Blog


...

Lars Lund

14 jun 2022 09:25

Pas på dine oliven og citrus i sommersolen

Få gode råd til pasning af to af de mest populære sydlandske planter

Af Lars Lund

 

Klimaet har ændret sig, så vi har mere milde vintre. Det betyder, at det kan være lettere at have tropiske planter i drivhus end for bare 30 år siden. Det er dog vigtigt, når du vælger de tropiske eller subtropiske planter, at du tænker på, hvordan de skal overvintre, men også hvilken plads og hvilken læ de kan få, når de skal ud i det fri og nyde sommeren. De to mest populære spiselige planter i den sydlandske have eller det tropiske drivhus og orangeri er oliven og citrusarter, så derfor får du nogle tips i denne artikel til pasning og pleje af citrus og oliven. Især kan vinteren og det sene forår, når træet sættes ud efter et vinterhi være en udfordring.

 

Generelt for citrus og oliven

Roden er hos begge planter den, der er mest udsat, når der kommer frost. Derfor skal den have en særlig beskyttelse, ikke mindst når planterne står i krukker eller baljer. Her vil de være mere udsat, end hvis de stod direkte plantet i jorden. Mens oliven godt kan tåle frost, dog ikke i længere tid og ikke for hård, så det er de færreste citrusarter, som vi dyrker, der kan. Derfor skal især citrus om vinteren stå i et frostfrit rum. Generelt kan man sige, at jo lysere oliven og citrus står, jo mere varme og vand kræver de, og jo mørkere, jo mindre vand og varme. Helt mørkt vil de ikke kunne tåle at stå, så der skal lys til. Luftfugtigheden skal helst være mellem 50-70%, så tager du dem ind i den lune stue, kan det blive for tørt for planterne, og selv om citrus godt kan tåle stuens varme, er det ikke bedst for dem. Heller et lyst rum med ca. 10 grader. I drivhuset har du mulighed for at lave et mindre rum af bobleplast, hvor der er plads nok til dine planter. Her kan du sætte varme på i perioder, hvor det lille rum med isolering ikke kan holde frosten ude. Jeg har selv en lille gasovn, der automatisk regulerer temperaturen, når den falder til under fem grader. Læs mere om isolering her

Efter vinteren skal planterne ud. Også det kan være kritisk for planterne. De skal afklimatiseres eller hærdes, som vi også siger, for har de stået køligt og kommer ud i varmen, reagerer de. Især er lyset ude nu meget stærkere. Derfor skal planterne i starten dækkes med fiberdug eller stå noget af dagen i skygge, ellers svides bladene.   

Ned med Oliven

I mit eget drivhus står oliven ude i drivhuset hele året. Jeg har taget nogle klinker op og gravet mit oliventræ direkte ned i jorden. Min jord er leret, og det kan oliven lide, men jeg har også lagt dræn i hullet med sten og Leca, så vandet kan løbe fra rødderne. Oliven i fast bed kan hente vand ned i 6 meters dybde. I en kortere periode kan oliven tåle ned til 10 graders frost, men kommer der hård frost over en længere periode, hvilket dog er ved at være meget sjældent, så dækker jeg omkring roden med nogle isoleringsplader. I nogle tilfælde pakker jeg også boblefolie omkring planten, men det er vigtigt at tage det af så hurtigt som muligt. Luftfugtigheden kan hurtigt blive for høj, og det er lige så slemt som frost. Planterne kan dø af råd. Derfor vælger nogle også at pakke deres planter ind i fiberdug, der er mere åndbart, men isoleringen er så til gengæld mindre.

Står de i en balje eller krukke, skal du isolere baljen og stille den på en flamingoplade. Tager du den ind, skal de gerne stå køligt, ellers vil planten smide bladene. Ofte kommer de dog igen, når det er oliven, mens citrus er knap så tolerant.

 

Oliven i krukker

Oliven bryder sig ikke om omplantning i den store stil. Omplanter du, må den ikke stå dybere, end den stod før omplantning. Du kan lave din egen jordblanding eller købe middelhavsjord, der er blandet af ler, sand og lava.

 

Blomstring og frugt

Oliven er nem at passe. For at give godt med blomster og frugt, skal den have en kølig periode. Det er skiftet mellem varmen og det kølige vejr, der sætter gang i blomstringen. Frugten kommer, når træet er mellem tre og fem år. De kommer på de yderste grene og skal bestøves af en bi eller med en pensel. De lodrette skud giver ingen blomster, det er kun de hængende, der gør det.    

Frugterne kan plukkes, når de er grønne, men skal de være helt modne, er de sorte. Det bliver de først meget sent på året. Sådanhøster og fermenterer du dem. Se link https://youtu.be/Jwd2Dvr6fyQ

 

Vand og gødning

Oliven vil gerne have vand men tåler ikke overvanding. Især ældre træer vil gerne have udtørring, men mens de danner selve frugten, skal der vandes. Unge træer må ikke tørre ud alt for længe. Overvander du, smider træet blade og frugter. Det gør de også, hvis de får for lidt lys. For lidt vand får bladene til at krympe og blive gule. Falder de grønne blade af, er det også et typisk tegn på vandmangel. Generelt er det bedre, at de tørrer ud, end de får for meget vand. I perioden fra december til marts er træet i dvale og skal ikke have vand eller gødning.  

