Blog


...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

03 jan 2022 15:04

Planlægning af det nye haveår


Et nyt kalenderår begynder, dagene bliver længere, og vi går lysere tider i møde. Det betyder, at vi allerede her i januar mærker, at glæden stiger, og den kriblende lyst til at skyde den nye havesæson går i gang i os begge.

Arbejdslisten for havegøremål er dog forholdsvis kort her i de mørke vintermåneder, men i stedet kan man jo med fordel gå i gang med at planlægge og søge inspiration til, hvad man ønsker sig af den kommende sæson. På engelsk havesprog kalder man det ”armchair gardening” og det er præcis, hvad det er: At sidde inde i varmen i en god stol og bladre i haveblade, frøkataloger og nærstudere billederne af haven fra forrige sæson. Her stiller vi os selv spørgsmålet: Hvad fungerede, og hvad fungerede ikke? Som haveentusiast lever man på den positive devise om, at næste år altid bliver lidt bedre, hvilket jo i al sin enkelthed er en smuk tanke, og som måske altid vil holde hjulet i gang.

Nedenfor har vi indtegnet vores have samt inddelt den i numre for at anskueliggøre den. I får her vores tanker og noter omkring vores staudebede, højbede samt hvilke planter, vi ønsker at indlogere i krukker og i drivhuset.

 1) Højbede A

 

Vi har seks flotte højbede i cortenstål. Området her er primært Nannas domæne, idet det især er her, alt det, der kan bringes indenbords, produceres.

Vi kalder de seks bede a, b, c, d, e og f.

 

  1. Det først bed er Nannas te-bed, som indeholder en del krydderurter. Disse er flerårige, og dem skal vi derfor ikke gøre så frygteligt meget ved, udover at holde øje med at én plante ikke overtager det hele fra de andre. I bedet har vi: Indianermynte (Agastache Black Adder), Kamferbalsam (Tanacetum Balsamita), forskellige timian, oregano, Lægesalvie (Salvia Officinalis) og Citronmelisse
  2. I bed b og c holder vi en lille skærehave med nogle af de blomster, vi synes, er allerskønnest i buketter. Her har vi smukke og farverige georginer, Kæmpe Jernurt (Verbena Bonariensis), Frøkenhat (Zenia), Morgenfruer, Sommer Asters, Præriehirse (Panicum Virgatum), Kornblomst og Ranunkler, for blot at nævne nogle. Flere af disse er sommerblomster, og skal derfor sås omkring maj måned. Georginerne har lidt deres eget liv, hvor knoldene graves op hvert efterår og opbevares frostfrit indtil midten af april, hvor de lægges i jorden.
  3. Samme som b
  4. I dette bed har vi vinrabarber, som høstes flittigt i maj måned til alverdens tærter og kompot. Rabarberen er flerårig, og derfor er den fast inventar. En anden fast beboer er purløg, som også er flerårig og blomstrer jo smukt med sine lilla kugler tidligt på sommeren. Derudover sår vi både dild, kruspersille og pluksalat ud hvert forår i april måned og nyder det resten af sommeren.
  5. I det femte højbed er planen at så gulerødder, rødbeder, palmekål og grønkål. Alle gode og robuste planter som vi i skrivende stund fortsat nyder af her i januar måned fra sidste års havesæson.
  6. I det sidste bed er planen at lægge kartofler. Derudover går en del af pladsen til 6 asparges planter, vi plantede for snart 2 år siden. Vi har holdt nallerne fra dem i de sidste to havesæsoner for at give dem tid nok til at etablere sig ordentligt, men i år har vi besluttet at vi gerne må begynde at høste en lille bitte smule. Asparges kræver nemlig 3 år i jorden, før man må begynde at høste af dem.

 

 

2)  Bærbuske

På tegningen ses to rektangulære bede samt et cirkelformet bed. Det cirkelformede bed er viet til 3 store elefantgræsser, som stortrives i vores temmelig vindomsuste have. I de rektangulære bede befinder der sig vores ynglings bærbuske nemlig solbær og hindbær. Solbærbuskene giver virkelig et stort udbytte, og vi kan anbefale sorten ”Big Ben”. Hindbærbuskene er efterårshindbær, hvilket vil sige, de først bringer ud sidst på sommeren, og frugten sidder på førsteårs skuddene, derfor klippes de helt tilbage hvert forår.

3) Staudebed 1

Dette staudebed anlagde vi i efteråret 2020. Designet i dette bed bærer præg af det ”vilde look”, som matcher vores omkringliggende natur her i Tversted. Fælles for alle planterne er, at de er meget tørketolerante og nemt klarer den hårde vestenvind. Alle planterne er stauder, hvilket vil sige, at de er flerårige og blot kommer flottere tilbage hvert år.

 

Liste over planter i staudebed 1

Pragtkærte Gaura Lindheimeri ”Whirling Butterflies”

Tidselkugle (Echinops Ritro)

Russisk Mandstro (Eryngium Planum)

Almindelig Mandstro (Eryngium Zebeii)

Solhat (Rudbeckia Fulgida)

Solhat (Echinacea)

Pragtskær (Liatris Spicata)

Nyserølike (Achillea Ptarmica Perrys)

Indianermynte (Agastache ”Black Adder”)

Kattehale (Lythrum Salicaria)

Storkenæb (Gernaium ”Patricia”)

Katteurt (Nepeta ”Six Hills Giants”)

Kvæsurt (Sanguisorba “Pink Tanna”

Blå Bjørnegræs (Festuca Cinerea)

Sandrør (calamagrostis Acutiflora ”Karl Foerster”

4) Drivhus

I drivhuset som er vores nyeste og mest prisværdige tiltag her i haven, har vi altid mange planer. Vores drivhus er først og fremmest et opholdsrum for mange dejlige stunder, især i det tidlige forår og i efteråret. I drivhuset planlægger vi at have følgende planter: Tomater af sorten ”Gardeners delight”, chili af sorten ”De cayenne”, forskellige typer pelargonier, engletrompeter, basilikum og den smukke blyrod. Nanna drømmer også om, at der skal findes plads til agurker, men sorten er ikke afgjort endnu.

