Blog


...

Spirekassen

13 jun 2022 12:09

Planteportræt: Agurker

Tekst & foto: Christine Wiemann

 

Agurkerne er altid et hit. Vi elsker at dyrke dem i drivhuset om sommeren. Indimellem driller dyrkningen, og planterne dør eller bliver angrebet af sygdom. Måske du bliver overvældet af den enorme vækst og er usikker på beskæringen? Denne artikel giver dig al den viden, du har behov for at dyrke vejens flotteste agurker!

Agurk (Cucumis) er en slægt med ca. 50 arter. Agurk Cucumis sativus som vi kender den, er én arterne. Agurk er beslægtet med fx melon. Agurk har været dyrket i over 3.000 år. Den stammer oprindeligt fra Indien. Man mener, den sandsynligvis blev introduceret til Europa af grækerne eller romerne i sin tid.

 

Vildformen af agurk

Den oprindelige vildagurk, som vores moderne agurk er forældet ud fra, er markant anderledes, end dem vi kender. Vildagurken havde oprindeligt store pigge på frugten, og smagen var bitter og ikke særlig behagelig at spise. Pigge og bitterhed er i dag næsten forædlet væk i de moderne F1 sorter. Dog vil man på flere sorter forsat kunne se en antydning af pigge. Nogle sorter kan også blive en smule bitre, specielt hvis de får lov at sidde forlænge på planten. Bitter smag og mystisk udseende frugter undgår man stort set, hvis man køber F1 frø eller planter.

Sen forspiring

Agurk er noget af det sidste du skal forspire i vindueskarmen i april. Agurk er en meget varmeelskende kultur. Slangeagurk (almindelig agurk) og skoleagurk er kun til dyrkning i drivhuset. Drueagurken syltes primært, og den kan dyrkes på friland. Den sjove lille jungleagurk er botanisk set, slet ikke en agurk, men en helt anden art.

En grundregel er, at man sår 3 til 4 uger før udplantning. Når først agurk frøet er spiret, udvikler planten sig hurtigt. Inden for uger er det planten, som bestemmer i din vindueskarm.

Temperaturen under spiring skal være omkring 20 grader. Agurkefrøet må max dækkes med tre gange muld i forhold til frøets tykkelse. Det vil sige kun et par millimeter muld, og brug altid ”Så og Priklemuld” til forspiring.


Den lille plante

Efter fremspiring skal planten have så meget lys som muligt. Agurkeplanter er ikke glade for temperaturer under 15 grader på noget som helst tidspunkt. Specielt ikke når planterne er små.  Hvis du vil være på den sikre side, bør du faktisk ikke udplante dine agurker før Grundlovsdag den 5. juni. Klimaforandringerne har dog gjort sit, så måske du kan udplante agurk i drivhuset en smule tidligere end det.

Mange af Spirekassens kunder har mistet deres agurkeplante netop fordi de, i stor haveglæde har udplantet deres planter for tidligt i drivhuset.

 

Plantning i drivhuset

Du ved sikkert, at tomater godt kan plantes dybt i plantesækken. Med agurk er det lige omvendt. Agurk er mere følsomme over for jordbårne svampesygdomme. Agurken må ikke plantes så dybt, at den nye muld kommer ind og dækker stammen på agurken. Det er specielt agurkens rodhals, som er følsom.

 

Rodhalen er det er sidste stykke af stammen, lige inden roden begynder.

 

Temperaturer i drivhuset

Selv om agurker gror bedst ved 28-30 grader, får man flest agurker, hvis temperaturen om dagen er 20-22 grader og 18-19 om natten. Det kommer af sig selv i løbet at sommeren. Jordtemperaturen må helst ikke komme under 15 grader, så går plantevæksten i stå.

Lys i drivhuset.

Voksne agurkeplanter kan tåle fuld sol, og fortrækker den mest hede sydvendte plads i drivhuset. Den kraftige vækst og de store agurkeblade vil lave skygge i drivhuset. På skyggepladsen kan du plante tomat, som ikke elsker direkte kraftig sol.

 

Pasning i drivhuset

Hvis det er første gang, du dyrker agurk i drivhuset, får du sikkert en overraskelse over den massive vækst og frodighed, der eksploderer i dit drivhus.

Når dine agurkeplanter har fundet sig til rette i drivhuset, kvitterer planten nemlig med voldsom vækst. Agurker gror ukontrolleret, hvis planten ikke bliver beskåret. Du skal finde en balance mellem vækst af skud og frugtsætning. Hvis planter får lov til at sætte masser af agurker, vil frugt dannelsen tage al kraften, og den videre vækst vil gå i stå.

Han og hun blomster

Nogle agurkesorter danner han- og hunblomster. Hanblomsterne fjernes med det samme, hunblomsterne kendes ved, at der allerede er dannet en lille agurk under blomsten. Blomster, der ikke gør det, skal fjernes.  Mange F1-hybrider danner kun hunblomster, og det er langt nemmere, da ingen blomster skal fjernes.

 

De første frugter og beskæring

De første agurker dannes på hovedstammen, og det er fristende at lade dem sidde, men de skal fjernes. Det mest brugte system er at fjerne alle blomster på hovedstammen og lade hvert andet sideskud sidde, men beskære det over andet bladpar. Fjern topskuddet på hovedstammen når planten har en højde på omkring 2 meter. Når topskuddet fjernes, danner planten en del nye sideskud. Sideskuddene danner også nye sideskud, og det hele ender i en rodet affære, men det giver mange agurker. Her er det vigtigt med god opbinding.


Skab luft og sundt klima

Når sommeren er godt i gang, er det tid til at fjerne alle blade og skud på den nederste halve meter af hovedstammen. Dette gøres blandet andet for at skabe bedre luftcirkulation i hele drivhuset.


Sygdomme og skadedyr

Den vigtigste sygdom hos agurk er meldug, som er en svampesygdom. Plantens blade ser ud som om, de er blevet pudret med mel. Bladene gulner, og visner til sidst. Meldugsvampen kan kun leve på en levende plante. Man kalder svampen en ”tvangssnylter” Du kan forebygge og nedsætter svampens vækst ved at holde luftfugtigheden høj. Overbrus dine planter, gerne én gang dagligt, også på bladundersiden. Det er også muligt at få meldugresistente F1 agurkesorter.

Det vigtigste skadedyr er spindemider, som danner et fint spind som en edderkop. Spindemider sidder altid på bladundersiden. Endnu engang er vand vidundermidlet. Sprøjt med rent vand fx i en forstøver så tit du kan og især på undersiden af bladene. Det er muligt at købe nyttedyr mod spindemider.


De 9 bedste råd

  • Start sent med forspring i april.
  • Vælg F1 sorter for at undgå bitter smag.
  • Udplante sent, omkring Grundlovsdag.
  • Plant aldrig dybt, hold rodhalsen tør og fri for muld.
  • Overbrus dagligt med vand husk bladundersiden.
  • Agurk trives fint i plantesække, selvvandingskasser og krukker.
  • Husk god opbinding.
  • Lad ikke frugter blive for store på planten.
  • Del med din nabo.