Blog
Stiklinger fra drivhuset
Nu er et godt tidspunkt at tage stiklinger af de semi-hårdføre planter, så du har et lager af planter til næste forår i tilfælde af at moderplanten ikke overlever vinteren. Samtidig betyder det også at du kan opbygge din egen samling af dine yndlingsplanter helt gratis. Planter som rørblomster, salvier, pelargonier, citronverbena, fuchsia og lavendel kan alle blive formeret nu og det er overraskende nemt at gøre. Det hjælper hvis man har et drivhus til at overvintre i. Drivhuset beskytter stiklingerne mod vind og vejr, men det er også muligt at have dem indenfor i en vindueskarm.
Stiklinger taget på den her tid af året, er typisk halvmodne stiklinger, hvilket kan ses ved at de har træagtige og faste stilke nederst og bløde og fleksible stilke øverst.
Sådan tager man halvmodne stiklinger:
- Kig efter sunde sideskud, der hverken har skader eller skadedyr.
- Brug en skarp og ren havesaks til at fjerne ca. 15 cm lange stilke ved at klippe over knoppen på moderplanten.
- Hvis du tager mange stiklinger, er det en god idé at putte dem i en gennemsigtig plasticpose, så du undgår de visner. Hold poserne lukket og opbevar dem et køligt og skyggefuldt sted indtil du er klar til at plante stiklingerne, hvilket bør være så hurtigt som muligt.
- Fyld 9 cm krukker med kompost for stiklinger eller lav et 50/50 blanding af kompost og perlesten. For at få stiklingerne til hurtigt at slå rødder, skal de bruge jord som er lys og luftig, men ikke med for meget nærring.
- Beskær stiklingerne ved at klippe under det nederste sæt af blade, lige under sideskuddet hvor bladene er ved at vokse frem. Det er også her planten akkumulerer hormoner, som vil fremme roddannelsen.
- For hver stikling fjern da det nederste sæt af blade og nip toppen af planten af, så du tilbage har to sæt af blade.
- Dyp bunden af hver stilk i rodhormon i pulverform og ryst stilken let for at fjerne overskydende pulver. Dernæst placeres stiklingerne i komposten nær kanten af krukken. Det burde være muligt at have fire i en krukke på 9 cm.
- Vand godt og sørg for vandet kan løbe ud.
- Størstedelen af stiklinger vil drage fordel af noget ekstra fugtighed for at undgå de visner. Professionelle bruger vanding i form af tåge, men du kan lave et tilsvarende klima ved at placere gennemsigtige plasticposer over krukkerne. Dog kan for meget fugt lede til forrådnelse, så husk at fjerne poserne hver dag for at ventilere planten og fjern den indvendige kondens fra posen før den lægges over planten igen.
For at fremskynde roddannelsen kan man sætte krukkerne i en opvarmet spirekasse. Hvis man ikke har sådan en, kan man altid placere krukkerne i en lys vindueskarm – processen tager dog lidt længere tid.
Når du kan se rødderne titte frem i bunden af krukken, er det tid til at flytte stiklingerne i hver deres potte med kompost. Om vinteren sørg da for at komposten er fugtig, men ikke al for fugtig. Tjek jævnligt for tegn på svampesygdomme og fjern de syge planter før problemet spreder sig til andre.

Om Louise Curley
Louise er engelsk haveekspert, havejournalist og forfatter til den prisvindende bog The Cut Flower Patch. Louise er passioneret omkring planter, er fortaler for økologisk havearbejde og det vilde liv i haver.
Bliv klogere på Louise Curley- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster