Blog


...

Lars Lund

10 maj 2022 14:53

Drivhusets to favoritter

 

Tomat og agurker er klassikerne i drivhuset, og du får her et par tips til succes med både agurker og tomater.

Tekst & foto: Lars Lund

l@rslund.dk

 

Det er sikkert og vist. Det ved man, når man selv dyrker tomater. De smager meget bedre end supermarkedets og det er ikke engang lyv.

Ikke mindre end 400 forskellige stoffer er med til at give en tomat smag. Det er alt fra sukkerstoffer, organiske syre, og forskellige olier. Tomater indeholder også lidt salt. De almindelige røde tomater har ikke lige så meget salt som de orange, der indeholder otte gange så meget salt i forhold til de røde. De gule ligger omtrent midt imellem.

 

Det er dog ikke kun surt, salt og bittert der afgør en smag. En femte smagskomponent, der kaldes umami, spiller også en rolle. Populært siger man, at umami er smagen af kød og protein. Blandt grøntsager er tomaten topscorer på umami-skalaen. En tomatsovs, der koges ind over lang tid, får til sidst en smag, som kan forveksles med kødsovs.

Når de købte tomater smager mindre godt, ja nogle gange ligefrem lidt flad, skyldes det, at de kommer på køl. Når tomater kommer på køl, mister de nogle af deres smagsstoffer. Videnskaben har tidligere fastslået, at 65 procent af duftstofferne i en tomat forsvinder på blot 7 dage i et køleskab. De kommer til at smage, som når du holder dig for næsen, mens du spiser. Nedkølingen betyder, at de biologiske processer ganske enkelt standser, og de kan ikke genoprettes, selv om tomaten senere kommer ud i varmen. Niveauet af sukker og syre forbliver det samme, men niveauerne af specifikke molekyler, der påvirker næsen, bliver meget mindre. Det betyder, at det kun er tungen, der bliver påvirket, og det giver en flad fornemmelse. Forudsætningen for, at dine egen hjemmedyrkede tomater nu også smager bedst, er, at du undgår at lægge dem på køl.

 

Vitaminbomber

Et er tomatens smag, noget andet er, om den så er sund. I 1500-tallet anså man tomaten for at være giftig. Tomater er af natskyggefamilien, men indeholder ikke samme giftige stof, solanin, som grønne kartofler gør. De grønne tomater indeholder derimod stoffet tomatin, der også er giftigt, men man kan godt spise syltede grønne tomater med måde.

Sundheden i en tomat ligger i dens indhold af C–vitamin og provitamin A, som kroppen selv omdanner til A-vitamin. Af mineraler er det især kalium, som tomater bidrager med, og så indeholder de en stærk antioxidant, lycopen, der modvirker åreforkalkning.

 

Gød ikke for meget

Det er vigtigt at huske, at man skal spare på gødningen, når det er for varmt. Planterne bruger masser af vand til afkøling, og er der gødning i, overgøder man. Tomater kan bedst lide regnvand, men får de for meget, kan de mangle kalk. Derfor er anbefalingen at vande med postevand hver tredje gang. Det er især vigtigt, når planterne står i ren spagnum. Mangler planterne kalk, får de let griffelråd, en sort plet på toppen af tomaten. Sædskifte er vigtig, hvis man da ikke dyrker i nye plantesække, hvert år. Det klares ved at flytte rundt på bede med planter fra natskyggefamilien, eller skifter jorden i 5-20 cm. Helst 20 cm. Det er også værd at bemærke, at flydende økologiske gødninger ikke anbefales til selvvandingskasser. Organiske gødninger skal helst have kontakt med jorden mikroorganismer for at frigive alt den næring som planten har brug for.

Agurker der aborterer

Agurker skal først sættes ud, når jordtemperaturen er mindst 18 grader, helst 20, og det er den typisk sidst i maj, først i juni. Sætter man en agurk for tidligt ud, spørger man engang hen i juni, når alting er glemt, hvorfor planten, pludselig mister så mange små agurker.

Den alt overvejende forklaring er, at rodnettet simpelthen gik i stå, da man plantede agurken ud i den kolde jord, og der kan gå lang tid, inden roden igen kommer sig over kuldechokket. Nogle rødder dør ligefrem, og da udplantning altid er lig med beskadigelse af nogle rødder, angribes de få, der er tilbage i værste fald, når der bliver varmt af en sygdom kaldet kransskimmel. Sygdommen forhindrer vandtransporten, og så dør planten helt. Hænger bladene, er der ikke overensstemmelse mellem rod og blade. Det nytter altså ikke at give agurken en masse vand for rodnettet er så lille, at det ikke kan nå at optage samme mængde, som fordampes fra bladene.

 

For lidt og for meget

Udplantning er i det hele taget et kritisk stadie. Er der meget sol, bliver bladene let slappe. Derfor kan det være en god ide at skærme af for solen og eller overbruse bladene. Overvanding kan også få bladene til at hænge. Er jorden fugtig, og bladene hænger, skal de have skygge og ikke mere vand. Husk også beskæring, og har du problemer med, at planten smider de små agurker, så nip agurkerne ved stammen af og tjek om du er flittig nok med beskæringen. En anden teori, der ikke udelukker den første om, hvorfor de små agurker falder af, er, at agurker har gennemgået en større forædling. Vi har forædlet piggene væk, bitterheden, den krumme ryg og alle hanblomsterne. I al fald er kendsgerningen, at køber man gamle sorter, er de mere stabile med hensyn til at holde på afkommet. Man skal dog være opmærksom på, at udvikler de hanblomster, så skal de nippes af, før de bestøver hunblomsterne. Ellers bliver agurken til et tykt bærfyldt med kerner. Hanblomster kendes ved, at de ikke har et lille frugtanlæg, men alene har en blomst.

 

Beskæringens kunst

Dine agurker vokser selvfølgelig, som de skal, og er det første gang man dyrker agurker, kan man godt være i tvivl om, hvordan de nu skal beskæres. Agurken er en slyngplante, og den kan fylde hele dit drivhus, hvis den får lov. Derfor er det godt at tæmme den.


Sådan gør du

Metoden er ret enkelt. 

Hvis du fjerner den første agurk, der vokser helt inde ved stammen, så laver agurken sideskud.  Sideskuddene med blade går fra stammen hele vejen op i stammens længde. Forestil dig hvert sideskud sidder på en etage, så de nederste er på den første etage, så kommer skud ud fra anden etage osv.

 

  • Den første etage, altså det første sideskud: Her klipper du det ,der vokser videre efter første blad væk. 
  • Videre op til anden etage: Her klipper du det, der vokser videre efter andet blad væk.
  • Fra tredje etage og videre klipper du efter tredje blad.
  • Nu vil der, i stedet for at der dannes agurker inde ved stammen dannes agurker ude på sideskuddene.
  • Der hvor du har klippet sideskuddene over, vil der efter et par uger dannes to nye sideskud, der også sætter blade. Her klipper du efter første blad.

Metode 2 

Hvis du ikke nipper de sideskud af, der sidder inde ved stammen, bliver der ikke dannet sideskud. Så får du i stedet en agurk ved hver etage. Her kan det være en god ide at nippe agurken af efter tredje etage.