Blog
Dyrk tomater i drivhus
Tekst og foto: Spirekassen
Du går sikkert i drivhustanker i de her dage! Foråret er over os med fuld musik, og drivhuset bliver mere og mere fristende. Hos mig er alle vindueskarme i stuen fyldt med tomatplanter. Vi har det med at begejstres, når det handler om at forspire tomatplanter. Vi forelsker os i den ene sort efter den anden uden helt at få tænk igennem, hvor mange planter vi egentlig har plads til.
Den kedelige grundregel
Normalt siger man 1 plante pr m2. Har du et drivhus på 10 m2, bør du ikke have mere end 10 stk. tomatplanter. 1:1 metoden vil automatisk give et godt og sundt drivhusklima, som ikke bliver for fugtigt.
Virkeligheden er bare ikke sådan 😉 Jeg har en god veninde, som er begejstret for 6 m2 store Juliana drivhus. Hvert år dyrker hun 20 stk. tomatplanter i det lille drivhus med stor glæde. I virkeligheden bryder de fleste af os den fornuftige grundregel. Denne blog skal give dig inspiration til dyrkningsmåder og god udnyttelse af drivhuset.
Hvad bruger du drivhuset til?
Er du en nyder eller en yder? Det er vigtigt at vide, hvad dit mål er med tomatdyrkning. Handler det fx kun om at høste flest tomater pr. m2, eller bruger du drivhuset som opholdsrum i sommerperioden i kombination med grøntsagsdyrkning? Din måde at bruge drivhuset på kan have indflydelse på din måde at dyrke tomater på.
Krukkedyrkning
Når du dyrker tomater i krukker, er det vigtigt, at du vælger en stor krukke med en diameter på mindst 35 cm og 35-40 cm i højden. Roden skal mindst have 20 liter muld omkring rødderne. Der bør ikke være mere end én plante i hver krukke. Du kan vælge at dyrke semidværgtomater, lave sorter af tomater i krukker eller de helt høje. Det er vigtigt, at du bruger krukkemuld/pottemuld, der er iblandet ler, som forhindrer udtørring.
Fordele:
Dyrkning af tomat i krukker er et godt valg, hvis du kan lide fleksibilitet eksempelvis med anden indretning i drivhuset. Det er muligt at flytte rundt på krukkerne i løbet af dyrkningssæsonen, hvis du ønsker, drivhuset skal have anden indretning måned for måned. I varme måneder med høj indstråling, kan bruge dine krukkedyrket tomater som skygge for fx et bord eller siddeområde.
Ulemper:
Tomater bruger meget vand specielt i højsommeren. Dyrkning af tomat i potter kræver vanding 1 til 2 gange dagligt i højsommeren. Hvis du ikke har et drypvandingsanlæg, er det en god idé at overveje en anskaffelse af et. Tomat er en meget velegnet kultur til drypvanding.
Plantesæk
Har du en fast belægning i dit drivhus, er det muligt at dyrke i plantesække, der ligger direkte oven på belægningen. Inden du tager plantesækken i brug til tomatdyrkningen, har sækken godt af at ligge til ”opvarmning” i drivhuset nogle dage, så den bliver lun. Mulden i sækken skal løses inden brug ved, at du ”ælter” plantesækken og herved løsner mulden. Skær derefter et aflang dræningshul i sækkens bund. Herefter kan du skære huller til planterne i toppen. Det er bedst, du vælger plantesække med 50 liters muld eller lægger to plantesække med 40 liter oven på hinanden (husk der skal være jordkontakt mellem de to sække). Efter endt sæson med tomater kan den gamle muld i plansækken genanvendes til fx vinterdyrkning i drivhuset, eller du kan bruge muld som jordforbedring i haven.
Fordele ved dyrkning i plantesække
Når du hvert år bruger friske nye plantesække, nedsætter du risikoen for sygdomme fra mulden. Det kan være alt lige fra skadelige svampe, virus og bakterier. Ny frisk muld har også en god og luftig struktur, som ældre muld ikke har. Du vil også starte din tomatsæson med den korrekt pH-værdi i mulden plus en masse gode næringsstoffer, der er tilsat mulden.
Ulemper ved dyrkning i plantesække
Direkte dyrkning i plantesække er ikke specielt nemt. Du vil opleve, ligesom med krukkedyrkning, at plantesækken hurtig udtørrer. Specielt på helt varme sommerdage går det hurtigt. Du bør du overveje et drypvandingsanlæg.
Faste jordbede
Faste, stationære jordbede i drivhuset elsker tomatplanter simpelthen. Her er der nok af det hele for planten. Masser af muld til planteroden og i større jordbede er der også en stor vandbuffer til gavn for planterne. Faste jordbede skal dog passes på en anden måde end plantesække, krukker osv. Mulden i jordbedet skal hvert år tilføres nyt organisk materiale fx kompost eller en jordforbedringsmuld for at bevare strukturen. Du skal forvente, at et jordbed synker ca. 5 cm årligt, fordi almindelige nedbrydningsprocesser i form af kompostering hele tiden er i gang.
