Blog


...

Lars Lund

17 jan 2022 10:37

Få bugt med lusene, inden foråret springer ud


Tekst og foto: Lars Lund

 

Mine Komquat stortrives også inde. Når jeg sætter dem ind sent efterår, har de små grønne frugter, der vokser og senest i februar får de farve, og er klar til høst. Min Komquat giver frugt to gange om året. Men der kommer også lus, typisk en måneds tid efter, de er kommet ind. Som regel kan jeg holde pænt skak med dem med en sæbe-og spritblanding. Problemet er derfor ikke så voldsomt. Det er det til gengæld i mine klokkechili. Jeg har kun plads til en enkelt plante, der står på badeværelsets gulv, og det er lige så sikkert som amen i kirken, at de får lus, og at de er meget vanskelige at komme af med. Sidste år opgav jeg og klippede planten tilbage, så der ikke var et eneste blad lusene kunne leve af. I år tog jeg kampen op. Hver uge fik de den sædvanlige sæbe og spritblanding, men det hjalp ikke. Jeg kom så i tanke om, at jeg havde en flaske neemolie i mit haveskur. Jeg har aldrig fået det brugt, men købte det fordi jeg i en videnskabelig artikel læste, at det er en super olie til forebyggelse af skadedyr. Jeg ved også, at de få, der kender olien og dens virkning, har haft rigtige gode resultater mod skadedyrene. Neemolie er fra frugter fra neemtræet, der gror i Indien. Frøene i frugterne indeholder en olie, man presser ud. Det indeholder nogle hormonlignende stoffer, som forhindrer skadedyr i at æde bladene og i at formere sig. Lugten er meget særpræget, min kone mener, den er frygtelig, men den forsvinder rimelig hurtigt igen. Det er især skjoldlus, spindemider, trips og uldlus, der er gjort gode erfaringer med.

 

Brug sprøjten

Neemolie kan sprøjtes på med en forstøverflaske. Jeg har ikke så mange blade på min chili lige nu, dem har lusene for en stor del ædt eller ødelagt, men der falder også en del på grund af lysmangel. Det var derfor til at overskue at pensle hvert eneste blad, men ellers er opskriften at blande 20 dråber af olien i 250 ml lunkent vand og måske en lille smule opvaskemiddel for at få olien til at blande sig med vandet. Blandingen kommer du så i en forstøverflaske. Min olie har stået et års tid, i det kolde skur, så den var temmelig tyk. Derfor varmede jeg den lidt op, ved ca. 25-30 grader, og det gjorde den noget mere flydende. Når man har sprøjtet, skal man undgå at bladene med olie får direkte sollys, og man skal ikke bruge det på kaktus og sukkulenter. Det er også vigtigt at vide, at når olien blandes i vand, er den kun virkningsfuld i en dags tid, så man skal ikke blande mere, end der skal bruges. Neemolie kan købes over nettet, men tjek priserne, der er ret store forskelle. Mange helsebutikker har den også, fordi de også bruges mod negleproblemer, hudproblemer og generelt indgår olien i en række medicinske produkter.

Se videoen, og se hvordan du får bugt med lusene.

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Jesper Klügel

17 feb 2022 11:39

Hej Lars.

Det lyder spændende med nem olie. Jeg har en del roser i mit drivhus, hvor der også går en del kinesiske dværg vagtler. Sidste år var jeg voldsomt plaget af bladlus, som jeg forsøgte at bekæmpe ved at spule dem væk med vand, men efterfølgende kunne man se at de var på vej op i roserne igen. Jeg sprøjter ikke med midler indeholdende en eller anden form for gift, på grund af mine vagtler. Mit spørgsmål er så nu, om du har nogen viden eller fornemmelse om jeg ville kunne bruge nem olien til at bekæmpe bladlusene uden at det går ud over mine vagtler, for de vil naturligvis æde de nedfaldende lus og at jeg ville kunne slippe for lus på roserne.

Med venlig hilsen
Jesper Klügel

...

Lars Lund

20 feb 2022 22:45

Hej Jesper
Godt spørgsmål. neemolien indeholder azadirachtin, der laver rod i insekternes hormoner, der igen bevirker at de mister appetitten og evnen til at lægge æg. Jeg vil ikke anbefale at bruge det hvor der er vagtler idet man ikke kender virkningen. Til mennekser bruges det kun udvortes.