra lampen kan tilslutte din mobiltelefon, så den får strøm fra lampen, og der findes små lamper til dit driverhus”, der indeholder en højtaler, så du kan få lyd ud af din lampe og måske med Vivaldis toner drømme dig ind i dit eget paradis.   

Muligheder og fordele 

En lyskilde der får strøm fra elnettet, giver mulighed for at købe mange former for lamper. Du skal dog være opmærksom på, at når en lampe bruges udendørs, skal den være mærket IPX1, hvis den hænger i drivhuset eller et udhæng, og IPX3, hvis den er ude. Det er selvfølgelig en sikkerhedsforanstaltning, så der ikke sker kortslutninger, eller der kommer vand til de strømførende kabler, der kan være til fare for dig.  

 

Levende lys med sprit, bioethanol olie og petroleum 

Den gamle flagermuslampe er igen kommet på mode. Olie og petroleumslamper giver et særligt levende lys. Det er vigtigt at indstille vægen korrekt, så den ikke oser. Det er bedst at bruge lugtfri petroleum, der også sælges under navnet lampeolie. Olielamper må aldrig overfyldes, Der skal være 2 cm luft fra åbningen. Lad vægen trække en halv time efter påfyldning.  

Petromax er en smuk lampe på sprit, i en beholder med en pumpe. Pumpen bruges til at skabe et undertryk i beholderen, som man pumper en gammel primus. Den kender alle spejdere.   

Bioethanol lamper og små pejse er også populærere, fordi de giver en smuk blød flamme. Her er det vigtigt at læse vejledningen af brug, og hvordan du fylder op.  

Lamper af de nævnte typer giver alle en smule tilskudsvarme til drivhuset.  

 

Eksempler på lamper

Julianas solcellelamper har et smukt og diskret design. De er meget nemme at sætte op og kan flyttes hvis du for eksempel ændrer indretningen i dit drivhus. De kan sættes ind i profilerne med et lille beslag, der medfølger, eller hænges over en hylde med beslaget, men du kan også hænge dem fast på din vinranke og skabe lys mellem løvet, eller lys der kommer fra loftet.  

Batterierne kan oplades via solen eller ved en batterioplader, hvis solen skulle svigte. Du kan købe dem i dit drivhuscenter eller i byggemarkeder. (Priser fra 129 kr.)

 

Solceller 

Lamper med en lille solcelle klæbet toppen af lampen er rigtig god til en halvmørk sommeraften. Du skal mest betragte dem som orienteringslys eller hyggelys, for de er ikke en spotlampe. De oplader et batteri i lampen, så den kan lyse, når det er mørkt. Senere når lyset mindskes, vil den tid, du kan bruge den i de mørke timer, også falde. Det er vigtigt, at cellerne holdes rene, ellers vil det gå ud over den mængde strøm, de kan levere til batteriet. Opladning og afladning slider på batteriet, men jo længere tid batteriet har til opladning, jo bedre. Typisk kan et batteri tåle op til 1000 opladninger, før det skal skiftes. Solcellelamper kan sagtens lades op, selv om de er i drivhuset under glas, men også her er det godt at rengøre drivhusets glas.  

 

Batterier batter 

Et alternativ til solcellelampen er de rene batteridrevne lamper, som vi kender fra lommelygten. I dag sidder der en LED pære i, der kun kræver minimalt forbrug af strøm. Pæren holder til mellem 10.000 og 30.000 timer. Her kan du anvende almindelige ikke genopladelige batterier, men ofte er batterilampernes lys forsynet med batterier, der lades op via et usb stik på samme måde som din mobiltelefon   

 

 

Lys der spiller 

MoriMori lampen er den moderne version af en gaslampe. Gassen i beholderen er erstatte med genopladelige batterier, der lades op med Usb stik, så der er strøm nok til 10 timer, men beholderen skjuler også en højtaler, så du via bluetooth kan spille din yndlingsmusik fra din telefon, mens du hygger dig i drivhuset. (Prisen 1095). Set hos Susanne -Schmidt.dk og Kookoo.eu ) 

 

Blomstergulv 

Den marokkanske lampe drives med solceller. Lampen kaster et smukt mønster på dit gulv eller din hvide dug.  Ligthinbox.com har flere tilsvarende. (Set hos Fruugo.dk til 299,-kr. ) 

 

Tiltræk flagermus 

Marianne Riis, vildmedhaven.dk nyder enkelthed også i drivhuset. Hun foretrækker derfor den gode gamle flagermuslygte, hvis design går 100 år tilbage. Den giver et blåligt skær og er et fantastisk historiefortællerlys, siger Marianne. Samtidig hæver den temperaturen et par grader i hendes lille 9 kvm drivhus. Lygten brænder i 20 timer på en tank med 340 ml. Den viste hedder Feuerhand, og kan fås i mange farver. (Kan blandt andet købes hos Scanihills.dk). Den tyske Dietz i messing eller kobber er også et rigtig godt bud. Priserne her ligger på fra 250 til 525 kr. Søg på produktnavnet.         

 

Metrolampen 

Coolicon el-lampen lille Underground findes også i en større version. Den er til el findes i flere farver og er kendt fra den engelske undergrund. Lampens design er fra 1933, og er egentlig til at lyse op i Storbritanniens fabrikker og værksteder. Nogle blev brugt på billetkontorerne i Londons undergrund, hvor man stadig kan se dem. (Set hos Susanne – Schmidt.dk til 1095 kr.)  

 

Giv lyset gas 

Der er mange gaslamper på markedet, og de fleste kan købes i friluftsforretninger eller sportsforretninger. Kovea gaslygter fås i forskellige størrelser fra 35 lux og helt op til 170 lux. Priser fra 500 kr. (Se mere på Kovea.com) 

 

Lampen der lader din telefon 

Candela Bordlampen Ligt and Charge brænder med en blød flamme fra ethynol. Varmen fra flammen lader et batteri op, som du kan tappe strøm fra via et usb stik i lampen 

(Set hos lampemesteren til 7.410 kr.)  

 

Stearinlys uden sod 

Hvis man har astma, eller man er bange for at glemme at slukke sine stearinlys, er de mange batteridrevne lys et godt bud på et hyggeligt lys, der især, når de er tændt, kan være vanskelige at skelne mellem den ”ægte” stearinlys. Du kan flytte dem ud i drivhuset, når der skal hygges ude og bruge dem inde, når du ikke er ude. Lysene kan købes i mange butikker.   

 

Julianas lyseholder 

Vil du have den ægte vare, så har Juliana en enkelt og meget smuk holder til fyrfadslys. Den består af en ring, der monteres i drivhusets profil. Heri sættes et glas, der kan tåle varmen fra et fyrfadslys. (Et sæt med 2 stk. koster 209 kr.)      

 

Husk også lys ude omkring drivhuset 

Også uden for drivhuset kan man pynte op med lyskilder. Bolleke Pendel Duo Pack er lige til at hænge op, hvor der er noget at binde omkring. Lampen er design fra det hollandske Fatboy, der også er kendt for deres sækkestole og er dæmpbar i tre trin. Den er med genopladelige batterier og bruger kun 1 w. (Er set hos lampemesteren.dk, til 1338,-kr)  

Vækstlys 

Vækstlys, som du kan se fra dette drivhus, kan også give et særligt smukt lys, men vil du spare, skal du være opmærksom på, hvor mange watt de bruger.      

Foto: Grøn Kommunikation © 

Find selv flere 

På nettet kan du finde mange andre lamper. Du skal blot google det, du ønsker, dine lamper skal kunne. For eksempel lamper drevet at batteri, solcellelamper, ethynollamper, gaslamper osv. Det er en fordel at vælge billeder på din browser frem for at vælge ”alt, så får du en mere overskuelig oversigt.