Blog


...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

28 jun 2022 09:43

Juli er høstmåneden hos Udkansk

Tekst & foto: Udkansk v/ Nanna


Juli måned er over os, og haven blomstrer i fuldt flor. Det er lige nu, at det er rigtig sjovt at være haveejer, for det er nu, at der kan nydes, høstes, spises og ikke mindst gemmes til senere. Derfor har jeg, Nanna, taget over for Frederiks månedlige klumme i denne omgang. 

Juli måned er en måned, hvor både vores vandforbrug stiger ganske ekspotentielt; de varme dage, ofte uden nedbør påkræver en del tid med haveslangen. Men! En anden ting der også stiger, er vores elforbrug. Vi har nemlig én særlig maskine, som kører ekstra meget hen over sommeren (og det er ikke vaskemaskinen): Dehydratoren. 

Sidste år erhvervede jeg mig sådan en fætter, til den nette sum af 500 kroner. Et røverkøb, hvis I spørger mig. I den tørrer jeg blade, blomster og alverdens krydderurter, som jeg så kan nyde godt af hele efteråret og vinteren. En slags penge i banken om man vil, som jeg senere kan hæve, når jeg har brug for det. 

I juli måned høster jeg blandt andet vejbred fra naturen og morgenfruer fra haven. I haven står krydderurterne så flot, og disse høster jeg også flittigt. Noget af det bruger jeg selvfølgelig friskt, mens det andet kommer i dehydratoren, så jeg kan bruge af det senere. 

I drivhuset har vi i år forsøgt os med citrongræs. Den klarer sig rigtig godt – faktisk så godt at de to planter vi købte, allerede er plantet over i større krukker.

Jeg vil i denne artikel dele nogle af mine yndlingsopskrifter med jer, som indeholder tørrede blomster eller blade – har man ikke dehydrator kan ovnen snildt tages i brug. Brug da risten og læg et stykke bagepapir på. Lad ovnen køre på omkring 40-50 grader, og så fungerer det sådan set lige så godt som dehydratoren. 

Vejledende tørretider

Obs! Mærk altid efter – nogle gange skal nogle planter have længere tid. De skal være helt tørre, ellers kan de mugne, når de kommer i et glas med låg

- Krydderurter såsom timian, oregano, løvstikke mv: 6 timer ved 40-50 grader

- Morgenfrue: 8-10 timer ved 40 grader

- Blomster (til potpourri): 4-6 timer ved 40 grader 

 

Hoste-te

Denne teblanding smager skønt, og så virker den godt mod snue og hoste. Lav den af friske blade på denne årstid eller tør urterne, så du har ingredienserne til efteråret. Pep den eventuelt op med lidt finthakket ingefær og en klat honning. 

Lav en blanding af 1 del timianblade, 1 del finthakket citrongræsblade, 1 del finthakket mynte.

Overhæld blandingen med kogende vand og lad det hele trække i 10-15 minutter. 

Si urterne fra og tilsæt eventuelt lidt honning. 

Drik og nyd teen 

Timian virker slimløsende og hostestillende, citrongræs giver en dejlig duft og siges at ”åbne” lungerne, mynten tilfører en dejlig smag og skulle også virke godt på luftvejene. Tilføjer du ingefær skulle den også være god mod slim og hoste. 

 

Morgenfrue-salve

En salve der virker fantastisk mod sår og rifter. Jeg bruger den især på læberne, eller hvis jeg har fået en rift, et myggestik eller lignende. 

Pluk morgenfrue blomster – cirka svarende til et syltetøjsglas og tør dem i ovn eller dehydrator. 

Overhæld glasset med en olie – jeg vil anbefale mandelolie, koldpresset rapsolie eller vindruekerneolie. Put låg på glasset og stil det et mørkt og lunt sted – fx i et skab. Ryst glasset dagligt i 6 uger. 

Si herefter blomsterne fra igennem et viskestykke, så du kun har din morgenfrueolie tilbage. 

Salven laves ved at opvarme et vandbad, hvor der tilsættes 1 del kokosolie, 1 del morgenfrueolie og 2 dele bivoks. Det hele smeltes sammen – det må endeligt ikke koge. Når massen er gennemsigtig, hældes den på små rengjorte bøtter, hvor den vil størkne til en fast salve. 

Salven skal ikke stå for varmt – og holder bedst hvis den opbevares køligt. 

Den holder sig fint i mange, mange måneder hvis man sørger for god hygiejne og rengjorte bøtter.

Morgenfrue er en lille mirakelplante, som blandt andet skyder smukt op i vores bede rundt om drivhuset. Morgenfruer virker på huden antiinflammatorisk – det vil sige betændelsesdæmpende. Derudover er de gode mod rødme og kløe. Med andre ord en rigtig god blomst at putte i diverse salver og olier. Morgenfrueolien kan også bruges som den er, som en krops- eller ansigtsolie. 

 

Potpourri af tørrede blomster

Potpourri er noget jeg egentligt forbinder lidt med min kære mormor, men som jeg – og Frederik – er blevet ganske glade for, fordi vi begge er storelskere af alt hvad der dufter dejligt. Potpourri er en blanding af tørrede og velduftende blomster, som man opbevarer i hjemmet i en lille krukke eller en lille boks for at sprede duft. Jeg elsker at lave potpourri – nok især fordi jeg er lidt af en samler – og her har jeg altså fundet en måde at gemme lidt af juli måneds dejlige dufte, så jeg en kold og grå dag i november med en enkelt indsnusning kan drømme mig lige tilbage til blomstrende lavendler, kaprifolie, roser og pelargonier. 

Lav en blanding af diverse duftende blomster. Her er det kun fantasien, der sætter grænser. 

Jeg elsker duften af følgende: Solbærblade, lavendel, forskellige typer af duftende roser, kaprifolie, syren, duftpelargonier (både blomster og blade), bladene fra citronverbena, solbærsalvie og mynte.

Jeg tørrer mine blomster i min dehydrator ved lave grader (40 grader). Alternativt kan blomster og blade tørres på et avispapir, hvor de vendes jævnligt. De må ikke være våde eller fugtige, da de ellers vil rådne i en lukket beholder. Jeg er dog også opmærksom på ikke at overtørre dem, da det kan fjerne nogle af de æteriske olier i blomster og blade. 

Når blomster og blade er tørre, kan de hældes i en åben beholder (vi har en lille zinkkasse, der er lavet til potpourri) men det ser også fint ud i en lille gammel kaffekop. 

Jeg holder af at tilsætte lidt æterisk olie til blomsterne for at forstærke duften. Her bruger jeg ofte æteriske olier fra de blomster, som er i mit potpourri– eksempelvis rose, geranium eller lavendel. 

Dette var mine tre bud på at gemme lidt af juli-måneds dufte, smage og egenskaber. Jeg håber, du fandt det interessant og måske har lyst til at prøve en af opskrifterne, hvis du ikke har prøvet det før. 

 

Slutteligt vil jeg, på vegne af mig selv og Frederik ønske jer alle en rigtig dejlig sommer!

De bedste og kærligste hilsner

Nanna