Blog


...

Louise Curley

02 dec 2021 08:14

Efterårsfarver i haven

Sommeren er generelt set som den mest farverige sæson i haven, men hvis du vælger dine planter med omhu, er der ikke nogen grund til at efteråret ikke kan være lige så farverigt. I min egen have har jeg blomsterrabatter af et mix af stauder og prydgræsser blandet med buske og mere sarte planter som georginer og salvier. Ved at lave flere lag af planter, er det muligt at få et helt udvalg af løv og blomster, hvilket giver et spændende farvespil i flere måneder.

Løv vokser frem tidligt på sommeren, men i takt med at vejret bliver koldere får de grønne blade i stedet brungule og gyldne toner. Mine yndlings er sandrør (Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’) som er opret og høj; Koreansk Diamant rørhvene (Calamagrostis brachytricha) hvis sølvfarvede fjer-blomster blomstrer sidst i august; og det lilla pibegræs (Molinia caerulea).

Blandt græsset er der sent-blomstrende stauder såsom rørblomster, der blomstrer i flere måneder. Rørblomster får som navnet antyder, rørlignende formet blomster og fås i både i pastelfarver og mere stærke farver. Sukkulenten sankthansurt (hylotelephium ‘Matrona’) er en alletiders plante med lilla og grønne blade og har et fladt blomsterhovede bestående af små stjerneformet blomster. Kokardeasters (Aster x frikartii ‘Monch’) er en anden af mine favoritter. Den får lange lilla blomsterblade med margueritlignende blomster.

Georginer er min go-to plante, når jeg skal have efterårsfarver i haven. Hvis man får nippet de visne blomster af planten, så vil den fortsætte med at blomstre lige indtil frosten kommer. Selv foretrækker jeg at gro georginer der er enkeltblomster og som er åbne, da de er gode til at tiltrække insekter til bestøvning. Jeg gror forskellige georginer hver sommer og bruger dem til at få lidt mere farve ind i haven, der mest er præget af lilla nuancer, lys gul og hvid. I år har jeg dyrket georginer fra frø i stedet for fra knold. Jeg var så heldig at få nogle frø, da jeg besøgte en have i Irland et par år tilbage og jeg elsker hvordan det er en overraskelse hvilken farve de får når de kommer fra frø, hvorimod jeg på forhånd kendte farven når det er fra knold.

Hortensia giver en lang sæson med blomster, der vokser frem sidst på sommeren. Deres farver bliver ofte mere kraftige i takt med at de modnes, før de visner og bliver gyldne frøkapsler, der ligner tyndt skrøbeligt papir, som ser helt fantastisk ud når frosten lægger sig. Hortensia er usædvanlige, da farven på deres blomst er afhængig af jordens pH-værdi. Har du for eksempel en sur jord, får du blå hortensia. Er jorden i stedet basisk, får du pink hortensia. Alternativt kan du dyrke hortensia med hvide blomster, der ikke påvirkes af jordens pH-værdi. Det kan bl.a. være hortensia Limelight.

Judastræ (Cercis ‘Forest Pansy’) er et lille træ med hjerteformet og mørkerøde blade. De ser smukke ud hele sommeren, særligt hvis den plantes nær orange georginer. Men min absolut yndlingstid på året for judastræet er efteråret, når solen er ved at gå ned og bladene her får et rødligt skær.

Sommeren er muligvis ovre for i år, men haven kan stadig være interessant at kigge på i de kommende måneder.