Blog


...

Spirekassen

07 apr 2022 15:10

Hvilken muld skal jeg bruge til mine planter?


Du kender det sikkert, foråret er begyndt, og du står i plantecenteret og ser dig blind på mængden af forskellige muldtyper. Hvilken muld skal jeg købe? Hvilken muld er god, hvad er mindre godt? Måske er du i det hele taget er bange for at købe noget forkert? I denne blog får du et overblik. Vi tager udgangspunkt i behovet for muld i drivhuset.

Lav en plan

Inden du går i konkrete købstanker, skal du have styr på drømme og planer for din dyrkning i sommerhalvåret. Her er det vigtigt, at du gennemgår følgende elementer:

 • Skal jeg forspire selv?
 • Skal jeg dyrke i faste jordbede?
 • Er jeg mest til selvvandingskasser?
 • Vil jeg synes, det er spændende med krukkedyrkning?

Hvis du svarer ”JA” til alle fire spørgsmål, er der fire generelle typer af muld du skal gå efter. Du behøver ikke at gå efter et bestemt mærke af muld, men du kan lede efter den evne og funktion, mulden skal have.

De 4 hovedgrupper

 • Så - og priklemuld er en helt mild muld uden særlig meget gødning, og mulden er ofte fin og porøs. Mulden er er tilpasset det spirende frø og helt små spæde planter. Du skal ofte ikke bruge så meget, og det er helt unødvendigt at købe 20 eller 30 liter. 8 liter er ofte en god størrelse til de fleste.

 • Jordforbedringsmuld er til dig, som dyrker i faste jordbede, i drivhuset. Den ”gamle” muld kan have brug for en opfriskning i foråret. Derfor tilsætter du en jordfordringsmuld. Mulden er ofte grov i sorteringen og næringsrig. Jordforbedringsmulden giver nye næringsstoffer og forbedrer den gamle mulds struktur, så den bliver mere luftig. Jordforbedringsmuld fås ofte i 40 og 50 liters sække.

 • Plantesækken er til dig, som vil have en let hverdag og bruger selvvandingskasser fx Maxikap. Tomat, agurk eller chili plantes direkte i plantesækken. Inden plantning skæres der hul i bunden af sækken, så muld og vand kan få kontakt med hinanden, og de kapillærers kræfter kan virke. Mulden er ofte en smule grov i plantesækken, og det er for at sikre, at planteroden får nok ilt hele sommeren. Plantesække fås i 40 og 50 liter. Jeg fortrækker selv 50 liter, da de kan indeholde mere vand, og planterødderne har mere plads til at brede sig.

 • Krukkemuld er til dig, som vil dyrke i krukker og potter. Krukkemuld udmærker sig ved at være tungere end andre muldtyper, fordi der er tilsat ler i pulverform. Det er ikke noget, man kan se med det blotte øje. Fordelen ved at tilsætte ler er, at ler holder på vand. På en lang hed sommerdag, udtørrer krukker hurtig, og derfor er det vigtigt at bruge en muld, der er tilpasset netop denne dyrkningsform. I krukkemuld er der ofte også tilsat depotgødning, så du ikke skal gøde hele sommeren. De fleste krukkemuld fås i 40 til 50 liters sække. Generelt kan krukker indeholde flere liter, end du tror, så her at mit råd, at du køber en stor sæk eller to.

 

ALTSÅ, det var det…

Mere behøver du ikke at vide om muldprodukt typer. Ud fra de fire spørgsmål til dig selv og de fire overordnet hovedgrupper for muldens evner.

Dette kan også være godt at vide…

Groft sagt findes der to hovedtyper af muldprodukter på det danske marked. Det er op til dig selv, hvilken et du fortrækker, men du finder begge steder begreberne; ”Så og priklemuld”, jordforbedringsmuld, plantesæk og krukkemuld.

Muld på basis af sphagnum

Sphagnum er en mos, der vokser i moseområder. Fordelen ved sphagnum, som dyrkningsmedie er plantens evne til at binde store mængder af vand i kombination med at give massere god ilt til planterødderne. Kvaliteten på muld på basis af sphagnum kan svinge meget, dog kan man regne med, at pris og kvalitet hænger godt sammen. Jo dyre, jo bedre. Vi har gode erfarende producenter af sphagnum muldprodukter i Danmark, og kvaliteten på de gode produkter er altid den samme høje standart. pH- værdi og ledningsværdierne holder altid et stabilt niveau i kvalitetsprodukterne.

Muld på basis af kompost

Der findes flere både nye- og gamle producenter af muldprodukter på basis af kompost. I de fleste kompostbaserede produkter er der iblandet sand, og derfor opleves mediet tungere end et sphagnumprodukt. Kompostbaserede produkter har den fordel, at det er levende og fuld af makro -og mikronæringsstoffer og masser forskelligt organisk materiale. Den store svaghed er desværre også, at kompostbaserede produkter er levende. Under transport og opbevaring hos plantecentrene/byggemarkederne kan kompostbaserede produkter forsætte en masse biologiske nedbrydningsprocesser. Det kan gøre, at mediet ikke ligner det produkt, som blev afsendt fra producenten. Der har i nogle år været udfordringer med forskydning af pH -og ledningsværdier, så mulden bliver dårlig at dyrke i. Produkterne på marked er derfor meget forskellige.

Opbevaring af plantesække 1-2-3

 • Læg plantesække oven på hinanden vandret
 • Opbevar kun i kort tid inden brug
 • Læg en presenning over stablen, så den holdes tør
 • Beskyt mod fugtighed generelt
 • Plantesække har bedst af en skyggefuld placering inden brug

Tip

Plantemuld skal dufte god og ikke grimt. Vær opmærksom på, at plantesække med organisk gødning fx hønsegødning kan lugte, når de åbnes. Det er helt normalt.