Blog


...

TagTomat

16 aug 2022 09:12

Sådan laver du nemt din egen kulsukkergødning

På denne tid af sommeren er dine drivhusplanter formegentlig ved at have vokset sig store, og måske du endda er begyndt at kunne høste dine tomater, agurker og andet frugt og grønt du har i drivhuset. For at fremme væksten og frugtsætningen, har dine drivhusplanter godt af ekstra næring.

Her er gødning fra kulsukkerplanten rigtig god at bruge, da det indeholder et højt indhold af både kvælstof, fosfor og kalium, som er med til at fremme både den grønne vækst, give planterne stærke rødder og øge blomster-, bær- og frugtsætningen, så du opnår sundere drivhusplanter og får en bedre høst. Særligt dine agurk- og tomatplanter vil takke dig.

I foråret kan du fint skifte kulsukker ud med fx brændenælder, som du kan finde masser af ude i naturen. Brændenælder har nemlig et højt kvælstofindhold og er god forårsgødning til at fremme den grønne vækst, når dine planter er i vækstperioden.

Det skal du bruge:

 • En stor spand/balje (ikke af metal)
 • Havesaks
 • Kulsukker (tidligere på året kan du også bruge fx brændenælde inden de er gået i blomst)
 • Regnvand (vand fra hanen kan også bruges)

 

Hvis du ikke selv har kulsukker i haven, kan det være, du er heldig, at naboen har, eller du kan gå på jagt ved grøftekanter og markskel, hvor kulsukker ofte gror vildt.

 

Sådan laver du din egen gødning:

 1. Tag din spand og fyld den med blade og stilke af kulsukker (sørg for at der ikke er frø med, hvis du ikke ønsker kulsukker i hele haven).
 2. Tag din havesaks og klip løs i spanden, så kulsukkerblade og -stilke klippes i mindre stykker (se billede ovenfor).
 3. Placer spanden med kulsukker et solrigt sted i haven, hvor du ikke generes af lugten, da gæringsprocessen skaber en liflig duft.
 4. Tilsæt regnvand så det dækker kulsukkeren i spanden, og lad det derefter trække i omkring tre uger indtil bladene er opløste, og næringen herfra er trængt ud i regnvandet. Rør løbende i gødningssaften – gerne en gang dagligt, men i hvert fald fem gange ugentligt.
 5. Si evt. din nye hjemmelavede gødning og hæld på flasker og læg planteresterne på komposten eller i haven. Du kan også lade gødningen stå i baljen, og løbende tage den gødning du skal bruge til at gøde dine planter.
 6. Opbevar din færdige kulsukkergødning mørkt og køligt, hvis det skal kunne holde sig længere.
 7. Fortynd kulsukkergødningen 1:10 (eller 1:20 til yngre planter) og vand dine drivhusplanter med din hjemmelavede gødning. Undgå at vande på selve blade og planter.

 

Har du kulsukker i overskud, kan du også tage nogle af bladene og lægge som jorddække i drivhuset, der løbende vil give næring til dine planter. Gem opskriften og prøv til foråret at skifte kulsukker ud med brændenælder.

 

God drivhusvækst!

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Bjørg Idun Sørbo

18 aug 2022 11:36

Kan du gi det latinske navnet på kulsukker? Da kan jeg finne ut hva den heter på norsk.

...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

24 aug 2022 11:38

Hej Bjørg,

Jeg har fundet disse navne til forskellige arter af kulsukker: 

 

Mvh Louise, Drivhusklubben

...

Susanne

19 okt 2023 11:00

Hej
Vil man kunne tørret kulsukker. Der er så mange store blade nu

...

TagTomat

24 okt 2023 15:04

Hej Susanne,

Rigtig godt spørgsmål, da kulsukker har en kraftig vækst og dermed løbende bladmasse - selv her i efteråret. Vi har ikke erfaring med at tørre kulsukkerblade til gødningsbrug, men vil tro at det fint kan lade sig gøre uden at miste for meget næringsværdi. Vi har dog ikke selv testet, hvorvidt der går næring tabt ved tørring og ej heller blandingsforhold. Vi lægger selv bladene på komposten eller som jorddække, men synes bestemt du skal give det et forsøg. Del endelig dine erfaringer med os.

Bedste hilsner,

Team TagTomat

Om TagTomat

Bag TagTomat står et hold med en bred vifte af grønne fagligheder, der deler passionen om at skabe grønne fællesskaber og inspirere til grønne gør-det-selv og gør-det-sammen projekter. I dag har TagTomat alt fra økologiske frø, som pakkes på vores frøpakkemaskiner fra 1895, produktion af plantekasser, undervisningsmaterialer til dyrkningskits af svampe og mikrogrønt. Det hele startede med fem selvvandende plantekasser på et skraldeskur tilbage i 2011.

Bliv klogere på TagTomat