Blog


...

Lars Lund

19 apr 2022 13:28

Muldvarpen er din ven, når du skal lave såjord

Som i drivhuset er der nu også ved at komme gang i køkkenhaven

I månedens video fortæller Lars Lund dig om, hvordan du selv laver så-og priklejord, og hvordan du får succes i køkkenhaven.

 

Sandjord kan gøres til god jord

Jord er 20 procent vand, 20 procent luft og 45 procent knuste bjerge. De vigtigste fem procent er organisk materiale, og det er det, der især skaber forskellen mellem succes og fiasko i køkkenhaven.

Hvis din jord er meget sandet, synker vand og næringsstoffer hurtigt i jorden. Nogle få grøntsager kan godt lide en jord hen i det sandede. Det er for eksempel gulerødder, salat og kartofler, men alle grøntsager uden undtagelse, foretrækker en jord med en god struktur, en jord med et godt dræn, en jord, hvor vandet ikke forsvinder i et splitsekund, og en jord, der kan holde på næringen.

En sandet jord, skal for at være optimal til grøntsager, tilføres kompost, kompost og kompost. Det giver liv i jorden. Mikroorganismer der i en god jord, kan der være milliarder af i blot i en teskefuld. Med kompost får de noget at leve af, og det kvitterer de for ved at aflevere gødning til jorden.

 

Leret jord

Meget jord i Danmark er mere hen mod det lerede. For at bryde lerpartiklerne kan man blande brunt sand i jorden. Nogle steder skal der rigtig meget sand i. Også en lerjord har brug for kompost, så en blanding med sand og kompost er måden at trylle den rene lerjord om til den gode køkkenhavejord.

 

Find den rigtige pH

De bjergarter der ved hjælp fra istiden er blevet en del af den jord, vi dyrker i, er et miks af kalksandsten, og bjerge fra Dolomitterne. De giver en basisk jord. Jord af knust granit, gnejs og fletspat, giver sur jord. Basisk og sur jord er det, vi måler i pH værdier, hvor 7 er det, vi betegner som en neutral jord. Næsten alle grøntsager trives i en jord fra 6,5 til 8, og generelt er det det lige det tal, der er resultatet af de knuste bjerge her i landet. I nogle landsdele måske med en lille overvægt mod det basiske. Syreregn er med til at forsure jorden, og vil du måle din jords pH, kan du på apoteket købe lakmuspapir og dyppe det i noget vand med jord, så får du en identifikation af din jords pH værdi. Den helt sikre metode er dog en laboratorietest, der kan udføres med hjælp fra en planteskole.       

 

Pas godt på muldvarpen

Muldvarpen er en plage for nogle, men er også tegn på at du har en god jord. Muldvarpen kommer nemlig, hvor der er liv i jorden, og liv er føde. De små jordskud, der skydes op, er en ren gave til dig, når du skal lave den helt ideelle så-og priklejord. Se hvorfor i videoen (husk at slå cookies til i indstillinger for at se videoen).

 

Jeg har også tidligere lavet en video om at finde den rigtige plantesæk til drivhuset. Se eller gense her.

 

Læs også om økologiske plantesække.

 

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Jørgen Harder

21 apr 2022 13:02

Hvor finder jeg linket til videoen med muldvarper?

...

Drivhusklubben

21 apr 2022 13:42

Hej Jørgen

Du skal acceptere cookies for at se videoen. 

Mvh Drivhusklubben