5) Staudebed 2

Dette staudebed var det første, vi anlagde her i vores lille have. Bedet har en anseelig størrelse, hvilket skaber både dybde og diversitet. I dette efterår måtte jeg dog korrigere lidt i bedet, da særligt planten Fredløs (lysimachia) havde vokset over sine breder og kvalte sine naboer. I bedet har vi følgende planter:

 

Liste over planter i staudebed 2

Russisk Salvie (Perovskia)

Indianermynte (Agastache)

Storkenæb (Gernaium Rozanne)

Due-Skabiose (Scabiosa Columbaria)

Brudeslør (Gypsophilia Paniculata)

Tidselkugle (Echinops Ritro)

Solhat (Echinicea Purpurea)

Sporebaldrian (Centranthus Alba)

Kæmpe Jernurt (Verbena Bonariensis)

Lampepudsergræs (Pennisetum)

Elefantgræs (Miscanthus Sinensis)

Løvefod (Achimilla Molis)

Nellikerod “Geum”

Buskrose (Diamond Boarder)

Slyngrose (New Dawn)

Klematis (Rubens Montana)

6) Lille bed (gammel sandkasse)

Dette bed var en gammel sandkasse, som mest af alt blev brugt som kattetoilet af områdets katte. Jeg besluttede at fjerne en del af sandet, som vi erstattede med lidt muldjord. Bedet er meget veldrænet og kræver derfor planter, som kan udstå tørken. Bedet indeholder følgende planter:

 

7) Aflange bed

Langs terrassens hegn af bambus har vi et langt men smalt bed. Bedet er primært viet til robuste bunddække roser ”Pink fairy”, som har fået selskab af den smukke lægebaldrian (Valeriana Officinalis), lodden løvefod (alchemilla Mollis) samt min yndlingsstaude stjerneskærmen (Astrantia Major).

 

Lille bed (Gammel sandkasse)

Haveklinte (Lychnis)

Marietidsel (Silybum Marianum)

Daglilje (Hermerocallis)

Staudevalmue (Papaver)

Mandstro (Eryngium Zebeii)

Bynke (Artemisia)

Katteurt (Nepeta)

Kvæsurt (Sanguisorba)

Blå Bjørnegræs (Festuca Cinerea)

8) Krukkehaven 1

Krukkedyrkning af noget af det skønneste, og derfor har vi i haven krukker i hundredvis. På denne terrasse har vi både læ, sol og halvskygge, hvilket skaber fantastiske betingelser for mange typer planter. Vi dyrker hovedsagligt planter, som er flerårige, men der er altid plads til sommerblomster og nye fristelser. I krukkerne har vi bl.a.

 

Krukkehave 1

Pelargonier

Fuchsia

Hortensia (forskellige typer)

Solbærsalvie

Salvie (Salvia Amistad)

Roser

Mexicansk Bakkestjerne

Hosta

Afrikansk Skærmlilje (Agapanthus)

Georginer

Lampepudsergræs (pennistum)

Kæmpe Jernurt (Verbena Bonariensis)

Japansk Løn

9) Krukkehave 2

Vores store træterrasse vender ligesom resten af haven stik syd, men præcis her er vestenvinden ekstra kraftig. Når man bor så tæt på havet, som vi gør, kræves der altså en ekstra robusthed fra planternes side for at klare mosten. På terrassen har vi derfor valgt sejlivede planter, som nyder solen fra morgen til aften og tolerer havluften og livet i en krukke. Dette gælder for følgende planter:

Krukkehave 2

Afrikansk Skærmliljer (Agapanthus)

Evighedsblomst (Helichrysum Petiolare)

Bjergfyr (Pinus Mugo)

Klatrerose (Bonica 82 floribunda)

Lavendel (lavendula augustifolia)

Havesandrør (Calamagrostis)

Rynket Rose (Rose Rugosa)

Kæmpe Jernurt (Verbena Bonaiensis)

 

10) Vildt-bedet

Dette afsnit af haven har vi endnu ikke rørt meget ved, og som noget af det eneste i haven lever det lidt sit eget liv. Bedet består af hundredvis af smukke akelejer, fingerbøl, skvalderkål og andet ukrudt. Ukrudt er jo i sagens natur smukke planter, men har fået det barske navn, da de ofte er lidt for livlige i væksten og dukker op på uønskede steder, men i vildt-bedet får de lov at være vilde. I dette haveafsnit har vi også flere gamle prydbuske, som stod her, da vi kom. Her er listen:

 

Parykbusk (Cotinus Coggygria)

Kejserbusk (Viburnum Bodnantense)

Duftsnebolle (Viburnum Carlesii)

Syren (Syringia)

Rødbladet hyld (Black Tower)

Syrenhortensia

Snedriverbusk (spiraea)

Uægte Jasmin (Philaelphus coronarius)

 

 

Vi glæder os som små børn til at tage hul på havesæsonen 2022.

/Nanna og Frederik

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Helle Sørensen

01 jan 2023 09:29

Tak for inspiration fra jeres flotte have.
Jeg vil gerne vide hvor store jeres højbede er og hvor de er købt.
Mvh. Helle

...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

10 jan 2023 08:31

Hej Helle, tak for din besked. 

Målene på højbedet er 238cm lang, 120cm bred og 40cm høj. 

Højbedene kan købes hos Zinkbakken

Mvh. Frederik