Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

06 sep 2021 12:23

Morgenfruer ved salaten og snegle i en spand - status fra første sæson med højbed

Velkommen tilbage i haven hos en Juliana-medarbejder.

Siden maj måned har vores lille have udviklet sig til et grønt paradis. Vores mål var at skabe en have, der kombinerede grøntsager og blomster. Blomsterne er med til at lokke insekterne væk fra de lækre grøntsager og skaber en smuk kontrast til alt det grønne.

Vores terrasse og højbede
Planterne i vores højbede rundt om terrassen har fået godt fat efter en meget kold maj. Mange af vores planter var langsomme om at vokse i år, og vi måtte erkende, at kvaliteten af jord har en større indflydelse på god vækst, end vi regnede med. Heldigvis har vores lokale genbrugsplads masser af jord, som vi lagde på det eksisterende, vi havde købt i Jem & Fix. Resultatet af jordforbedringen kan ses herunder.

Vores hjemmebyggede højbede står også i fuldt flor og giver frisk salat, tomater, bønner, radiser og mere til bordet. Vi nyder muligheden for at gå ud og høste og se på at bier, sommerfugle og andre insekter nyde havens goder med os.

I vores første højbed står der midterst en orange genstand der er vores svar på en mini kompost. Det er et PVC-rør med huller i siderne, hvor småt haveaffald lægges i. Når komposten er blevet til muld, trækkes røret op, og komposten bliver en del af haven igen. Ved siden af minikomposten har vi bygget et stativ til bønnerne at gro op ad, som kan flyttes ved behov.

Vores andet højbed startede langsomt op, og nogle frø skulle sås om, da vejret ikke var, som vi havde regnet med. Heldigvis endte alle grøntsagerne med at komme og nogle tog mere fat end andre. Rottehaleradiserne blev meget større end forventet og bredte sig i hele bedet.

Vores erfaringer
Allerede efter de første par måneder i haven har vi lært meget. Vi fulgte de råd, vi fik af Cristine fra Spirekassen.nu og har sat Clematis montana som læhegn, tallerkensmækker som bunddække, morgenfruer ved salaten og honningurt ved grønkålen. Vi måtte dog konstatere, at vi ikke gav nogle planter nok plads (rottehaleradise), hvilket resulterede i, at andre planter fik mindre sol og voksede dermed langsommere. Til næste år får planterne mere plads, og der bliver kun sået 1 række i sted for 2. Samtidig kunne vi se, at tallerkensmækkerne blev meget populære hos sommerfuglelarverne og så lidt forspiste ud. Jeg endte med at fjerne dem en for en for at undgå deres fremadrettede færd mod vores grønkål og bladbede.

Vi havde også besøg både af dræbersnegle, larver, bladlus og myrer, som vi løbende måtte bekæmpe. Vi valgte den naturlige løsning ved at holde alle planter med bladlus fugtige og samle snegle og larver i en spand for at sætte dem ud i en græseng i stedet for.

Helt overordnet er vi tilfredse med vores første år med haven. Selv med det dårlige vejr, skadedyrene og utallige nye forsøg med frø er det lykkes os at skabe en skøn lille have med grøntsager, krydderurter og blomster vi holder meget af.

 

De kommende sæsoner
I den kommende tid har vi planer om at så grøntsager, der kan vinterdyrkes i drivhuset og i højbedene. Vi har planer om at sætte hvidløg, pastinak, spinat og radiser i højbedene og holde kulden på afstand med en fiberdug.

Vi har også en drøm om at prøve os med No Dig metoden, som bliver omtalt meget i haveblade og forummer. Vi er så heldige at have en have på 300 m2, som vi kan prøve metoden af på og se, om det lykkes. I den samme have har vi haft alle store grøntsager såsom bønner, græskar, kartofler, kål, agurker og meget mere, som der ikke var plads til i vores lille rækkehus have.

Tag et kig forbi vores instagram profil og se, hvordan begge vores haver har udviklet sig siden februar i år. I finder os under @greengardening2021

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Anita Nørgaard

03 feb 2022 10:50

Tak for en fin artikel. Det giver så meget inspiration til køkkenhave i vores lille frimærke.

...

Drivhusklubben

03 feb 2022 10:53

Kære Anita

Tak for de pæne ord - dejligt du føler dig inspireret.

Mvh Ellen, Drivhusklubben