Blog


...

Lars Lund

14 jun 2022 08:35

Citrus til stuen og til haven hele året

Der findes citrus, du kan dyrke i haven hele året. De er dog mest til pynt

Af Lars Lund

 

 

Mennesket har det med at lave lidt om på naturen. Derfor er der også citrusarter, der via forædling rent faktisk godt kan trives i en have, og som kan tåle frost - nogle af dem helt ned til minus 20 graders frost. De kan selvfølgelig også stå i dit drivhus, men først og fremmest er de til pynt og ikke særlig meget til nytte som en spise.

 

Bitterorange (Pocirus trifoliata) er i modsætning til mange andre til haven ikke en hybrid men den ægte vare og kan snildt tåle den danske vinter. Den er sjov at have i samlingen, men som navnet også fortæller, er den bitter. Med bitterorange som udgangspunkt, eller som den ene forælder, er der nu lavet nye hybrider, der tilmed smager rimeligt.

En af disse er Citrumelo (poncirus X paradisi), der er en krydsning mellem bitterorange og grapefrugt. Den kan klare ned til mellem 10 og 14 graders frost.

Det kræver dog, at rodnettet står i en meget veldrænet jord.

 

Andre hårdføre hybrider er Citrus Trifoliata X Unshiu og Citrus Trifoliata X Reshni.

Konkoji grapefrugt er en japansk hybrid, der klarer ned til minus otte grader. Det er en krydsning mellem en pomelo og en satsuma-mandarin.

 

 

Til stuen

Mens nogle citrustræer er gode i haven, er andre også velegnet til stuen. Fingerlime papuana (Microcitrus Papuana), der stammer fra bjergene på øen Ny Guinea, er en af disse. Den har fingerformede frugter med limesmag.

Calamondin (Citrus Mitis) er en taknemmelig flot plante med mange små frugter.

En hybrid mellem mandarin og kumquat.

Lime (Citrus Aurantifolia) er den ægte limefrugt. Den må ikke stå for tørt. Det vil den gøre, hvis den for eksempel står nær en radiator, men ellers kan den tåle en del varme om vinteren.