Blog
Roser og drivhuset
Drivhusklubben ønskede sig en blog om roser i drivhuset, og jeg var med det samme skeptisk. Jeg forstår godt tanken om skønne velduftende tidlige roser i drivhuset. Tit og ofte er det bare ikke en god idé i længden. Læs med her og forstå hvorfor.
Der findes i væld af smukke roser. Rosenslægten, Rosa er en slægt, der har flere end 100 arter. De oprindelige vilde roser stammer alle fra den nordlige halvkugle. Faktisk har man fundet ældre fossiler med roser, der er omkring 30 millioner år gamle, og de stammer fra Alaska. De roser, vi kender i dag, er krydset og forædlet til skønne nutidige sorter.
Jeg elsker selv at bruge tid på fordybelse i en god planteskoles rosensortiment. Lige så skønne de er, lige så mange torne er der også. Roser er nemlig ikke bare roser.
Rent overordnet opdeler man nemlig roser i tre hovedtyper efter deres funktion.
- Roser til friland
- Roser til snit
- Potteroser
Potteroser er dem, vi kender fra supermarkeder. De er fremdyrket i et moderne industridrivhus, og de er tilpasset drivhusets varme og klima. Roser til snit er en rosentype, som bruges i industrien. De roser, vi møder på planteskolen, er roser til friland, og de findes i alle farver, former og dufte.
Roser i drivhuset
De smukke potteroser kan man fint sætte i drivhuset, da de er vant til det klassiske drivhusklima. Potteroser er lavet ud fra stiklinger, og er derfor ikke så hårdhøre som roser til friland. Du kan altså godt forvente, de ikke overlever i en meget kold vinter.
Roser til friland er næsten alle okulerede. Okulation betyder, at man anbringer (eller poder) en afskåret knop fra den rosensort, man ønsker på en grundstamme af en vildrose. Det vil sige, roden på forældede roser, vi køber, stammer fra en robust vildrose. Vildrosen er hårdfør, da vi netop ved, den har sit udspring i kolde Alaska, og den kan nemt overleve en kold vinter.
Frilandsroser er altså ”designet” til alt slags vejr. I drivhuset udvikler rosen sig derfor hurtigt, og blomstringsperioden er tidlig, kort og massiv.
Roser er ikke nemme…
Hvis du forsat ønsker dig en frilandsrose i drivhuset, inviterer du også en mængde af skadedyr, svampesygdomme og virussygdomme ind i drivhuset. Roser er én af de arter, som virkelig kan få et væld af sygdomme og skadedyr. Bladlusene elsker roser, Rosensnyltehvepsen angriber og en del andre skadedyr. Roser får meldug, rosenstråleplet, gråskimmel, rosenrust. Rosendværgsyge er en virus, rosengulmosaikvirus, angriber også roser. Jeg kunne blive ved.
Hvis du alligevel ønsker en frilandsrose i drivhuset, er det en god at dyrke den i en stor krukke. På den måde får du en langt mere fleksibel løsning. Hvis din rose angribes af en sygdom eller et skadedyr, kan rosen hurtigt flyttes ud af drivhuset. Dog skal du være opmærksom på, at roser i krukker er en del mere følsomme for frost end roser plantet direkte i jord.
Plant rosen udenfor drivhuset
Den bedste løsning, hvis du ønsker dig roser i forbindelse med drivhuset, er at plante roser uden for drivhuset. Min erfaring er, at skadedyr fx bladlus holder sig til deres yndlingsføde fx rosen og derfor slet ikke har interesse i at besøge dine drivhusplanter. Det vil sige, at rosen bliver en form for værtsplante for uønskede skadedyr, som du ikke ønsker inde i drivhuset.
Blomstring
Det er meget sortafhængigt, hvor længe en rose blomstrer. Netop blomstringslængden er noget, der forældes meget på. De mere moderne rosensorter blomstrer længere. Dog gælder det for alle roser, at jo varmere det er, jo kortere og mere intens bliver blomstringen. Måske vindrosens oprindelse fra den nordlige halvkugle er grunden til, roser ikke nødvendigvis er gode i drivhuset? Der er for varmt, og blomsterne afblomstrer hurtigt.
Når du lader dine roser gro uden for drivhuset, blomster de også længere tid fordi, det er køligere.
Rosen tips
Roser skal gødes tre gange om året for at få mange blomster.
- I slutningen marts når planten skal til at danne knopper.
- I maj inden de første rosenknopper springer ud.
- I slutningen af juni efter den 1. blomstring.
Rosenstemning i drivhuset
Pluk roser uden stilk og læg dem i en vandkar i drivhuset. Det giver en skøn sommerstemning og rosenduft.

Om Spirekassen
Christine Wiemann, er udlært væksthusgartner og Jordbrugsteknolog og ejer af frøhandlen Spirekassen. Christine er forfatter til flere bøger om livsstil, haveliv og plantedyrkning. I dag blogger hun og deler generøst ud af sin viden og drivhuspassion. Christine er drivhusekspert og ambassadør for Juliana drivhuse.
Bliv klogere på Spirekassen- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster