Blog


...

Lars Lund

19 apr 2022 14:09

Mere styr på plantesække og gødning med ukrudtsgifte

Hjælp til at finde de rigtige plantesække og gødninger

Af Lars Lund

 

Sidste år var der i hele Europa blæst om jord i plantesække og om flydende økologisk gødning. I de gode bestræbelserne på at reducere spagnum i sække, tilsatte man i mange plantesække kompost, og de flydende gødninger mærket -”egent til økologisk brug”-, indeholdt udtræk af planter. Desværre viste det sig, sikkert også til overraskelse for producenterne, at den kompost nogle producenter anvendte, indeholdt kompost fra planter, der var sprøjtet med ukrudtsmiddel. Det var især et komposteret restprodukt af sukkerroer, kaldet vinasse. Det betød, at ikke mindst tomater, der er meget sårbare over for gifte, blev misdannede.

 

Sådan er du sikker

Haveselskabet tog fat i problemet og kaldte producenterne til orden. I år er der ved at komme mere styr på det, selv om vi ikke helt er i mål. Det er nemlig ikke alle producenter, der er enige i, at deres produkt slår planterne ihjel selvom de indeholder vinasse. Går du efter sække eller gødning med det røde Ø mærke, går du ikke fejl. Det røde Ø mærke skal tydligt fremgå på sækken, hvis du vil dyrke økologisk og være sikker på, der ikke er ukrudtsmiddel i gødningen eller sækken. Står der blot godkendt til økologiske brug, skal du læse deklarationen. Her må ikke stå, at den kompost der er i, hvis der er noget i, er lavet af roevinasse, og du skal også være skeptisk, hvis der blot står vinasse.   

Flere produkter med Ø mærket

Et produkt alene med teksten ”godkendt til økologisk brug”, er til mange forbrugers overraskelse ikke nødvendigvis økologisk, men i mangel af alternativer kan det være godkendt. 

Stort set alle producenter har nu gjort noget ved problemet i forhold til ikke at putte kompost med ukrudtsmidler i sække eller gødninger. Afspejlingen kan man se, at sækkene nu igen indeholder mere spagnum, hvilket jo ikke var hensigten, men der er også kommet flere produkter, der har Ø mærket. Ikke mindst Pindstrup, men også mange andre, har fået flere Ø mærkede produkter. Et andet alternativ til Ø mærket og gødning er, at du bruger mineralske gødninger, altså det vi tidligere kaldte kunstgødning eller bare NPK- gødning (de små hvide perler). I flydende form må du alternativt gå efter gødninger, der hverken er Ø mærket eller mærket godkendt til økologisk brug. Den slags gødninger er baseret på mineralske gødninger (kunstgødning). Ud fra det valg dyrker du ikke økologisk, men så er du sikker på, der ikke er plantegifte i produktet.

Heldigvis er arbejdet med forvirringen omkring produkterne endnu ikke afsluttet. Haveselskabet følger udviklingen og samarbejder med de nordiske haveselskaber om problemet, men hurra: Der er heldigvis sket store fremskridt.