Blog


...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

17 aug 2022 12:50

Gøremål i haven i august hos Udkansk

 

August er en rigtig skøn tid i haven. Netop nu bugner det med blomster, bær, frugt og høstklare grøntsager. Haven leverer faktisk så stort et overflod at det svært at følge med og sætte pris på det hele, uden at blive en smule stresset. Nanna og jeg, taler hvert år om, hvor meget grønt man egentlig kan få ud af selv en lille køkkenhave som vores. Vi er stort set selvforsynende på grøntsager fra midten af juni frem til det sene efterår, alene på en 20 m2 køkkenhave.  

Det er yderst tilfredsstillende at bikse en salat sammen, udelukkende bestående af køkkenurter fra egen have. I den forbindelse taler vi også om hvor let det i virkeligheden er at få held med det. Jovist, der skal sås nogle frø i foråret og vandes lidt i tørre perioder over sommeren, men det store arbejde klarer naturen helt af sig selv, imens vi blot ser på.

 

Ønsker man at forlænge sin havesæson med blomster og afgrøder, er det tidlige august den måned, hvor man skal sætte ind. Der er nemlig stadigvæk tid nok til at holde haven leveringsdygtig på nye friske grøntsager. Hurtigt udviklende grøntsager kunne være salat, radiser, spinat, rucola, bønner og ærter, som alle sagtens kan sås ud og høstes inden frosten melder sig. Det er dog vigtigt at man holder vandslangen i nærheden, da de små planter er meget udsat for tørke pga. deres begrænsede rodnet.

 

 

 

 

 

Hvad angår blomster, handler det nu om at klippe. Saksen bør have fast plads på havebordet og tages med rundt hver gang man går tur i haven. Ved at fjerne de visne blomsterhoveder, fratager man planten mulighed for at danne frø og planten stimuleres i stedet til at danne flere blomster. Dette gælder særligt sommerblomsterne, og generelt de etårige planter, som kun har en enkelt sæson til at nå at videregive deres gener på. Det forlænger blomstringen betragteligt at klippe, så hold ikke igen med at lave flotte havebuketter. Det er dog en god ide at tillade sine sommerblomster at danne frø sidst på sæsonen, så man kan nå at høste frø af dem til næste års dyrkning.

 

Augusthaven er også her vi vurderer og får et overblik over den forgangne sæson. Denne måned giver en god fornemmelse for hvordan haven har præsteret gennem vækstsæsonen og om der skal laves eventuelle justeringer til næste år. Måske noget er plantet forkert, staudebedet er løbet tør for blomstring eller noget helt tredje. August kan være et fint tidspunkt at flytte og omplante på, hvis man har mulighed for at vande i eventuelle tørre perioder. Fordi vi bor meget tørt, omplanter vi først i efteråret, hvor jorden stadigvæk er lun og der kommer mere nedbør.

Skal man lave et nyt bed eller justere et gammelt, kan det være en fordel at gøre det her i august/september alene af den grund, at planterne på dette tidspunkt stadigvæk står i fuld vækst og stadigvæk har blade og blomst. Det gør det meget nemmere at visualisere og designe bedet, fordi man kan se planterne for sig, hvorimod planterne ser mere kedelige ud i det senere efterår hvorved ens forestillingsevne bliver sat på prøve.

 

 

 

Et vigtigt, men ofte overset gøremål i haven netop nu, er at nyde den! – vi havefolk har altid så mange opgaver der skal ordnes og laves, at vi sommetider glemmer at nyde det vi har lavet. Jeg kan nærmest ikke bevæge mig ud i haven uden at der opstår en lang liste med ting der skal ordnes. Men et par gange om ugen, lader jeg arbejdstøjet hænge på knagerækken, for at tage en aftenvandring og nyde resultatet af det hårde arbejde. Det kribler ofte i fingrene for lige at fjerne nogle gule blade, ukrudt eller andet, men formålet er at nyde haven præcis som den er. Det lyder måske lidt banalt, men jeg tror det vigtigt, at haven ikke kun repræsenterer praktiske pligter.  

 

Sommeren er heldigvis ikke forbi endnu, så lad os nyde den dejlige tid vi går i møde.

 

Du ønskes en rigtig god august!