Blog


...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

30 aug 2021 09:41

Gulvet blev vandet og planterne røg udenfor

Mange forskellige planter, men flere ude end inde og noget om gulvvanding. Det er nogle af de erfaringer, som Frederik fra Udkansk har gjort sig efter sin første drivhussæson. Og så er der grænser for, hvor mange tomatplanter, der er behov for i en husstand med to personer. 

 

2021 har været vores første år med drivhus her i haven, og sikke fornøjelse det har været, og sikke meget vi allerede har lært. Der er masser af succeshistorier, men absolut også ting vi vil gøre anderledes til næste år. Det er jo det skønneste ved haveinteressen; at man altid tager noget med sig fra den forgangne sæson.

Til at starte med var drivhuset for mig mest af alt et sted, hvor planteglæden skulle dyrkes, og jeg fik hurtigt slået fast overfor Nanna, at drivhuset primært var forbeholdt planter. Jeg er blevet klogere: Drivhuset tilbyder meget mere end blot et unikt sted at dyrke sin planteinteresse. Efter vi har haft utallige aftener med kortspil, aftensmad, vin og socialt samvær derude, har jeg måtte indse, at drivhuset først og fremmest skal være et opholdsrum. Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet, men da drivhuset ”kun” er 13kvm, måtte der gøres mere plads til fri bevægelighed, hvorfor vi måtte selektere nogle af mine mange krukker fra. Det er vigtigt med negativ plads, så man kan bevæge sig frit rundt, uden at man bogstaveligt talt får frodigheden i ansigtet, eller at man ikke kan sætte sig bekvemt omkring bordet. En måde både at få rummelighed og intimitet på er at pakke drivhuset ind i planter udefra i stedet for indefra. Store buske, små træer, slyngplanter eller høje stauder kunne være en model. Vi har indtil videre bygget nogle høje plantekasser på den ene side af drivhuset og plantet en stedsegrøn hæk af Thuja på den anden side til at skærme af for omverdenen. Ved at trække den omkringliggende vegetation ind i drivhuset, får man samme oplevelse af frodighed uden, at det stjæler pladsen inde i selve drivhuset.

Der er også en anden fordel ved at vælge planter med lidt størrelse på omkring drivhuset: At de kan give lidt skygge. Det kom bag på os, hvor vigtigt skygge er om sommeren. I mindre drivhuse som vores, kan der blive ekstremt varmt, særligt fordi vores drivhus vender stik syd og får sol hele dagen lang. Selv for planter, der normalt elsker solen og varmen, kan det blive for meget af det gode. Derfor har vi været nødsaget til at anvende skyggegardiner igennem hele sommeren. De hjælper betragteligt på solens varme stråler, men det havde da set kønnere ud, at solens stråler glimtede diffust igennem en mindre trækrone.

Når vi taler om det med varmen, kan det heller ikke understreges nok, hvor vigtigt det er med udluftning. Som nævnt bliver man overrasket over, hvor varmt der egentligt kan blive i sådan et glashus. Det er ikke ualmindeligt at se temperaturer på en højsommer dag i solskin på over 50 grader, og det er jo ganske givet ikke sundt for planterne. Planterne får varmeskader, blomsterne visner bort, før de kan nydes, og vandregningen stikker helt af. Derfor er rådet: luft, luft og mere luft. Alle drivhusets vinduer samt døre bør stå på vidt gab i alle døgnets 24 timer igennem sommermånederne.

Udluftningen sker jo bedst, når vinden bevæger luften, men selvom vi har rigeligt med vind her i Tversted, er der ganske vist også sommerdage, hvor vinden ikke rører på sig… og hvad gør man så? En klog dame fortalte mig, at man kan sænke temperaturen betragteligt ved at vande gulvet i drivhuset. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det virker skam! – ved at hælde koldt vand ud på drivhusets belægninger fordamper vandet og sænker temperaturen. Ikke nok med at det sænker temperaturen, beskytter den høje luftfugtighed også planterne mod solens brændende stråler.

Artsdiversitet i drivhuset

En ting mange oplever i drivhuset er skadedyr og andet utøj. Planter, der er stresset af den ene eller anden årsag, gæstes hurtigt af skadedyr, som kan være møgirriterende og svære at slippe af med igen. Vi oplevede det samme med en stor invasion af både bladlus og grønne larver. Selvom disse skadevoldere optrådte i hundredvis, ja måske nærmere i tusindvis, angreb de kun 2 forskellige typer planter og lod resten være i fred.