Fordele ved dyrkning i faste jordbede
Faste bede uden den store udskiftning af mulden giver et sundt mikro-og makroliv, som har god tid til at udvikle sig. En masse gavnlige nematoder, svampe- og bakterier vil få gode betingelser. Alt sammen noget der vil gavne dine planters sundhed. Et jordbed skal vandes markant mindre end andre dyrkningsmetoder, og dine planter bliver generelt mindre stressede under denne dyrkningsmetode. Hvis du normalt har udfordringer med griffelråd, vil det ses mindre hos tomater dyrket i jordbede. Griffelråd ses som sorter ender på tomatfrugten. Det har intet med en svamp at gøre men et kollaps af cellevægge pga. forstyrrelse af næringsoptagelsen for nogle næringsstoffer.
Uden for tomatsæsonen kan faste jordbede bruges til alt lige fra vinterdyrkning og lægning af blomsterløg.
Ulemper ved dyrkning i faste jordbede
Hvis du har sygdomme i jorden, skal ALT muld skiftes. Mulden i jordbede skal passes på, og strukturen skal hele tiden understøttes, så den er god og luftig. Generelt gør faste jordbede klimaet i drivhuset mere fugtigt. Hvis du bruger drivhuset som et opholdsrum og som en havestue, kan det være, du skal fravælge faste bede. Fleksibiliteten er lig nul. Det er omstændigt at lave ny spontan indretning for hyggens skyld.
Selvvandingskasser
Selvvandingskasser er en nem måde at dyrke tomater på, da du undgår daglig vanding og kan tage på ferie uden bekymring. Selvvandingskassen er oplagt til drivhuset. Planterne trækker selv det vand, som de har behov for fra vandbeholderen i bunden. Dette sker via kapilæreffekten og helt af sig selv. Der findes flere typer selvvandingskasser på markedet, og fælles for dem alle er, at de er grimme🙊. Heldigvis kan man nu få nogle ret lækre kapilærkasseskjulere, så selvvandingskasserne bliver en del af indretningen i drivhuset.
I sommerperioden skal du fylde vand på dine kasser én gang om ugen. Dog kommer det meget an på, hvor varmt det er, og hvor meget vækst der er i planterne. Et godt råd er ikke at bruge 100 % regnvand i selvvandingskasser, da dette er for næringsfattigt til tomatdyrkning. Brug i stedet postevand eller et lige dele mix af regn- og postevand.
Der skal ikke tilføres flydende gødning, når du starter eller de første 14 dage efter start.
Fordele ved dyrkning i kapilærkasser
Fordelene er tydelige for selvvandingskasser: Det er nemt. Dine daglige pasningsopgaver er små. Det er nu også muligt at få skjulere med hjul, som du kan få en fleksibel måde at indrette drivhuset på i løbet af sæsonen.
Ulemper ved dyrkning i kapilærkasser
Selvvandingskasser er som skabt til at give tomatplanter griffelråd. Tidligere beskrevet ses det som sorte områder på tomatens spids. Det er specielt på de sorter med store frugter fx bøftomater eller store blommetomater. Griffelråd er et tegn på en pludselig calciummangel i planten. Som regel er det kun enkelte tomater i en klase, der har griffelråd. Nogle sorter har en højere tendens til at få griffelråd end andre. Mangel på calcium opstår primært i selvvandingskassen pga. høj fordampning fra planten. En meget høj fordampning i sommerheden kan føre til høje koncentrationer af gødning i plantemulden, planteroden og resten af planten. En høj koncentration af ammonium, kalium og magnesium kan ganske simpelt skubbe calcium væk fra planten. Dette betyder, at der opstår lokal calcium mangel, og det ses på frugterne som griffelråd.
Ampeltomater
Hvis du vil udnytte dit drivhus langt mere effektivt, skal du tænke i vertikal dyrkning og tilvælge ampeltomatsorter. Der findes mange sorter på markedet, der har en hængende vækst, og som derfor kan dyrkes i krukker, der hænger eller vokser i en potte på en hylde i drivhuset. Jordvolumen behøver ikke være så stort som ved krukkedyrkning. Måske bare 5 til 10 liter da planterne ikke bliver mere end 40 til 50 cm i diameter. Afkastet af ampeltomater er ofte meget højt. Brug endelig en pottemuld/Krukkemuld iblandet ler. Et drypvandingsanlæg er en kæmpe hjælp i en travl dagligdag, da mindre krukker udtørrer hurtigt.
Fordele ved ampeldyrkning
Ved ampeldyrkning kan du bruge en masse frie kubikmeter i drivhuset, som du ellers ikke ville have brugt. Hængende planter skaber en lækker junglestemning og børn, hunde og kaniner kan ikke komme til de modne tomater så nemt uden en forælder i nærheden.
Ulemper ved ampeldyrkning
Der skal vandes ofte. I varme perioder 2 gange dagligt. Her bør du igen ønske dig et vandingsanlæg.
Husk opbinding
Tomater er en hver drivhusdyrkers favorit. Husk der skal gode planteophæng til. Her kan det ikke betale sig at spare eller udskyde et indkøb. Der er intet værre end planter, der knækker eller falder sammen i væksten. Der findes bl.a. denne løsning.

Om Spirekassen
Christine Wiemann, er udlært væksthusgartner og Jordbrugsteknolog og ejer af frøhandlen Spirekassen. Christine er forfatter til flere bøger om livsstil, haveliv og plantedyrkning. I dag blogger hun og deler generøst ud af sin viden og drivhuspassion. Christine er drivhusekspert og ambassadør for Juliana drivhuse.
Bliv klogere på Spirekassen- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster