Blog
Mere biodiversitet i haven
Det rekordmilde vejr i oktober og nu et godt stykke ind i november har skabt ubalance for blandt andre pindsvinets soverytme. Normalt går pindsvinehannerne i hi i september, mens hunnerne venter til midt i oktober og ind i november, men det milde vejr har fået pindsvinehunnerne til at gå i hi lidt senere.
Det er der som sådan ingen grund til at være bekymret for, for det vigtigste for et pindsvin er at opbygge et godt fedtlag, inden det ligger sig til at sove, og jo længere tid, jo mere fedt er der mulighed for at få på kroppen. I al fald så længe der er føde nok, er det ikke et problem. De unger pindsvinene har født i sommerens løb er endnu senere på den. De går først i hi sidst i november.
Livretter
Pindsvin er nyttedyr. De tager mange skadelige insekter og biller, og nogle har også lært at gnaske dræbersnegle i sig. En af pindsvinets favoritter på menukortet ud over regnorme er kålsommerfuglelarver og snudebiller, men også larver af stankelben. Pindsvin går heller ikke af vejen for en hveps eller en myre. Derimod bryder den sig absolut ikke om mariehøns.
Let at bygge en hule
Du kan stadig nå at hjælpe pindsvinet med en vinterbolig. Du kan købe et bo, eller du kan have et hjørne i haven med en bunke kvas. Kan du få fat i lidt halm, vil pindsvinet meget gerne bruge det til sin bolig. En bolig kan også bygges op med stablede sten, og en indgang, samt et tag med en plade så regnen ikke trænger ind i boet. Så enkelt er det. Læg gerne en masse mos ind i hulen.
Lav din have pindsvinevenlig
Pindsvin foretrækker en have med mange buske og gerne en have med mange grøntsager, hvor den kan finde føde som larver og biller. Den er også glad for kompostbunker på jorden og for et hjørne med lidt rod.
Heldigvis har pindsvinet kun få fjender, og det skyldes især, at det kan rulle sig sammen og dets pigge ikke er særlig rare for et rovdyr at stikke snuden i, men ræven, grævlingen og større ugler ved, de ruller sig ud igen, når der er gået lidt tid, og så bider de pindsvinet i bugen.
Det er derfor du også skal sikre dig, at dit pindsvinebo er lavet, så de nævnte dyr ikke kan finde pindsvinet. God fornøjelse og prøv at kikke ud gennem dit drivhus, når du sidder der. Måske
1 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Bitten Eriksen
19 nov 2022 15:56
Pindsvinene er meget tilfredse når dræbersneglen er delt i to, al tarmindhold flyder ud.