Blog


...

Lars Lund

14 mar 2022 10:15

Tre metoder til succes med egne frø af tomat

Tekst & foto: Lars Lund

 

Tomatfrø er dyre, og kan man selv høste dem fra en tomat, kan man jo hurtigt få mange planter fra en enkelt tomats frø. Men kan man bruge de frø, der er i en tomat købt i Brugsen,

og hvordan får man så frøene til at spire?

Hvis du hellere vil købe dine frø, hvad skal du så gå efter? Er F1 frø bedre end de frø, der ikke er F1 frø, og hvad er F1 frø egentlig? De spørgsmål får du svar på i denne video (husk at slå cookies til for at se videoen).

 

Her får du mine 6 bedste tips til succes med tomater:  

Tip 1

Tidlige sorter:

Dyrk tidlige sorter, der når at modne.

Læs høsttidspunket bag på posen. (Ofte vist som en grafik)

 

Tip 2

Lyst og ikke for varmt:

Lad frøene spire ved 22-25 grader. Når de spirer, så sæt dem ved omkring 18 grader. Jo varmere jo mere lys kræver de, men giv dem dog så meget lys som overhovedet muligt. Suppler eventuelt med kunstlys morgen og aften. 

 

Tip 3

Vand fra bunden:

Når spirene er kommet op, så tving rødderne til at gå i dybden. Det gør du ved at vande i underskålen og ikke i jorden. Det er især vigtigt, når du dyrker i bede. Planten lærer fra start, at vand henter man i de mere dybere lag. Jo dybere rødderne går ned, jo mindre skal du vande.  

 

Tip 4

Plant dybt:

Plant tomaterne dybt, især dem, der er blevet meget ranglede i din vindueskarm, det vil sige gerne så stænglen går 10-15 cm ned i jorden og dækkes med jord. De små hår på stænglen danner nye og flere rødder, der vil vokse ud fra stænglen under jorden. Jo stærkere rodnet jo sundere plante.

 

Tip 5

Plant ikke for tidligt ud:

Allertidligst må en tomatplante komme ud omkring første maj eller senere frem til midten af maj. Lad dig ikke friste af, at andre ”praler” af, at de har tidlige tomater i drivhuset. Måske har det kostet ekstra dyr varme i drivhuset, måske får de problemer senere med sygdomme, der føres tilbage til for tidlig udplantning.

En god huskeregel: Tomater ud til mors dag, agurker til fars dag.

Har du ikke længere plads til dine tomater inde og vil have dem ud, skal du hærde dem. Det betyder, at du skal sætte dem ud i dagtimerne og tage dem ind igen, inden nattens kulde begynder. Når du planter endelig ud, skal temperaturen i drivhuset meget gerne være oppe på 12 grader om dagen og minimum syv om natten. Uhærdede planter tåler kun 12 om natten. Hvis du sætter dine planter tidligt ud, uden de får ekstra varme, udvikles rodnettet ikke helt, som det skal. For tidligt udsatte planter får altså et dårligere rodnet. Det kan de godt klare sig med et stykke tid, men når de skal vokse og give frugt, kan blomsterknopper inden falde af og tomatplanterne få sygdomme. Derfor er det godt at styre din tålmodighed. Køber du udplantningsplanterne i planteskolen eller supermarkedet, så lad dem passe dine planter, indtil de er klar.

 

Tip 6

Tag stiklinger:

Når tomatplanten vokser, og du skal knibe sideskud, så sæt sideskuddet i noget så- og priklejord. Nu får du nye planter helt gratis.

 

 

Her får du et bredt udvalg af tomatfrø

Albinusfro.dk

Spirekassen.nu

Gartneriet Toftegaard.dk

Tomatdatabasen.dk

Fuglebjerggaard.dk

Froebutikken.dk

Solsikken.dk (kun økologiske frø)