Blog
Foråret banker på døren og en ny sæson begynder!
Tekst & foto: Frederik Skovgaard v/ Udkansk
Årstiden, vi går i møde, må være min absolutte favorit. At se dagene blive lysere, mærke solen varme kinderne igen, og at alt det grønne pibler op af jorden hurtigere og hurtigere, som dagene skrider fremad, er lige til at blive glad i låget af. Lige så meget som jeg trænger til en pause fra havens mange gøremål efter en lang sæson, er glæden lige så stor, når den begynder igen efter vinteren.
Foråret byder på mange gøremål, og det er dejligt at komme godt fra start. Her er lidt forårssysler at gå i gang med.
Drivhuset
Her i foråret får drivhuset sandelig karakter af et produktionshus, da jeg laver rigtig mange planter fra frø, sætter ting til drivning og generelt udnytter de ekstra varmegrader som drivhuset tilbyder. De dage hvor solen skinner, bliver der nemt 15-25 grader derinde, og det må udnyttes til fulde. Inden drivhuset for alvor træder i karakter som produktionshus, må der gøres rent. Alt skal ud og vaskes og rengøres, så man har følelsen af at starte med et blankt og rent lærred. Et skvæt brun sæbe og noget knofedt, så er man godt i gang. Har man døjet meget med skadedyr fra sidste sæson, er rengøringen ekstra vigtig, da mange af disse skadevoldere foretrækker en overvintring i drivhuset gemt inde i sprosserne, i krukker og andre beskyttede gennemsteder, så kom godt ud i krogene. Når hele balladen er vasket og gnubbet godt ind i brunsæbe, spules det rent med haveslangen.
Har man faste bede inde i drivhuset, er det også en god ide at få vitaliseret jorden igen med noget velomsat kompost. Fordel et lag på 5-7cm, så jorden er klar til endnu en dyrkningssæson. Det er vigtigt at huske på, at flere af de afgrøder, vi dyrker i drivhuset, er næringskrævende planter og derved udpiner jorden, såfremt den ikke tilføres ny næring. Vi genbruger heller ikke vores pottemuld af samme årsag.
Pynt op!
Planteskolen kan i denne tid nærmest sidestilles med at se køerne komme på græs efter en lang vinter. At se folks trætte vinterøjne lyse op af begejstring, når de kigger ud over alle de farverige muligheder, er simpelthen herligt at betragte. Det er helt tydeligt at se, at forårskulleren har smittet den danske befolkning igen, og dette er essensen af magien ved at have forskellige sæsoner, der afløser hinanden.
Jeg tog mig også friheden forleden dag og besøgte mit lokale havecenter for at købe et par kasser hornvioler og potter med præpareret løg af både narcisser og perlehyacinter. En af de dejligste narcisser, som fås overalt, er den sort, som hedder ”Bridal Crown”, den har alle kvaliteter. Bridal Crown er simpelthen et af forårets mange mirakler, da den både er flerblomstret (flere blomster på hver stilk), vidunderlig smuk og så har den mest luksuøse duft, man kan forestille sig. Der findes ikke nok positive ord at sige om denne lykketræffer af en påskelilje. Glemte jeg at sige, at løget naturligvis er flerårigt og blot plantes ud i haven efter blomstring?
Herlige hornvioler er bestemt også en fast forårsgæst i mine krukker. For at få mest mulig glæde ud af dem må de ikke købes alt for billigt. Billige hornvioler er ofte sprøjtet med et væksthæmmende middel, så de er nemmere og billigere at fragte. Besparelsen på de billige planter er ikke prisen værd, og hornviolen er jo smukkest, når den antager lidt størrelse og får lov at fylde lidt.
Et andet godt tip hvad angår hornvioler er at købe de planter, som er afhærdede, særligt hvis du har i sinde at plante dem ude i det fri. Afhærdet betyder, at planten er akklimatiseret til livet udendørs og har følt forårsvejrets omskiftelighed. Køber du hornvioler, som har stået inde i et varmt og beskyttet drivhus, vil de få sig et chok, når de kommer ud og dette vil resultere i, at væksten og blomstring sættes tilbage i adskillige uger.
Forårs make-over i haven
I haven har jeg travlt med at klippe de visne staudetoppe ned, så der kan komme lys og luft ned til de nye skud, der på de fleste stauderne allerede sidder klar til at skyde i vejret, når varmegraderne kommer. Græsplænen får også lidt opmærksomhed, den er ofte en sørgelig forfatning efter en lang vinter, men for at give den en god start på den nye sæson får den tur med riven og vertikalskæren. Først tager jeg bladriven og får samlet bladende sammen, derefter giver jeg den tur med vertikalskæren for at stimulere ny roddannelse for græsplanterne og for at få luftet plænen. Ved at få luftet plænen, varmes jorden hurtigere op, og græsset kommer derved også hurtigere i vækst. Marts er et fint tidspunkt at udbringe lidt plænekalk, hvis du har en sandet jord, har du lerjord, er dette ofte spild af penge da jorden indeholder nok kalk i forvejen.
Skal du virkelig kræse om din græsplæne, kan du gå efter med riven topdresse. Topdressing består af sand og fint harpet muld, som fordeles ud på plænen i et tyndt lag og som styrke græsset både i form af jordforbedring og gødning.
Flyt planter
Foråret kan også være et udmærket tidspunkt at få flyttet nogle planter, hvis man synes, de står forkert. Dette kunne være mindre buske, roser eller stauder. Planterne er så småt begyndt at vågne fra deres vintersøvn, og deres rødder begynder at blive aktive i takt med lyset og varmen kommer tilbage. Dog har de fleste løvfældende planter ikke fået blade endnu og har derfor et begrænset vandoptag, som gør flytning nem og uforstyrret for planten. Det er dog en god ide at lige at tage et kig på vejrudsigten, inden man finder spaden frem, for skulle der komme hård frost, er det klogt at vente, til der loves plusgrader igen.
Del stauderne
Stauder er gaven, der bliver ved med at give, og derfor har jeg altid haft en stor forkærlighed for denne gruppe af planter. Langt de fleste stauder har godt af at blive delt efter nogle år og det er bestemt også en nem måde at flere gratis planter på. Sommetider ser man velvoksne stauder, der begynder at blive bare fra midten af, og så er det på højtid at få dem delt og derved forynget. Fremgangsmåden er ganske simpel: Stauden graves op med en ordentlig rodklump. Derefter sættes et kontant lodret snit med en skarp spade ned igennem klumpen. Man kan fint dele en større klump ud i flere små stykker alt efter behov. Sikr dig at hvert stykke har et par små grønne skud nede ved basis og en ordentlig klump rødder med. Stauderne genplantes umiddelbart efter deling i samme dybde, som de stod i før opgravning. Husk at vande efter også selvom jorden i forvejen føles fugtig, da vanding sikrer, at jorden pakker sig ordentlig omkring plantens rødder.
Nu er klokken ved at være 14:30, og solen skinner fra en skyfri himmel, og fuglene synger så herligt. Derfor tænker jeg at runde her og skynde mig ud i haven.
Jeg håber, i alle får en fantastisk start på foråret.
Bedste havehilsner
Frederik B. Skovgaard.
//@Udkansk

Om Udkansk v/ Nanna & Frederik
Nanna og Frederik er et par fra udkants-Danmark, som blogger om planter, natur og have på deres instagram-profil ’Udkansk’. Derudover er de ambassadører for Drivhusklubben, hvor de deler ud af haveliv og erfaringer i deres Juliana Grand Oase.
Bliv klogere på Udkansk v/ Nanna & Frederik- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster