Blog
Dyrk dit eget mikrogrønt i drivhuset
Efteråret er over os, men det betyder ikke, at du ikke kan dyrke en masse grønt i drivhuset. Ud over en masse forskelligt grønt og svampe, kan du også dyrke dit eget mikrogrønt i drivhuset, så længe vejret tillader over 10 grader i drivhuset. Og ellers er du klar til dyrkning af mikrogrønt i foråret!
Pift dine retter op med mikrogrønt
Måske du har prøvet at dyrke karse på bomuldsvat derhjemme? Hvis du, eller dine børn, synes det er sjovt at dyrke karse hjemme i vindueskarmen, så er mikrogrønt helt sikkert også noget for jer. Det er nemlig helt det samme koncept med mikrogrønt. Men i stedet for bomuldsvat, kan du også dyrke dit mikrogrønt i et mere bæredygtigt vækstmedium i form af det mindre vandkrævende og ublegede hampemateriale produceret i Danmark. Og udover karse, kan du dyrke en helt masse forskellige typer af frø, som fx rød radise, broccoli, bukkehorn eller solsikke, blot for at nævne nogle få.
Mikrogrønt kan altså have mange forskellige smage, dufte og farver, som kan pifte rugbrødsmaden, salaten eller efterårssuppen op. Prøv selv at forestille dig, hvordan friskhøstede spirer af fx solsikke og rød radise kan lyse op på en grå efterårsdag, når du længes efter foråret og en ny drivhussæson med en masse grøntsagsdyrkning.
Det skal du bruge
- En beholder til at dyrke i, genbrug eksempelvis en mælkekarton, underskål eller tallerken
- Frø godkendt til dyrkning af mikrogrønt
- Vækstmedie, eksempelvis hampefibre
- vækstler eller småsten
- En saks
Upcycling af en beholder du allerede har
Når vi i guiden skriver, at du skal finde en beholder, som du allerede har liggende, er det fordi, vi gerne vil opfordre til genbrug af ressourcer. Frem for at dyrke mikrogrønt i en nyproducet særlig ”mikrogrøntbeholder” synes vi, at det giver langt bedre mening at upcycle eksempelvis en gammel mælkekarton eller bruge noget, du allerede har, som fx en underskål der ellers bare ligger og samler støv.
Sådan gør du
- Find noget at dyrke i. Det kan være alt fra en underskål, en overskåret mælkekarton, et låg eller noget helt fjerde.
- Tilpas dit vækstmedie, så det passer til din valgte beholder. Hvis du bruger hampefibre, skal du bruge en mængde hampefibre så du kan fordele et lag på cirka 1 cm i din beholder. Gennemvæd vækstmediet med vand.
- Fordel først vækstler i bunden af din beholder og læg herefter dine hampefibre, eller anden vækstmedie, ovenpå. Vækstleret er ikke en nødvendighed, men det sørger for, at der kommer godt med ilt til spirernes rødder, så du opnår et bedre resultat.
- Tilføj vand til beholderen, indtil vækstmediet lige er dækket. Vækstmediet skal være gennemvædet overalt, men vandet skal ikke overstige vækstmediet. Fordel frøene jævnt ud ovenpå dit vækstmedie i dyrkningsbeholderen. De må gerne ligge tæt, men skal ikke ligge i lag ovenpå hinanden. OBS: frø som fx ært, solsikke og linser skal lægges i blød natten over og skylles med rent vand inden udsåning – se information herom på frøpakken.
- Placer beholderen et lyst sted i drivhuset – der skal være mindst 10 grader for at dit mikrogrønt vil spire. Ved dyrkning af mikrogrønt i de varmere temperaturer, undgå da at stille beholderen i stærk sol.
- Kig til dine spirer hver dag, og sørg for, at vækstmediet hele tiden er fugtigt. Tilføj mere vand ca. hver anden-tredje dag. Tip: hvis du skal være væk et par dage, så stil dit mikrogrønt i køleskabet. På den måde sættes spiringen på pause, uden at frøene tørrer ud.
- Når dine spirer har vokset sig tilpas store og har fået de første kimblade, høster du dem ved at klippe dem af 1,5-2 cm. over frøet (lidt forskelligt fra art til art). Det konkrete høsttidspunkt afhænger af, hvilken slags mikrogrønt du dyrker, samt temperaturen det dyrkes i. I disse efterårstemperaturer i drivhuset kan du forvente, at udviklingstiden er op til en uge længere, end det fremgår på pakken med frø til mikrogrønt. På forum.tagtomat.dk kan du finde så- og høstvejledninger for et udvalg af mikrogrønt.
- Når du har høstet alle dine spirer, fjerner du vækstleret fra vækstmediet. Hampefibrene kan komposteres, som senere kan ende som jordforbedring i drivhuset. Brug vækstleret igen som nyt dræn under dine næste spirer eller i bunden af en potte i drivhuset.
- Nyd dit mikrogrønt på næsten hver en ret! Det pynter, er super sundt og smager lækkert.
Guiden til mikrogrønt er udformet i samarbejde med virksomheden Nabo Farm.
Udover at du skal så dit mikrogrønt, så kræver det ikke lang tid eller mange kræfter at dyrke dit eget mikrogrønt. Så rigtig god fornøjelse med frøspiringen!
Læs mere om mikrogrønt på tagtomat.dk/mikrogroent/ eller se forum.tagtomat.dk og tagtomat.dk/guides for mere inspiration og vejledning.

Om TagTomat
Bag TagTomat står et hold med en bred vifte af grønne fagligheder, der deler passionen om at skabe grønne fællesskaber og inspirere til grønne gør-det-selv og gør-det-sammen projekter. I dag har TagTomat alt fra økologiske frø, som pakkes på vores frøpakkemaskiner fra 1895, produktion af plantekasser, undervisningsmaterialer til dyrkningskits af svampe og mikrogrønt. Det hele startede med fem selvvandende plantekasser på et skraldeskur tilbage i 2011.
Bliv klogere på TagTomat- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster