Blog


...

Lars Lund

19 dec 2022 15:06

Nu skal du snart vinterbeskære din vin

Jeg kan dog trøste dig med, at det næsten er umuligt at ødelægge noget, selv om beskæringen ikke har været helt korrekt. Det sker jo i storme eller vintre, hvor tøsneen tynger og presser store grene ned, at grene knækker, hvor de ikke burde gøre det. Det jo så naturens måde at beskære på, og selv om det kan se katastrofalt ud, finder træet altid en ny vej at gro videre.  

 

Vin er en bløder 

Julen står for døren og i dagene mellem jul og nytår, har vi brug for frisk luft. Traditionelt beskærer man vin i drivhuset inden nytår, så her er en god mulighed for lidt håndmotion.   

Vin plantet på friland venter man med at beskære til marts.   

Når du det ikke inden nytår, skal du dog ikke fortvivle. Det er ingen katastrofe. Når vi vælger beskæring i drivhuset inden nytår, er det fordi, foråret hos vin og især i drivhuset kommer tidligt. Det gør det i øvrigt også hos nogle træer for eksempel birk, ahorn og valnød.  

 

Safterne stiger 

Livet i vinen begynder med, at planten efter vinterhi, igen trækker vand op gennem karstrengene, og gør klar til at sætte gang i knopperne. Beskærer man, mens vinen eller træet er saftspændt, løber saften ud af såret. Det kaldes, at det bløder. Heller ikke det slår vinen eller træet ihjel. Som når vi bløder, standser blødningen, og selv om der kan gå et par dage, før en vin stopper med at bløde, går den ikke ud. Alligevel vil vi gerne undgå blødningen, blandt andet fordi nogle svampe lettere kan få adgang til såret. Man siger vinen svækkes. 

 

 

Sådan gør du 

Beskæringsmetoder er utallige, og når vi taler om vin, kan der være stor forskel på, hvordan vi beskærer, når den står i et drivhus og på en vinmark. Jo flere blade der er på en vin, jo mere sukkerstof kan der leveres til druen.  

Find rankerne fra hovedstammen 

I drivhuset tager man udgangspunkt fra stammen. Herfra udgår, et stykke oppe, en, to eller måske hele tre ranker (tykke grene).  

 

Disse hovedgrene kan så være ledt vandret hen langs din drivhusvæg, bundet op med snor, eller som de fleste foretrækker det, ført videre op i loftet, hvorfra de så via tråde, spændt tværs over dit drivhusloft, vokser vandret og udgør et tag af vinblade og senere også med druer. 

Find sidegrenene på rankerne 

Lige nu er grenene nøgne, men der går mange små sidegrene ud fra de tykke grene, der hvor drueklaserne sidder. 

  

Det første du skal gøre, er nu at tynde helt ud mellem sidegrenene, så afstanden mellem dem er ca. 20-25 cm. Altså væk med alt det, der er mellem de 25 cm.  

 

Nu klipper du så hver af de sidegrene der er tilbage, og som måske er 30 eller 40 cm lange og længere, hvis ikke du fik beskåret i sommers, tilbage. Spørgsmålet er så. Hvor langt skal de skæres tilbage?  

Tæl knopper og klip 

På hver lille tynde gren, er der nogle små knopper. På en vinmark vil man skære tilbage, så der er mindst fire knopper på sidegrenen. I drivhuset vælger vi, at kun to til tre bliver tilbage, ikke mindst fordi, sidegrenen til foråret vokser ud i længden igen, og er der for mange knopper tilbage, bliver din vin et virvar af sammenfiltrede grene, hvor der ikke kommer meget lys til de druer, der vokser ud.   

 

Efter tilbageklipning ender du altså med nu at se en eller to hovedgrene med en række korte skud, der hver har en afstand på 20–25 cm mellem sig. Det kan se lidt skamferet ud, men du har gjort det efter bogen.  

Husk sommerbeskæring 

Inden midsommer, sidst i juni, skal vinen sommerbeskæres. Nu kan du se drueklaserne, og optimalt skal du nu fjerne alle klaser ud over en enkelt pr. sidegren. Nænner du det ikke, så gør det efter to, men jo færre klaser, jo større druer. Herudover skal du klippe sidegrenen tilbage til fire blade.   

Ombamacare - gør som Obama 

Husk som Obama sagde i et af sine valgsprog, og som han gentog tre gang i rækkefølge: Yes we can, yes we can, yes we can, og det kan du.