Blog


...

Spirekassen

19 aug 2022 12:03

Efterårsrengøring af drivhuset

Tekst & foto: Christine Wiemann

 

Os der elsker drivhuse har mindst én årlig opgave som er kedelig, nemlig rengøring. Faktisk bør denne opgave gøres to gange årligt, hvis vi vil dyrke i drivhus hele året rundt. I foråret rengør jeg drivhuset meget grundigt i april måned. Inden efteråret begynder i september, gør jeg rent igen. Efter rengøringen flytter min vinterdyrkning ind i drivhuset. Jeg er holdt op med at bruge sæbe til rengøring af drivhuset. Hvorfor? kan du læse om i denne artikel.

Hvorfor en efterårsrengøring?

Vi ved det alle, et drivhus er altid smukkest når det er rent inde som ude. Dog er det ikke kun kosmetikken, som er vigtig ved en efterårsrengøring.

 • Rene glas giver bedre lysforhold til din vinterdyrkning.
 • Rent glas har en lysgennemgang på 85-90%. Urent glas det halve.
 • Rengøring fjerner skadedyr, der kan angribe din vinterdyrkning

Klimaforandringerne har stor betydning

Klimaforandringerne betyder vi kan dyrke i drivhuset hele året. Det kan vi fordi klimaet i gennemsnit er blevet få grader varmere. Drivhusets skadedyr har også mærket det varmere klima, hvilket betyder flere typer skadedyr kan være aktive store dele af drivhusåret fx bladlus. Med et lunere klima komme et øget problem med skadedyr. Normalt er det sådan at skadedyrs reproduktionshastighed er styret af temperaturen. Jo varmere jo flere skadedyr.

Efterårsrengøringen

Skadedyr formerer sig langsommere i vinterhalvåret derfor behøver rengøringen af drivhuset i efteråret ikke at være lige så grundig som om foråret. Mange af os har sikkert også fortsat tomat, chili og agurk voksende i drivhuset endnu. Lad dem stå og rengør uden om dem.

Step 1

 • Fjern gamle planter fra drivhuset
 • Afvask hylder, potter og krukker med rent postevand
 • Fjern små planterester fx visne blade, frugter fra sommeren
 • Ryd op

Gamle plantedele kan indeholde svampesporer og bakterier, som kan gå i dvale vinteren over. Hvis de ikke fjernes, kan de let spredes og forsætte med at angribe dine nye friske planter.

Step 2

 • Vask dit drivhus ned en skyggefuld dag
 • Fyld en spand med vand (gerne regnvand)
 • Tilsæt evt. 1 til 2 dl lagereddike (Fjerner kalk på glasset)
 • Vask med en blød børste og en god solid svamp.
 • Kom ind i alle sprækker og hjørner i aluminiumskonstruktionen.
 • Spul herefter drivhuset med en skarp vandstråle.

Sæbemidler til rengøring

Alle kemiske sæbemidler til drivhus slår effektivt skadedyr ihjel. Sæbemidler rengør også glasset effektivt. Rent glas har som nævnt en lysgennemgang på 85-90% og selv om glasset ikke ser snavset ud sidst på sommeren kan lysgennemgangen være op til 50 % nedsat. Det mærkes specielt på din vinterdyrkning, hvis glasset ikke er rent.

Men, er det nødvendig med sæbe og anden kemi?

Nej, med blød børste og rent vand bliver drivhusglasset lige så rent som med vand tilsat sæbe. Hvis der er kalk på ruderne, kan det rene vand tilsættes lagereddike.

Lige meget hvad man gør, kommer der skadedyr ind i drivhuset i løbet af sommeren. Skadedyrene lever naturligt i den omkringliggende natur. Dog er det vigtigt at huske på at skadedyr ikke er de eneste, der kommer ind i vores drivhus. Det gør skadedyrenes naturlige fjender også. De naturlige fjender kaldes nyttedyr.

Hvis vi ikke griber ind med sæbe, opstår der ofte ligevægt mellem skadedyr- og nyttedyr. Hvor nyttedyrene sørger for at bestanden af skadedyr ikke bliver for stor. I det øjeblik vi vasker drivhuset ned med vand og sæbe, dræber vi ikke kun skadedyrene, men også nyttedyrene. Ved kun at afvaske med vand forstyrre vi mindst muligt den naturlige balance i drivhuset.

Sandheden om kemiske midler

Brun sæbe er det mest anbefalede middel igennem tiden til rengøring af drivhuset. Faktisk er brun sæbe hård ved drivhusets aluminiums konstruktionen, der får et mat skær.  Der findes flere midler, der hedder noget med ”drivhusrens”, de er baseret på kaliumhydroxid tilsat diverse sæbestoffer, tensider, et enkelt middel indeholder benzalkoniumchlorid, et desinficerende stof. Fælles for alle er, at de er effektive, men ikke ufarlige at bruge. Det anbefales at der bruges værnemidler når de anvendes fx for at beskytte hud og slimhinder.

Brug af sæbemidler i hobbydrivhuset kender vi ikke konsekvenser af. Der findes ingen undersøgelser af, hvor meget af midlerne, der havner i planterne og senere i de grøntsager vi glædeligt spiser.

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Anne Mona Sørensen

01 aug 2023 11:31

Det er også min erfaring, at brun sæbe til rengøring af drivhus sagtens kan undværes. Har næsten ingen skadedyr haft, selv om jeg de sidste mange år kun har brugt børste og spuling med masser af rent vand (alm. hård vandstråle, ingen højtryksrenser).

Edderkopper får lov til at blive boende - de spiser måske/holder måske evt. skadedyrene nede.
Myre holdes ude af drivhuset ved at fuge og efterfuge med ultrafin, tørt strandsand mellem herregårdsstenene. Sandet er så finkornet, at myrene har svært ved at bygge i det og holde gangene åbne.

...

Drivhusklubben

03 aug 2023 14:51

Hej Anne Mona,

Spændende at høre dine erfaringer med rengøring af drivhuset uden sæbe! 

Mvh. Drivhusklubben 🌱