Blog


...

Lars Lund

07 sep 2021 12:55

Potteplanter er fredsskabende og skaber lykke

Potteplanter er fredsskabende, og burde være noget alle mænd går mere op i. Norsk instagrammer sætter potteplanterne i perspektiv. Potteplanter skaber lykke.

Af Lars Lund

l@rslund.dk

 

Kan du godt lide grønne planter, så er du ikke en ballademager. Plantefolk er nemlig fredelige folk. De bryder sig ikke om skænderier og drama, men vil helst være i fred og ro, mens de går og nusser om deres planter. Sådan siger Anders Røyneberg, norsk instagrammer.

For en stund glemmer vi alt om ligusterkrige, kampe om hækkens højde om hegnets udseende, om ukrudt og om hundelorte i forhaven. Vi er nemlig i et lejlighedskompleks i Oslo, og Anders er psykiatrisk sygeplejer. Derfor ved han noget om, hvordan man kan skabe fred i sjælen. Det gør man ganske enkelt med potteplanter, og der er ingen tvivl. Det er tilmed videnskabeligt bevist, at planter skaber ro, og at nusse med jord og få det op under neglene, skaber fred og harmoni i en stresset forjaget dagligdag.

Anders Røyneberg skaber ro og balance i sig selv med potteplanter. Han gør det så godt, at hans Instagramprofil @arctigardener tæt mod 100.000 følgere fra hele verden. Især følger mange kvinder fra konfliktområder i Mellemøsten med, når Anders ligger noget ud på sin profil. Han har spurgt en iransk følger, en kvinde, hvorfor han som nordisk mand kan tale til kvinder som hende. Hendes svar er klart: ”Jeg bliver så glad, når jeg ser en mand gå så meget op i planter. Der er noget fredfyldt og smukt ved det.”

Hun har jo helt ret. I mange egne af verden er det mænd, der skaber magtkampe og krige, så planter er fredelige og godt for sjælen.

Anders Røyneberg fortsætter: Vi har fjernet os fra naturen gennem lang tid, men nu er vi i gang med at finde tilbage til den og få den helt ind i vores stuer.

-Endelig har vi mennesker opdaget, at vi får det bedre, når vi lever tæt på naturen, siger han og kalder det klorofylets kraft. Det er kraften, der gør os sundere, stærkere og mere harmoniske.

For at få flere med på den grønne bølge har Anders Røyneberg nu også skrevet en bog. Titlen er naturligvis Plantelykke og handler om at skabe grønne oaser i vores hjem.

Det er en virkelig smuk bog. Humoristisk skrevet og illustreret med flotte fotos og spækket med gode brugbare råd og inspiration til indretning med planter i dit hjem. Anders har over 100 grønne planter i sin lille Oslolejlighed. De spænder fra bananplanter, citrus, oliven, bregner, sukkulenter og til kaktus. Nogle af hans venner mener, at han har et problem, at han kammer over. Hans svar er altid, at han jo kunne gå op i værre ting. Han oplever interessen hos ham selv som en genskabelse af hans barndom. Han er vokset op på en gård i pagt med naturen, og da han som voksen flyttede til Oslo, savnede han alt det, han var vokset op med. Han blev rastløs. Stille og roligt genskabte han naturen ved at slæbe planter ind i lejligheden, og snart forsvandt uroen og rastløsheden.

 

Dødsmånederne
Anders fortæller blandt andet i bogen, at der er planter til enhver. Planteseriemorderen er en af de kategorier, han deler folk op i. Det er dem, der har mange planteliv på deres samvittighed. De skal bare have fat i svigermors skarpe tunge (Sansevieria trifasciata). Det er lidt som jetsetteren, der har travlt med arbejde, rejser og fester, der bare skal have en fiskebenskaktus (Epiphyllum anguliger). Foodien er den, der gerne vil spise sine planter. Her er krydderurter i potter et godt valg, og sådan er der forslag til stræberen, sundhedsfreaken, den omsorgsfulde og flere andre. Det vigtigste er nok at vælge planter, der kan tåle de tre dødsmåneder november, december og januar, fortæller Anders. Det er måneder med korte dage og med meget begrænset adgang til naturligt lys. Her dør mange planter for folk. Derfor skal man, uanset hvilken type man nu er, vælge robuste planter. Dem findes der heldigvis en del af, er hans erfaring. 

 

Indret med planter
Lige så meget vi går op i natur og det grønne, lige så meget går vi op i styling og indretning af vores hjem. Den nordiske indretningsstil er åben, lys, præget af enkelthed og at rummene godt kan tåle at blive blødt op med planter. Grønne elementer i et ellers stramt udtryk skaber dybde og kontrast. Planter er blevet et naturligt element i indretningen på linje med puder, tekstiler og gardiner.

Planter kan for eksempel bruges som rumdelere. Er boligen et stort rum, der både har køkken, spiseplads, entre og stue, kan man skabe tydelige zoner ved at bruge planter, som opdeler.

Grønne planter kan også skærme mod indsyn. Især i lejligheder er det en god måde at sikre privatlivets fred for indkik fra genboen.

Treenighed er at stille planter i små grupper af tre. Stil for eksempel en større plante bagerst, en mellemstor ved siden af og en lille forrest. Grupperingen kan også være med flere planter, men hovedprincippet er, at det er et uens antal.

Planter kan samles i en plantekrog, så man har et jungleafsnit. Hængende planter kan give blikfang i alle rum. Det samme kan en enkelt og meget stor plante. Her nævner Anders Røyneberg violinfigen som en god mulighed, men også en solid fingerfiliodendron, eller den store Strelitzia på dansk paradisfugl, der minder meget om bananpalmen, som den også er i familie med, kan være rigtig gode bud på større planter.

Hvis man vil have dobbelt så mange planter, end dem man ikke har, så skal man have fat i spejle. I en lille lejlighed kan spejle have en helt fantastisk virkning. Ud over at de skaber et psykisk større rum, kan de også reflektere lys ind i lejligheden. Spejle i forskellige former skaber ekstra dynamik.

Farven på væggen, borde, piedestaler og skamler, Anders fortsætter og fortsætter. Der er ganske enkelt ideer til alle og til alles smag. Herunder også til hvilke planter der passer og kan trives i alle boligens rum. Den hidtil bedste inspirationsbog til pottefolket på markedet.

Plantelykke- skab grønne oaser i dit hjem

Anders Røyneberg

250 kr. 153 sider

Forlaget Turbine