Tricket i mod utøj kan derfor måske være, at man forsøger at skabe en bred palette af forskellige planter, så man undgår for meget monokultur. Til dels for at forvirre skadevolderne, men samtidig også for at skabe bedre betingelser for nyttedyr.

 

Så hvad tager vi med os fra 2021?

  • Less is more, i hvert fald når det kommer til antallet af planter inde i selve drivhuset. Udnyt vegetationen omkring drivhuset, da det giver samme følelse af frodighed og intimitet. Skal det endeligt være inde i drivhuset, har det i vores drivhus fungeret rigtig godt at få planterne op i højden ved hjælp af fx hylder, ampler og planter, som kan espalieres.
  • Tænk mangfoldigt når det kommer til plantevalg. Jo flere forskellige typer planter, jo mindre er risikoen måske også for at blive hårdt ramt af skadedyr
  • Vi elsker tomater, men fire store planter er mere end rigeligt til to personer. Vores tomatappetit kan næsten ikke følge med i forhold hvor mange, der modnes dagligt. Man kan selvfølgelig henkoge dem eller forære dem til venner og familie.
  • Sol og varme skal der til for at få den velkendte drivhuseffekt, men om sommeren handler det virkelig om skygge og luft. Vi har ingen store træer i haven, så skyggegardiner har været et must-have for os.

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Monberg Charlotte

24 okt 2021 08:53

Tak for godt indlæg. Vi er også 1. års drivhusejere og har gjort samme erfaringer med glade dage, alt for mange planter og larver.
Hvad har I af planter i drivhuset om vinteren? Hvilke vækstlys bruger I?
Varmer I op om vinteren og med hvad?
BH
Charlotte

...

Drivhusklubben

27 okt 2021 15:32

Hej Charlotte.

Først og fremmest tak for din kommentar. Det er skønt, at vi kan dele viden omkring vores drivhuse herinde.

Som første års drivhusejer er det jo magisk at få lov at fylde drivhuset med flotte planter. Drivhuset giver nogle helt unikke vækstmuligheder for sjove og nogle gange lidt anderledes planter.

Larverne må vi tage med et gran salt, mine erfaringer er, at nogle år optræder de i hundredvis, og andre år ser vi dem slet ikke. Dog vil jeg understrege vigtigheden af en god og grundig rengøring af jeres drivhus her til vinter. Jeg har faktisk skrevet en artikel om netop dette emne, som udkommer i november på Drivhusklubben, hvis det kunne have interesse.

Drivhuset behøver ikke at være kedeligt om vinteren. Der er planter, som fint kan trives derinde, såsom juleroser (Helleborus Niger), præparerede hyacinter gør sig også virkelig godt. Dernæst findes der mange stedsegrønne planter, som også har en dekorativ effekt. Dette kunne være vindheks, efeu, pletter i luften og spøgelsestræ (Corokia).

Du spørger også til hvilke vækstlamper, vi bruger, og hertil må jeg være dig svar skyldig. Lamperne er købt brugte, men tvivler på kvaliteten ikke er noget at råbe hurra for. Der findes efterhånden et hav af vækstlamper, som kan købes online som sikkert alle er glimrende. Min erfaring er, at man ikke behøver at købe de dyreste, men gå efter de lamper som er drevet af LED.  

Afslutningsvist spørger du til, om vi opvarmer drivhuset om vinteren, og nej det gør vi ikke. Alle de frostsarte planter vi har, kommer i skure, som er isoleret og er 4-5 grader "varmt". Om foråret har jeg en lille varmeblæser, så jeg kan komme i gang med at så og drive planterne frem igen i drivhuset. Jeg bruger kun varmeblæseren i nødstilfælde af, der skulle komme en sen nattefrost.

Ønsker du at holde drivhuset frostfrit, bør du investere i en ordentlig varmekilde. Disse kan godt koster et par tusind kroner, men så holder de også længe og er ikke så kostelige i drift.

Jeg håber, du kunne bruge mine svar.

Mange efterårshilsner

Frederik.