Blog


...

Lars Lund

19 dec 2022 11:20

Guide til succes med vin

En vin i drivhuset er som at komme til syden 

Har din vin tilbagevendende meldug? Giver den et dårligt udbytte? er den tynd og pjevset eller smager den ikke som forventet? Så er det måske tid til at plante en ny, måske skal du ligefrem have en Julianadrue.   

 

I starten voksede vinen fint og fik dejlige druer, men så pludselig fik den meldug. Det samme skete året efter, også selv om alle regler med udluftning og sikring af nok vand blev fulgt. Øv og hvad gør man nu?  

Som blandt frugt kan der godt være mange år, hvor frugterne er sunde og præcis lige som man forventede og hvor man glædede sig til at skulle smage dem. Pludselig får de skurv, eller angribes af en svamp, så de rådner på træet, og det bliver bare ved og ved.  

Det fænomen kender alle erfarne haveejere, og hvis ikke frugtavlerne havde noget at sprøjte med, ville det også være velkendt for frugtavleren. I de økologiske frugtplantager vælger man derfor typisk sorter, der på en eller anden vis er resistente overfor den slags sygdomme, eller sprøjter med midler, der er godkendt til økologisk frugtavl, men ikke kan købes af private. Nogle af produkterne er ofte baseret på svovl, og bruges også blandt professionelle vinavlere. Desværre viser det sig både hos vin og hos anden frugt, at selv om de har været resistente overfor for eksempel meldug, så kan de alligevel få det, og nogle få det år efter år.     

Der er ingen grund til hvert år at ærgre sig over, at en vin får meldug eller skuffer. Vin vokser relativt hurtigt, så hvis det går dig på, så luk øjnene, bid tænderne sammen, grav vinen op og plant en ny.  

Plant roden ude eller inde? 

Tidligere var det meget almindeligt, at man plantede vinen ude. Man skar et firkantet hul med en vinkelsliber og en skæreskive til jern, og ledte stammen ind i drivhuset. Det kan man selvfølgelig stadig gøre, men medmindre man har et meget tykt betongulv og isolering under, kan man sagtens plante vinen i et hjørne af drivhuset inde i drivhuset. Rødderne trænger ned i 10 meters dybde, så de skal nok finde vand, men det er dog nødvendigt af og til at vandet planten det første år. Herefter vil den kunne klare sig selv. Det er vigtigt ikke at sjatvande for vinens rødder skal tvinges til at gå ned i dybden, hvor der er vand. 

Hvor dybt skal den plantes?

Du kan selvfølgelig godt plante vinen i en potte, men resultatet bliver også derefter. Vinen vil gerne have god plads til rødderne. Plant den 30 cm under jorden i forhold til den tidligere plantning. Planter du den ikke dybt nok, og der er fugt i overfladen, vil den ikke sætte rødderne dybere i jorden, og kommer der pludselig lang tørke, dør den. Med andre ord. Du må lære den, ikke at gøre den afhængig af dig. Vin foretrækker en leret jord, så er din jord meget sandet, må du tilføre den ler. Er jorden muldrig trives den også fint.   

 

Skal vin have gødning?

Vin plantet i en beholder skal have gødning. Plantet i jorden finder den normalt den gødning, den skal bruge, hvilket indikerer, at en vin kræver meget lidt gødning.  Kompost er altid godt at tilføre og i starten og i vækstsæsonen også en smule NPK med mikronæringsstoffer en enkelt gang eller to. Når den er godt i gang, kan du gå over til en organisk gødning.   

Hvilken sort skal jeg vælge?

Du skal være opmærksom på at vælge en sort, der kan nå at modne i landet, også selv om den står i et drivhus. Dernæst skal du tage stilling til, om den godt må have kerner eller skal være næsten uden, eller helt uden, og endelig er dens sundhed selvfølgelig afgørende. Der er forskel på om du vil bruge den til at lave din egen vin, eller du vil bruge druerne som spisedruer. For os hobbyavlere vil det sidste nok være det mest almindelige. Spisedruer egner sig også vældig godt til at lave saft fra vin og da din vin ofte giver i overflod, er det at lave saft en god måde at bruge druerne på. 

Der er et utal af sorter, men ud fra mange års erfaring koger jeg det ned til nogle få sikre og sunde sorter. 

Kerneløse druer

Vanesssa

en rød sund drue, næsten uden kerner. Sund og hårdfør og smager sødt og godt.

 Himrod

Er også en meget populær grøn drue, med sød smag. Den vokser hurtigt og er meget sund.

 Louis

Er svaret på Himrods blå version.

Få kerner

Schuyler

Den mest anvendte drue i drivhuset blandt de blå druer. Har en mild muskatsmag og er særdeles sund og hårdfør. Desuden et smukt løv med flotte høstfarver og druer med få kerner.

Muscat Garnier Bleu Sund

Blå drue med store løse klaser og sød muscat smag. Hurtigt voksende.

Souvenirer, daddeldrue.

Modner ofte lidt uens, men har dekorative og velsmagende meget sprøde druer, dog med en del kerner.    

Og til dig hvor tingene skal matche

Juliana i et Juliana drivhus. Selvfølgelig. Druen der er af tysk oprindelse, er sund og hårdfør, og vokser det man kalder med middel hastighed. Druerne er gulgrønne. (Kun set i handlen hos vinplanten.dk)