Blog
Juni og sommerens endelige ankommen
Tekst og foto: Nanna og Frederik / Udkansk
Juni er her omsider, og vi elsker det. Som haveejer er junimåned en af vores yndlingsmåneder; alt står friskt og grønt, og masser af havens blomster springer ud. Det er følelsen af sommerens ankommen og udsigten til mange dejlige timer udenfor.
Juni måned er også ensbetydende med varmere grader, mindre nedbør (med dansk sommer kan man selvfølgelig aldrig vide sig helt sikker) og længere dage. Risikoen for frost om natten er også efterhånden væk.
Vi vil her forsøge at give jer et overblik over de gøremål og tanker, vi har for haven i juni:
Plantning af agurker, tomater og chili i drivhuset
Temperaturen har efterhånden nået et punkt, hvor det er helt sikkert at plante sine tomat-, chili- og agurkeplanter i drivhuset.
Vi har i år haft et virkelig travlt og hektisk forår, så vi ender med at købe færdiglavede planter fra plantecenteret. Disse har en vis størrelse og er ret robuste.
Når vi planter disse ud, sørger vi for at sætte dem i en spand vand cirka 30 minutter inden udplantning, så de har opsuget så meget væde som muligt.
Tomat:
Når man planter tomatplanter, er det godt at plante dem lidt dybere, end man ellers ville gøre med mange planter - gerne så jorden når det nederst bladpar. På den måde får du et stærkere og større rodnet på din tomatplante.
Når tomatplanten begynder at vækste, er det en god ide at knibe sideskuddene af- på den måde får man flere tomater og dermed en bedre høst.
Når tomatplanter vokser sig store, binder vi den gerne op. Her bruger vi de små planteophængsøjer fra Juliana, hvor vi med tynd snor kan støtte planten, når den begynder at blive høj og risikerer at knække.
Gode og robuste tomatsorter er blandt andet følgende:
- Tumbler
- Gemini F1
- Elin F1
Agurk:
Vi har ikke den store erfaring med drivhus agurke-dyrkning endnu, men i år har vi besluttet, at vi vil prøve det. Smagen af en hjemmedyrket agurk er nemlig en helt anden, end dem man kan købe i supermarkederne.
Agurker skal helst vandes dagligt, men vær dog opmærksom på ikke at overvande. Agurker vil helst ikke stå i for meget vand og det kan derfor være fordelagtigt at plante dem på en lille jordtop, så vandet bedre løber fra, og rodhalsen dermed ikke står og er konstant fugtig.
Et alternativ kan være at plante i kapillærkasser - her suger planten vandet op nedefra, og dermed undgår du, at rodhalsen kommer til at stå i vand.
- Agurker skal udplantes, når jordtemperaturen er omkring 18 grader - og derfor er juni altså er rigtig godt tidspunkt.
- Tilsæt derudover gødning i løbet af sommeren, da planten bruger meget energi på at producere agurker.
- Agurker skal ligesom tomater bindes op, når de når en vis højde, og det er også her en god ide at knibe sideskuddene af for at optimere høsten.
Gode agurkesorter er:
- Euphya
- Romilino
- Passandra
Chili:
Chillier stortrives i drivhus. Det gør de fordi, de elsker varme og lys - og det er altså noget, et drivhus kan præstere.
- Husk at lade chiliplanterne tørre ud mellem vandingerne efterfulgt af en grunding vanding. Denne metode fremmer smagen og styrken af frugten.
- Når chiliplanter blomstrer, skal de første 6-8 blomster nippes af - det gør, at planten ikke bruger energien på at sætte frugter så tidligt og i stedet bruger energien på at blive lidt mere robuste og på sigt give flere frugter.
- Når din chiliplante blomstrer, skal du ryste planten forsigtigt dagligt - det sørger for, at blomsterne bliver bestøvet. Når de er blevet bestøvet, falder blomsten af, og der hvor blomsten har siddet kommer chilifrugten.
Vanding, vanding, vanding
Et generelt tema for juni måned er vanding. Når solen bager - og det gør den minsandten i vores sydvendte have uden træer - ja så får man nogle tørstige planter.
Udenfor drivhuset vander vi cirka hver anden-tredje dag. Her får alle krukkerne en grundig gennem vanding.
Hvis du bruger lerkrukker, kan vandet lettere fordampe igennem, hvorimod plast-krukker holder bedre på vandet.
I vores drivhus er der ikke meget skygge, og temperaturen kommer hurtigt højt op ude i vores lille glashus. Vi vander derfor alle krukker herinde minimum hver anden dag. Vi har sørget for, at de fleste af planterne står i store krukker, hvilket gør, at man en gang imellem kan springe en vandingsdag over.
Vi har valgt planter til drivhuset, som tåler let udtørring; heriblandt pelargonier samt diverse middelhavsplanter såsom salvie og rosmarin.
De mere tørstige planter, såsom tomater, agurker og basilikum står i kapillærkasser, så vi blot kan nøjes med at fylde kasserne godt op med vand en gang imellem, og planterne selv kan suge den mængde vand op, de har brug for.
I år skal vi prøve Julianas vandingsanlæg, og det glæder vi os til. Vi håber, at vi på denne måde kan bruge lidt færre timer med haveslangen, og vandingen bliver mere effektiv.
Udluftning i drivhuset
Planter i drivhuset i kombination med masser af sol skaber et fugtigt miljø, og derfor er der i juni måned endnu en ting, som er uhyre vigtig for sunde og gode planter uden diverse sygdomme: Udluftning.
Der kan nemlig i drivhuset blive ganske fugtigt, hvilket øger risikoen for, at planterne bliver angrebet af diverse sygdomme såsom meldug og skimmel. Vi har derfor haft døren i drivhuset stået kronisk åbent siden maj måned for at sikre god ventilation.
