Blog


...

TagTomat

02 maj 2022 13:55

Lav et selvvandende plantetårn til dit drivhus af to genbrugte madspande

 

Udnyt drivhuspladsen med en selvvandende madspand

Vi kender det alle sammen. Pladsen i drivhuset kan være knap, og man kan af og til komme til at misse en vanding i sommervarmen, når man ellers bare gerne vil nyde en eftermiddagsdrik i, eller uden for, drivhuset. Vi har samlet en lille guide til, hvordan du kan lave dit eget selvvandende plantetårn ud af to gamle madspande. Plantetårnet muliggør at plante i forskellige niveauer i spanden, så der er plads til at dyrke flere planter på dine drivhuskvadratmeter, og som har den fordel, at den holder på vandet, så du slipper for at vande hver dag. Du kan stille din madspand i et uudnyttet hjørne af drivhuset eller med fordel lave et krogsystem, så du kan hænge madspandende op, som også muliggør at tilplante med hængende planter.

Guide til at lave din egen selvvandende madspand

 

Det skal du bruge

  • To genbrugte madspande* i samme størrelse. Vi bruger 5- eller 10-liters spande.
  • En genbrugt plastpotte (ca. Ø10 cm) med en højde på cirka 8-10 cm.
  • Skruemaskine, kopbor i størrelse Ø2,5-3,5 samt Ø9-10 cm og et alm. bor.
  • Lange skruer.
  • En stump rør/vandslange
  • Tommestok og sprittusch
  • Jord og planter/frø til tilplantning

*Madspande kan for det mest fås i kantinen på din arbejdsplads eller på restauranten rundt om hjørnet, der ellers ofte smider dem ud.

 

Sådan gør du

  1. Afmål 8 cm fra bunden af den nederste spand og markér med din tusch. Sæt fire sæt skruer i ved markeringen – ligeligt fordelt rundt om spanden. Den øverste spand kommer til at stå på disse skruer.

  2. Lav et hul (Ø9-10 cm) i midten af den øverste spand med det store kopbor, som plastpotten (Ø10 cm) kan hænge i. Lav også et hul til vandingsrøret med det mindre kopbor.

  3. Nu skal madspandende fikseres, og der skal bores plantehuller. Sæt hankene ud for hinanden, lav evt. en markering på begge spande på den ene side, så du senere kan se, hvilken vej de skal samles. Du kan evt. skrue en skrue igennem to spande, så de er fikseret. Bor nu huller med kopboret (Ø2,5-3,5 cm) igennem begge spande jævnt fordelt samt nogle flere i den øverste spand (forskudt fra de andre huller).

  4. Sæt potten og vandingsrøret i den øverste spand, og sæt dine spande sammen, så plantehullerne passer sammen. Bor et overløbshul i siden af den yderste madspand, 0,5-1cm under bunden af den inderste madspand. På den måde kan overskydende vand løbe fra, og rødderne slipper for at drukne ved evt. overvanding eller kraftig nedbør (hvis den af og til placeres uden for drivhuset).

  5. Fyld den øverste spand op med jord, og pres jorden godt ned i potten – ellers fungerer vægen ikke. Plant spandene til med dine udvalgte planter, eller så dine frø i jorden. Husk at vande jorden godt igennem, og fyld så reservoiret op med vand ved at hælde vand ned gennem slangen.

Så er du færdig – nu mangler du blot at finde en god placering til den i drivhuset og lade dine planter vokse eller frø spire.

Videoguide - Du kan også finde en video her, hvor Mads guider dig igennem, hvordan du laver en selvvandende madspand:

 

 

Gode tips til dyrkning i en selvvandende madspand

Når man planter i en beholder som denne selvvandende madspand, er det bedst ikke at plante for store planter, eller planter der har et stort og dybdegående rodnet. Du kan i stedet plante mange forskellige typer af både mindre grøntsager, krydderurter, sommerblomster eller flerårige planter. Det er blot vigtigt, at du udvælger planter, der trives i drivhus ift. at kunne tåle meget sol og varme.

Gode planter at plante i din madspand til drivhuset kan fx være mindre grøntsager eller krydderurter som chili, rosmarin, basilikum, timian, salvie og fx pluksalat og spinat i den køligere drivhussæson. Du kan også dyrke enårige sommerblomster som fx morgenfruer og tagetes, som vi i vores sidste blogindlæg fremhævede som gode naboplanter til fx tomater i drivhuset. Flerårige planter som fx jordbær er også rigtig gode at dyrke i sidehullerne på madspanden, som vil mindske, at de rådner ved jordkontakt samtidig med, at du kan få tidligere jordbær ved at tage dem ind i drivhuset.

Selvvanding og upcycling

Selvvandingssystemet med kapilærvanding giver planterne en mere naturlig adgang til vand, og ved at vande dine planter nedefra undgår du, at jorden klasker sammen og vil skabe bedre vækstbetingelser for dine planter samtidig med, at du ikke skal vande lige så ofte. Når du laver din egen madspand, genbruger du samtidig ressourcer ved at upcycle to gamle madspande, i stedet for fx at købe nyproducerede dyrkningsspande i plast. Hvis du ikke synes, at den selvvandende madspand er så pæn, kan du fx give den et mere personligt udtryk ved at male den eller du kan beklæde madspanden med fx en fiberdug.

 

Se tagtomat.dk/guides eller download vores bøger gratis her & her for mere inspiration, guides og vejledning.

Om TagTomat

Bag TagTomat står et hold med en bred vifte af grønne fagligheder, der deler passionen om at skabe grønne fællesskaber og inspirere til grønne gør-det-selv og gør-det-sammen projekter. I dag har TagTomat alt fra økologiske frø, som pakkes på vores frøpakkemaskiner fra 1895, produktion af plantekasser, undervisningsmaterialer til dyrkningskits af svampe og mikrogrønt. Det hele startede med fem selvvandende plantekasser på et skraldeskur tilbage i 2011.

Bliv klogere på TagTomat