Blog


...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

29 mar 2022 14:26

Forårs- og påskesysler hos Udkansk

 

Tekst og foto: Frederik og Nanna v./ Udkansk

 

Foråret er kommet til Danmark, og vi har fået forårskuller

I den seneste måned har havehandsker og arbejdstøj været næsten fast påklædning herhjemme, for nu er foråret for alvor kommet. Marts har virkelig vist sig fra sin flotte side og skænket os mange vidunderlige solskinsdage og et mildt vejr. Sådan et vejr sætter skub i sagerne, og det er lige før, man næsten kan høre, hvordan det hele gror herude.

April måned er bestemt en travl måned i haveåret, men man må ej forglemme at sætte sig ned og mærke solen varme kinderne og nyde solsortens sang fra hustaget. At sidde der i en plet i solen og fornemme, hvordan naturen omkring os atter vågner op til dåd, er intet mindre end fantastisk. Det er i bund og grund et af de største privilegier ved at have en have: At føle sig forbundet til årstidernes puls og foranderlighed.

April byder på en del gøremål i haven. Dette gør sig gældende både ude i haven og inde i drivhuset, hvor der efterhånden er ved at være fuld knald på.

 

Haven

Ukrudtsbekæmpelse

Vi starter altid sæsonen op med at bekæmpe ukrudt, som jo nødvendigvis følger med havelivet. Ukrudt kan være ganske smukt, og vi tillader alverdens ukrudtsplanter i vores vildtbed, men i staudebedene ønsker vi altså helst at være fri.  

Enårige ukrudtsplanter er på dette tidspunkt meget nemme at fjerne, fordi de forekommer som småplanter med et begrænset rodnet. Det er altså her, man kan sætte hårdt ind og spare sig selv for meget arbejde senere hen, når disse småplanter pludselig ikke er så små længere. Flerårige ukrudtsplanter som skvalderkål, senegræs og mælkebøtter bør også takles nu, så stauderne får en chance for at vokse dem over ørerne og blokere lyset, hvorved man forringer ukrudtets levevilkår.

En anden god måde at minimere ukrudtets fremmarch er ved at plante tæt. Hvis du ikke kender til dette trick, kan du tænke på, hvordan naturen ude omkring dig ser ud: I uberørt natur er der ikke noget, som hedder bar jord, det findes simpelthen ikke. I planteriget er kampen om en gunstig vokseplads altafgørende, og derfor er bar jord en direkte invitation til ukrudtet. Tricket er simpelthen at efterligne naturen, plant tæt! – ser man en grøftekant eller en velholdt græsplæne, vil planterne stå skulder ved skulder og gøre det meget svært for nyankommende at få rodfæste. Den samme strategi bør vi tænke ind i havens bede. Det handler om at lukke af for lyset, så ukrudtet ikke får de nødvendige betingelser for at vokse frem. Brug stauder der er tidligt fremme i foråret (fx Kærmindesøster, Alunrod, Lodden løvefod og Slangeurt) samt diverse løgvækster.

En tredje ting man kan gøre er at bruge et tykt lag kompost, efter bedet er luget godt igennem. Komposten lægges ovenpå jorden i et lag af 6-8cm, og dette vil hjælpe med at minimere ukrudtsfrøs mulighed for at spire op og fange lyset.

Kampen imod flerårige ukrudtsplanter er lidt mere ufordrende, men det handler om at udpine planterne. En måde at gøre dette på, er ved at fjerne så mange af de underjordiske rødder som muligt for derefter at blokere for lyset ved hjælp af ovennævnte metoder. Alle planter skal bruge lys, så ved kontinuerligt at fjerne/blokere eventuelle nye skuds mulighed for fotosyntese, vil planten til sidst afkræftes og dø.

 

Køkkenhaven

I køkkenhaven er det tid til at fjerne vinterens afgrøder. I vores tilfælde er de sidste – og efterhånden lidt triste rester - der er tilbage grønkål, palmekål, gulerødder og rødbeder. Der skal nemlig nu gøres plads til alt det nye, for det er nu ved at være tid til, at man kan begynde at så de første ting. Dette kunne være gulerødder, spinat, salat, forårsløg og persille. Der kan også sættes løg, såsom rødløg og skalotteløg. April er også måneden, hvor man kan lægge de første tidlige læggekartofler.

Vil man plante bærbuske eller frugttræer, er april også et godt tidspunkt at gøre dette. Glem ej at få vandet, da foråret kan være tørt.

 

Prydhaven

I prydhaven skal roserne beskæres. Bunddækkeroser, floribunda roser og storblomstrende roser klippes ned i en højde af 30-40 cm. Klip visne, beskadigede og sygdomsramte grene væk og klip derefter skråt hen over et skud, der vender væk fra rosens centrum. Dette giver den flotteste og mest harmoniske vækst. Efter at rosen er beskåret, er det vigtigt at give dem en gavmild gang gødning.

Alle havens planter har generelt godt af et drys gødning i april, hvis du ikke allerede har gjort det.

Drivhuset

Aktivitet i drivhuset

Hos os fyldes drivhuset i øjeblikket op med såbakker med diverse sommerblomster, stauder, georgineknolde, køkkenurter og meget andet.

De ekstra varmegrader man får om dagen gør, at planterne udvikler sig betydeligt hurtigere inde i drivhuset end ude i haven. Før vi fik vores drivhus, forspirede vi alt inde i vindueskarmene dog ofte med det resultat, at de små planter blev lidt langstrakte og svage, fordi der var for stor ubalance mellem temperatur og lys. Drivhuset derimod giver ideelle vækstbetingelser til at forspire, såfremt man kan holde nattefrosten for døren.

Der kan dog stadigvæk blive ganske koldt i vores lille glashus om natten, så det er vigtigt, at temperaturforskellen mellem nat og dag ikke bliver for stor. Temperaturforskelle på 20-30 grader vil stresse planterne, hvorfor der på solrige dage må lukkes op for døren i drivhuset, så der ikke bliver for varmt derinde. 

 

Påske i drivhuset

April er også måneden for en af vores yndlingstraditioner: Påske.

Vi har i mange år dystet i december om at lave det flotteste kalenderlys og udvidede sidste år med en lignende påske-dyst. Konkurrencen består i at lave den flotteste påskedekoration i vores to opsatser lavet af en lokal smed. Præmien er selvsagt en pose Anthon Berg marcipanæg, og selvom ingen af os vil betegne os selv som dygtige blomster-dekoratører, er dysten benhård.

Frederiks dekoration er lavet i en lav og bred krukke, fyldt med jord. Den er pyntet med smågrene og troldhassel. Der er plantet med skønne forårsblomster: Stjerneklokke, Forglemmigej og Perlehyacinter.

Nannas dekoration er lavet uden krukke og derfor lidt mere besværlig at lave – men vi synes udseendet er besværet værd. Ved hjælp af ståltråd er der lavet ringe af smågrene i forskellige størrelser. På den måde skabes en slags fuglerede. Indersiden af fuglereden dækkes af et lag mos efterfulgt af lidt pottemuld. Midt i fuglereden har Nanna plantet skønne påskeliljer af sorten Bridal Crown – en rigtig velduftende forårsbebuder. Der er pyntet med lidt kogler, troldhassel og efeu.

Udover påskedekorationerne har vi pustet æg og malet dem. En rigtig hyggelig påskeaktivitet som vi synes pynter dejligt i drivhuset. Vi har derudover holdt en lille påske-ceremoni: Vi har malet nogle æg med drømme og ønsker for det kommende år indtil næste påske. Æggene har vi gravet ned i hjørnet af haven, ved siden af drivhuset. Om ønske-æggene klækker ønsker og drømme må tiden vise, men hyggeligt det er det i hvert fald.

Vi ønsker jer alle en dejlig april – og en skøn påske🐣

 

Kærlige hilsner

Nanna og Frederik

//@udkansk