Blog
Indendørs blomster
Udover et par orkidéer er alle mine stueplanter løv planter. Så for et par uger siden, fandt jeg frem til, at jeg ville have lidt mere farve i vindueskarmen med nogle Alpevioler (Cyclamen persicum). Disse efterårs- og vinterblomster kommer fra Mellemøsten, og sorten er blevet populære indendørsplanter. Der er dog en hel del af disse, som er hårdføre nok til at blive dyrket udendørs. Alpevioler kan dog ikke tåle vinterens kulde her i Storbritannien og skal derfor dyrkes indendørs.
Blomsterne er usædvanlige med deres blomsterblade som strækker sig opad og danner en blomst der ligner en lille krone. De fås i hvid, rød og andre nuancer af pink. Plantens blade er også smukke. De er hjerteformet og grønne med sølvfarvede marmorerede markeringer.
De har et ry for at være en smule vanskelige at dyrke, men det skyldes delvist, at der ikke vandes korrekt. I stedet for at direkte vande jorden, hvilket kan lede til svamp og ende med at alpeviolen rådner i midten, er det bedre at vande nedefra. Fyld en køkkenvask eller en stor balje med et par centimeters vand og stil potten i vandet i 10 minutter, så vandet kan blive absorberet nedefra.
En anden grund til at det kan være svært at få alpevioler til at trives er, at de placeres forkert. De kan ikke lide kulden. Men omvendt hvis det er for varmt, vil planten tro det er sommer, hvilket gør, at den stopper med at blomstre og går i dvaletilstand. Det bedste sted at sætte alpeviolen er i en kølig vindueskarm, som enten vender mod nord eller øst. Undgå træk og varm luft fra radiatorer og lignende. Et kølig vindfang eller udestue er også ideelt.
Fjern regelmæssigt de døde blomster, så den kan gro nye. Planten vil fortsætte med at få nye blomster frem til sidst på vinteren. Generelt kasseres planten i slutningen af vinteren, men med en smule pleje er det muligt at få den til at blomstre igen til næste efterår. Du kan gøre dette ved at efterligne plantens forhold, som den har vokset ved i naturen ved at vande mindre, hvilket får bladene til at skifte farve til gul og falde af. Stil potten et køligt og tørt sted hen over sommeren – en hylde i et skur eller garage er perfekt til dette. Sørg for at jorden kun lige er fugtig, så planten ikke tørrer ud. Til september ompottes planten i pottemuld (f.eks. John Innes No 2 kompost), og bland noget grus i mulden, så der kommer drænhuller. Du kan gradvist begynde at vande hver uge, eller når komposten føles tør og ny vækst vil vokse frem.

Om Louise Curley
Louise er engelsk haveekspert, havejournalist og forfatter til den prisvindende bog The Cut Flower Patch. Louise er passioneret omkring planter, er fortaler for økologisk havearbejde og det vilde liv i haver.
Bliv klogere på Louise Curley- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster