Blog


...

Alexandra Lehne

15 mar 2022 09:09

Det optimale sted for dit drivhus

DET OPTIMALE STED FOR MIT DRIVHUS

Målrettet planlægning for optimalt udbytte af drivehuset.

Nu hvor havesæsonen er startet, er mange mennesker i gang med at lave en ny plan til deres have, og ønsket om et drivhus som uderum vokser.

 

Her er 5 vigtige aspekter, man skal overveje ved planlægning af drivhuset.

1.

Tænk over formålet med dit drivhus. Vil du lave en køkkenhave og dyrke de første grøntsager tidligt på året? Ønsker du at opfylde din drøm om et orangeri og overvintre dine potteplanter uden skader?

Eller vil du måske have begge dele? Hvis ja, så skal du som minimum have en størrelse på ca. 13 m2, så der er plads nok til det hele.

 

2.

Når du har besluttet dig for, hvad du gerne vil bruge dit drivhus til, skal du overveje den bedste placering i haven.

Der er mange måder at placere sit drivhus på. Det kommer bl.a. an på havens størrelse, de fire verdenshjørner samt allerede etablerede elementer i haven, som du ikke vil ændre på, som for eksempel andre bygninger, træer, mure, stier, plantearealer mv. Det er en god ide at undgå store træer i nærheden af drivhuset, da nedfaldende grene kan beskadige huset i en storm.

Hvis drivhuset skal være en del af køkkenhaven, bør drivhuset også placeres i den del af haven, hvor køkkenhaven befinder sig. Hvis drivhuset skal bruges som udestue, kan det placeres tættere på huset.

Søger du en midlertidig løsning, kan drivhuset også danne en god overgang mellem pryd- og køkkenhave.

3. 

For at kunne skabe et overblik over haven og drivhusets størrelse og placering, kan det være en fordel at tegne haven på kvadreret papir i skalaen 1:100. Kvadraterne giver en god rumlig orientering. Du kan vælge forskellige drivhusstørrelser fra bl.a. Juliana-serien. Tegn drivhusets størrelse ligeledes på kvadreret papir i sammen skala og klip dem ud. Nu kan du flytte dit drivhus derhen, hvor det passer bedst og får mest sol. På den måde kan du også se, hvordan de forskellige størrelser passer ind i haven.

Hvis du er usikker, om den størrelse, du har valgt, er tilstrækkelig, kan det betale sig at lægge drivhusstørrelsen på græsplænen ved hjælp af en haveslange eller et reb og placere alt, hvad du ønsker i drivhuset på dette område. Så du kan meget hurtigt se, om der er plads nok eller ej.

4.

Et andet aspekt, som er vigtig at overveje, er hvilken slags belægning, du ønsker i dit drivhus. Jeg anbefaler altid, at man ikke blander alt for mange forskellige materialer sammen. Det vil sige, hvis du i forvejen har en terrasse med natursten, så prøv at bruge de samme sten i drivhuset. Har du en træterrasse men en brolagt havegang, så bruge disse sten som belægning. Ellers kan man også bruge grus, klinker eller brugte plader som belægning - alt efter smag, kreativitet og budget. Bruger man drivhuset udelukkende til dyrkning, er der kun brug for et par trædesten mellem bedene.

 

5.

Afhængigt af hvordan du bruger drivhuset, kan det også være relevant at tænke på el og vand i nærheden af drivhuset for at kunne tilslutte ekstra lys samt varmeblæser, hvis det er nødvendigt, og gøre vandingen så nemt som muligt. Til vanding fås enten automatisk vandingsanlæg eller haveslangen.

 

 

Når drivhuset er leveret, samler du huset og beslutter bagefter, hvordan indretningen skal se ud. Tag et skridt ad gangen og fortsæt uden stress, så bliver beslutningerne nemmere, og du nyder dit drivhus i lang tid. Det er ikke altid muligt at planlægge hele processen 100 %, fordi vi alle er afhængige af mange faktorer. Sol og lys er vigtigst. For alt andet er der løsninger.

For eksempel kan du løse flere pladsbehov med hylder. Juliana tilbyder mange nyttige tilbehør til at udnytte hvert hjørne i drivhuset bedst muligt.

 

Jeg ønsker dig en god drivhussæson!