Blog


...

Lars Lund

14 nov 2022 12:29

Mere biodiversitet i haven

Det rekordmilde vejr i oktober og nu et godt stykke ind i november har skabt ubalance for blandt andre pindsvinets soverytme. Normalt går pindsvinehannerne i hi i september, mens hunnerne venter til midt i oktober og ind i november, men det milde vejr har fået pindsvinehunnerne til at gå i hi lidt senere.  

 

Det er der som sådan ingen grund til at være bekymret for, for det vigtigste for et pindsvin er at opbygge et godt fedtlag, inden det ligger sig til at sove, og jo længere tid, jo mere fedt er der mulighed for at få på kroppen. I al fald så længe der er føde nok, er det ikke et problem. De unger, pindsvinene har født i sommerens løb, er endnu senere på den. De går først i hi sidst i november.  

Livretter 

Pindsvin er nyttedyr. De tager mange skadelige insekter og biller, og nogle har også lært at gnaske dræbersnegle i sig. En af pindsvinets favoritter på menukortet ud over regnorme er kålsommerfuglelarver og snudebiller, men også larver af stankelben. Pindsvin går heller ikke af vejen for en hveps eller en myre. Derimod bryder den sig absolut ikke om mariehøns. 

 

Let at bygge en hule  

Du kan stadig nå at hjælpe pindsvinet med en vinterbolig. Du kan købe et bo, eller du kan have et hjørne i haven med en bunke kvas. Kan du få fat i lidt halm, vil pindsvinet meget gerne bruge det til sin bolig. En bolig kan også bygges op med stablede sten, og en indgang, samt et tag med en plade så regnen ikke trænger ind i boet. Så enkelt er det. Læg gerne en masse mos ind i hulen.  

 

 

 Lav din have pindsvinevenlig 

Pindsvin foretrækker en have med mange buske og gerne en have med mange grøntsager, hvor den kan finde føde som larver og biller. Den er også glad for kompostbunker på jorden og for et hjørne med lidt rod.  

Heldigvis har pindsvinet kun få fjender, og det skyldes især, at det kan rulle sig sammen, og dets pigge ikke er særlig rare for et rovdyr at stikke snuden i, men ræven, grævlingen og større ugler ved, de ruller sig ud igen, når der er gået lidt tid, og så bider de pindsvinet i bugen  

Det er derfor, du også skal sikre dig, at dit pindsvinebo er lavet, så de nævnte dyr ikke kan finde pindsvinet. God fornøjelse og prøv at kigge ud gennem dit drivhus, når du sidder der.  

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Bitten Eriksen

19 nov 2022 15:56

Pindsvinene er meget tilfredse når dræbersneglen er delt i to, al tarmindhold flyder ud.