Vores drivhus Grand Oase fra Juliana har derudover en smart funktion, hvor taget løfter sig ved høje temperaturer og dermed skaber god ventilation fra oven.
Skygge i drivhuset
En anden vigtig ting, når vi snakker drivhus, er skygge.
Da vores have ikke har et eneste træ, havde vi ikke mulighed for at sætte drivhuset, så det måske kunne få lidt skygge i løbet af dagen, og det er derfor helt uundgåeligt at finde en anden løsning.
Her bruger vi skyggegardiner - også fra Juliana - som man let sætter op ved hjælp af sugekopper. På den måde skabes lidt skygge i drivhuset i vores ellers ret solbeskinnede have.
Køkkenhaven
Udsåning og praktiske gøremål
I maj måned såede vi ud. De første spirer er allerede begyndt at komme, og vi glæder os til at kunne høste lækkert grønt til aftensmaden. Vi sørger for løbende at tynde ud i planterne, så de ikke står for tæt.
Hvis du ikke har nået at så endnu, så frygt ej. Det er ej for sent, og du kan stadig nå det. Det kunne eksempelvis være salat, bønner, radiser og krydderurter. Generelt set er det faktisk en god ide at så fx salat med cirka 2-3 ugers mellemrum; på den måde får du nemlig en kontinuerlig høst, og du sikrer, at du i løbet af sommeren har lækre friske salatskud.
Du kan også så spiselige sommerblomster i køkkenhaven, eksempelvis morgenfruer. Der er ikke noget skønnere end at pynte salaten med flotte og farverige blomster.
En anden vigtig ting at gøre i løbet af juni er hypning af kartoffelrækkerne. Det er vigtigt, at kartoflerne under jorden ikke bliver udsat for sol, da de da bliver grønne og giftige.
Det er derudover ved at være tid til at lægge insektnet eller fiberdug udover kålen, hvis du vil undgå kålsommerfuglelarver. Og det vil du, for der er simpelthen ikke noget mere ulækkert end et kålbed fyldt med larver.
Høst
Har du været tidligt ude, kan man ofte begynde at høste salat, radiser og tidlige sommerkartofler i juni måned.
I vores have har vi asparges og rabarber, som vi har nydt godt af i maj måned, og som vi også vil nyde i løbet af juni. Vi stopper dog med at høste af disse to omkring Skt. Hans, da fortsat høst herefter kan være med til at udpine planten… og selvom det kan være svært at stoppe, ønsker vi jo også gode planter igen til næste år.
I te- og krydderurtebedet er der også gang i den, og både salvie, timian, persille, citronmelisse, agastache og oregano har skudt godt i vejret, og kan allerede nu høstes. Alle er planter, som kommer igen år efter år.
Vanding og gødning
Husk at vande, hvis juni ikke byder på regnvejrsdage. Især når planterne er nye og knap så robuste, har de brug for jævnlig vanding. Det er bedst at vande om morgenen og om aftenen, hvor fordampningen er mindst.
Vi har gødet jorden i køkkenhaven grundigt i efteråret, så vi har dejlig næringsfyldt jord i vores højbede. Hvis du ikke har det, skal du tilføje gødning til jorden et par gange i løbet af sommeren, så planterne har nok næring til at vokse.
Prydhaven
Forårets løgvækster
I staudebedene har vi haft diverse forårs løgvækster, som er ved at synge på sidste vers.
Løgvækster såsom påskeliljer kan blot efterlades i jorden, og så kan man ganske enkelt glædes over, at de kommer igen til foråret næste år.
Når tulipanerne er færdige med at blomstre klippes blomsterstænglen af, men bladene lader vi være lidt endnu. Når bladene så er visnet, graves løgene op og lægges til tørre inden de lægges til opbevaring i vores skur. I efteråret lægger vi tulipanløgene ud igen, så vi igen næste år får smukke tulipaner rundt omkring i haven.
Spiselige blomster og planter
I vores staudebede er planterne udvalgt, mest fordi de er flotte. Det er dog væsentligt at bemærke, at flere af de blomstrende vækster kan spises.
I juni måned har vi i vores staudebede både blomstrende hornvioler, som er dekorative i salaten, Skthansurt, hvis grønne blade også kan bruges og har en mild smag af ærter. Derudover har vi ’sødskærm’, som med sin smag af lakrids kan bruges til både te i en salat eller til diverse desserter.
Vanding og pasning
Vores staudebed har efterhånden et par år på bagen, og planterne er derfor ved at have vokset sig til en vis størrelse, hvilket også gør dem mere robuste mod udtørring.
Vi vander derfor ikke vores staudebede helt så ofte, som vi vander krukkerne, men er der mange dage med fuld sol og ingen regn, får bedene også en tur med vandslangen.
I vores bede døjer vi heldigvis ikke så meget med ukrudt. Det gør vi til dels ikke, fordi vi i løbet af foråret er ude og luge godt igennem og fordi, vi har plantet ret tæt. Det gør, at ukrudtet ikke rigtigt kan få fat, og det sparer os for meget arbejde.
Det var alt fra os. Vi ønsker jer alle en dejlig, blomstrende juni fyldt med lyse nætter og masser af have- og drivhushygge.
Kærlige hilsner
Nanna og Frederik

Om Udkansk v/ Nanna & Frederik
Nanna og Frederik er et par fra udkants-Danmark, som blogger om planter, natur og have på deres instagram-profil ’Udkansk’. Derudover er de ambassadører for Drivhusklubben, hvor de deler ud af haveliv og erfaringer i deres Juliana Grand Oase.
Bliv klogere på Udkansk v/ Nanna & Frederik- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster