Blog


...

Spirekassen

18 jul 2022 10:14

Skadedyrene kommer!

Højsommer, What’s not to like? Sommerferie, sommermad på grillen og tomaterne modner i drivhuset. Alt ånder fred og idyl, og du går sikkert og nyder dine planter i drivhuset med en kæmpe indre glæde.

Desværre er juli også fyld af andet, nemlig skadedyr. Vi undgår dem ikke, men i denne artikel får du rebskaber til at forbygge og bekæmpe sygdomme og skadedyr.

Hvorfor kommer der skadedyr i drivhuset?

Specielt i juli ser vi skadedyrene. Fælles for alle drivhusets skadedyr er, at de formerer sig hurtigere jo varmere det bliver. Nogle år er ofte værre end andre år. Jeg synes, man i år ser en del flere bladlus end vanligt. Hvis du har et helt nyt drivhus, som lige er opført, oplever du ofte ikke skadedyr det første år, men problemerne begynder at dukke op på 2. og 3. år.

 

De mest almindelig skadedyr i drivhuset

  • Lus
  • Skjoldlus
  • Hvide fluer
  • Trips
  • Spindemider
  • Minér fluer


Hvor kommer skadedyrene fra?

  • De fleste skadedyr, som besøger dit drivhus, kommer fra den omkringliggende natur. Hver gang vi lufter ud i drivhuset for at holde klimaet sundt, kan du i princippet lukke skadedyrene ind.
  • Plantebytte er også en vej til at få skadedyr i dit drivhus. Plantebytte er hyggeligt, men se altid planten godt efter for skadedyr, inden du sætter den i dit eget drivhus.
  • Skadedyrene kan også komme fra planter, du køber fra plantecentre, supermarkeder mm.
  • Har du forspiret inde i vindueskarmen, kan du være uheldig, at nogle af dine stueplanter har smittet med skadedyr til dine drivhusplanter.
  • Skadedyr kan overvintre i drivhusets aluminiums konstruktion, muld, haveredskaber osv. og år efter år angribe på ny.

 

Hvordan spotter jeg skadedyr?

Rigtig mange af drivhusets skadedyr har det, man kalder ”Sugende munddele” De lever af at stikke, bide eller raspe hul på plantens bladceller og suge indholdet ud og spise det. Alle planter er mest sårbare på undersiden af bladet og på helt nye lysegrønne skud. Derfor ses skadedyr altid på blades underside og på nye skudspidser. Når skadedyr udsuger planteceller, begynder blade og plantens top at krølle, hvilket er et tydeligt tegn på, at et angreb er i gang.

Flere typer af skadedyr fx bladlus og skjoldlus udskiller en klæbelig væske og sødeligt stof, som hedder honningdug. Det ses som en glinsende hinde på plantens blade. Honningduggen er et større problem end skadedyret selv. Honningduggen gør, at planten ofte angribes af svampesygdomme, specielt sodskimmelsvampe. Sodskimmel ses som en sort/brunligt pudderlag på plantens blade.

Agurk får ofte spindemider, som ses tydeligt på bladundersiden, hvor du vil kunne se noget som ligner et edderkoppespind.


Fem vigtige elementer til spor fra skadedyr

  • Se efter skadedyr på undersiden af bladene og skudspidserne
  • Se efter krøllede blade og deforme og krøllede skudspidser
  • Se efter glinsende, fedtede blade måske med en grå/sort puddervækst
  • Se efter noget, der ligner et edderkoppespind på agurk.
  • Check x 1 ugentlig, på en fast ugedag… ALLE dine planter for skadedyr.

 

De bedste råd til bekæmpelse

Vand er din ven

Fælles for alle skadedyr er, at de hader koldt vand. Daglige overbrusninger specielt på bladundersiden er et supervåben mod skadedyr. Fugtigt miljø giver ofte skadedyr svamp, og de vil mistrives og dø.

Rengør også dit drivhus et par gange om året – gerne kun med vand og en god børste.


Luft ud og glæd dig over naturen

Du skal ikke være bange for at lufte ud hele døgnet, selvom du sikkert også slipper skadedyr ind. Alle dyr har naturlige fjender også skadedyr. Åbne vinduer byder også en masse nyttedyr velkommen i drivhuset. Nyttedyr, som lever af skadedyrene.


Hvordan bekæmper jeg skadedyr?

Stort set alle skadedyr har naturlige fjender. Naturlige fjender betegner vi som nyttedyr. Det er faktisk muligt at bestille nyttedyr online, så du får dem lige direkte hjem i din postkasse. Det er vigtigt, at nyttedyrene kommer ud i dit drivhus hurtigt efter, du har modtaget dem med posten.

Jeg bruger selv www.nyttedyr.dk . Her kan du let og hurtigt både se billeder af de værste banditter og finde det rette nyttedyr til bekæmpelse: https://shop.nyttedyr.dk/shop/23-i-drivhuset/

Med alle deres produkter følger der en vejledning med. Mange af Spirekassens kunder har spurgt mig, om man skal være bange for, at ens nyttedyr slipper løs og forsvinder ud ad et åbent vindue eller drivhusdøren. Svaret er ”Nej” det skal man ikke. Nyttedyr bliver, hvor der er masser af mad i form af lækre skadedyr.

Når du har udsat nyttedyr, skal du ikke forvente, at dine skadedyr forsvinder fuldstændigt. Du vil mere opleve, at der opstår en naturlig balance mellem skadedyr og nyttedyr, der hverken generer dig eller dine planter.


Myten – om tagetes

”Jeg skal bare plante tagetes ved siden af mine drivhusplanter, så får de ikke skadedyr”

  • Det er rigtigt, at tagetes indeholder stoffer, der har en undertrykkende effekt på jord nematoder. Tagetes skelner dog ikke, og har derfor også en negativ effekt på gavnlige nematoder. Den undertrykkende effekt ses dog kun, hvis man udelukkende dyrker tagetes FØR sin hovedafgrøde fx tomat.
  • Hvis tagetes dyrkes sammen med tomat eller anden afgrøde, vil nematoder trække sig væk fra tagetes og herefter angribe tomat eller anden grøntsag. En effekt du ikke ønsker.
  • Nogle arter af tagetes har effekt mod bladlus, men kun hvis du kværner hele tagetes planten og sprøjter med vandigt ekstrakt mod bladlusene. Et par tagetesplanter i drivhuset har altså ingen effekt.
  • Tagetes virker tiltrækkende på snegle. Hvis du i forvejen har problem med snegle, gør du altså problemet endnu være, hvis du planter tagetes.