I vækstsæsonen kan der gødes meget moderat for eksempel med flydende gødning med en sammensætning på 4-1-3 eller noget, der ligner. Det kan for eksempel også være 4-2-4, der er samme sammensætning som citrusgødning, der egentlig blot er en gødning, der er mindre stærk end de mere traditionelle gødninger. Du kan gøde et par gange i sæsonen. Nogle gøder den oftere, men overdreven gødning gavner ingen planter, og overgødning giver brune svidninger på bladene. Hvor meget gødning er i det hele taget en af de større diskussioner. Entusiasterne gøder rent faktisk aldrig, så det fortæller lidt om træets behov. Jo mere jord der er tilgængeligt, jo mindre er behovet.      

Beskæring. Du kan godt beskære oliven, så den får den form, du ønsker og kan gøre det frem til august. Det er dog sjældent nødvendigt, men står den gravet ned i jorden, kan de godt give mange lange skud. Du kan nippe skudspidserne, så den bliver tæt i toppen, men omvendt er det også godt, at kronen får lidt luft og lys. Valget afhænger lidt af, hvordan du synes, planten skal tage sig ud. Den tåler en ret hård beskæring, hvis den nu skulle vokse fra dig. Beskær efter et blad eller en knop. Vi bruger de afskårne småkviste til en olivenkrans, en smuk dekoration i drivhuset.

 

Sygdomme

Oliven er en sund plante, og den bliver sjældent syg, men den kan især få uldlus, der ligner små vattotter. De er rimelig nemme af vaske af. Værre er skjoldlus, der kan gemme sig. Find dem og skrub dem væk med en tandbørste dyppet i sprit.   

Er du olivenfan, så bliv medlem af facebookgruppen ’Oliventræer i haven’.

Citrus ude og inde til pynt og til nytte

Citrus er citroner, appelsiner og mange andre arter og især Komquat er populær. Citrus dyrkes typisk i potter og store baljer eller krukker. De citrusarter, de fleste vælger, vælger de også for at udnytte frugterne som regel til saft, som kandiserede eller marmelade, men de fleste har dem mere for at skabe en eksotisk stemning. De citrus, vi traditionelt dyrker, skal ind om vinteren. Det er her, begrebet ’orangeri’ kommer ind i billedet. Et orangeri er et opvarmet rum til citrus. I dag har begrebet fået en anden betydning og er også et større drivhus, ofte med karnapper eller særlig pynt på taget, pynt der minder om de gamle orangerier.  

 

Ned i potten

Citrus kan selvfølgelig plantes direkte i drivhusets jord, men det er ikke særlig praktisk. De trives nemlig langt bedre, hvis de kan komme ud i det fri fra midt i maj til september. Står de for længe i drivhuset, bliver de mere åbne i væksten og er langt mere udsatte for sygdomme, men stil dem gerne på terrassen lige foran drivhuset, så har du det perfekte match. Hvis de skal stå og skabe en eksotiske stemning inde i dit drivhus, er det vigtigt at lufte godt ud i huset. Det er nemlig luftfugtigheden, der er den største trussel.  

Jorden kan være en rododendronjord iblandet lidt sand. Noget knust grillkul (trækul) i jorden er også en rigtig god citrusjord. I modsætning til oliven vil de godt plantes om. Det er praktisk at gøre hvert tredje år. Citrus vil helst stå højt i jorden, det vil sige plant ikke for dybt, men gerne så nogle af de øverste rødder lige titter frem.

 

Blomstring og frugt

Næsten alle citrus er selvbestøvende. Det betyder, at du ikke skal have to forskellige træer. De blomstrer flere gange om året, og vil du være sikker på, at blomsterne også bestøver hinanden, skal du i gang med en lille pensel. Om sommeren skal bierne nok sørge for, at de bliver bestøvet. Frugten af citron høster du, når du synes, den er stor nok, uanset farven. Citrus yder og ynder bedst, når de står i fuld sol. Direkte sollys om morgenen og aftenen samt en smule vind fremmer væksten og blomsterdannelsen

 

Vand og gødning

Træet vandes jævnligt i sommerperioden efter en kort udtørring. Bladene krøller let opad, hvis de mangler vand. Man kan let komme til at overvande sine planter om vinteren. Jorden skal tørre lidt ud, inden man vander igen. Planter, der overvintrer ved 5-10 grader, skal højst vandes med 1–2 ugers intervaller. Vær især opmærksom på jordens pH-værdi, når du vander med vandværksvand. Surbundsplanter kan ikke optage jern og mangan, når pH-værdien bliver over 6. Det gør den let, hvis man vander med vandværksvand med meget kalk. Vand derfor med regnvand eller kogt vand, hvis du bor i et område med meget kalkholdig vand. Gød med en gødning der har NPK forholdet omkring 4-2-4 og følg anvisningen på gødningsproduktet.

 

Beskæring

Citrus tåler ikke den store beskæring. Hold dig til at fjerne døde grene, og grene der vokser ind mod midten og gør det i juli.

 

Sygdomme

Hvis citrus står inde, er spindemider og skjoldlus det mest almindelige problem. Spindemider giver gule blade, men gule blade kan også skyldes magnesiummangel og ofte en følge af for meget kalk i jorden eller vandingsvandet. Skift jorden, og mangler planten magnesium, kan man give en gødning blandet af 4 gram Epsomsalt i en liter vand (købes hos materialisten). Blandingen sprøjtes på bladene om aftenen og et par gange med en uges mellemrum. Mangel på mangan og zink kan også give gule blade. Her kan man på samme måde sprøjte flydende orkidegøning på bladene.       

   

Se helt ny frisk  video om det hele her: (husk at slå cookies til i indstillinger)