Blog


...

Louise Curley

13 jan 2022 11:42

Havearbejde i et skiftende klima

 

Ekstremt vejr er mere og mere udbredt. I 2021 blev der sat rekordhøje temperaturer, naturbrande, tørke og katastrofale oversvømmelser. Klimaforandringer vil uden tvivl gøre livet svært for os alle i de kommende år. Man kan nemt føle sig modløs og opgivende. Dog kan havemennesker hjælpe med at mindske menneskets indflydelse på planeten. Ved at fylde vores haver med planter, hjælper vi med at skabe et levedygtigt område for forskellige arter. Derudover kan planterne absorbere noget af den CO2 der er i atmosfæren.

Her er mine råd for havearbejde med fokus på klimaforandringer:


Rette plante, rette sted

Dyrk planter som passer til din jordtype og klima fremfor at dyrke planter, der har brug for ekstra pleje. Glade planter har brug for mindre vand og gødning og vil være mindre sårbare overfor skadedyr og sygdomme. Det gør livet meget nemmere samt du er både fri for at skulle bruge kemikalier til at bekæmpe skadedyrsangreb og fri for at bruge ressourcer såsom at vande for ofte.

 

Plant et eller flere træer

Træer er enestående planter. De ser fantastiske ud og fungerer som omdrejningspunktet i haven. Derudover giver de skygge og optager CO2 og andre forurenende stoffer, hvilket gør dem ideelle for byhaver. Mange forskellige dyr vil finde det attraktivt at bo i revner og sprækker i bark. Dyrene vil også spise blade, pollen og frugter samt søge ly under blade. Fugle vil også bygge reder i træerne og for at fremme dette kan du sætte redekasser op.

 

Begræns forbruget af plastik

I løbet af de sidste årtier har havearbejdet i stigende grad involveret brug af plastik. Det gælder bl.a. potter, såbakker, mærkater og kompostposer. Dog er der alternativer, som ikke indebærer plastik. Brug så vidt som muligt naturmaterialer såsom jutenet i stedet for plastik plantenet, uldgarn og jutesnor i stedet for snor af plastik og såbakker lavet af træ i stedet for dem af plastik. Du kan også genbruge de plastikting du allerede har. Vask potter og bakker når sæsonen slutter, og opbevar dem tildækket så de kan bruges igen til næste forår.

Økologi

Producenter af kemikalier til at bekæmpe ukrudt og skadedyr er energikrævende og så snart kemikalierne er i naturen, kan de være skadelige for alle levende væsener – og ikke kun for de skadedyr man prøver at slippe af med. Ofte vil naturen selv kontrollere skadedyrene, hvis den får lov. Sangdroslen vil spise sneglene, blåmejsen vil sluge bladlusene og det vil mariehønen også. Så vær tålmodig og lad naturen gå sin gang.

Når det er muligt, køb planter fra planteskoler som ikke bruger sprøjtemidler, eftersom disse kemikalier kan blive på planten og i jorden i længere tid og overføres til bier og orme og dermed skade dem. Der er et stigende antal af planteskoler og blomsterløg forhandlere der tilbyder organiske produkter så køb gerne hos disse.

 

Skab levesteder

Du kan fremme dyrelivet i haven ved at bygge en dam, sætte redekasser op til fugle og insekter, finde plads til et fuglebad og lave et hjørne til vildtvoksende planter, hvor bunker af træstammer og grene kan være. Pattedyr som pindsvin og insekter foretrækker at leve i træstammer, hvor de kan gå i vinterhi.

 

Brug redskaber som ikke er maskindrevet

Benzindrevne redskaber såsom græsslåmaskiner, græstrimmer og hækkeklipper er ikke kun støjende og lugtende, de kører også på fossilt brændstof. Vælg i stedet elektronisk drevet redskaber særligt hvis de kører på vedvarende energikilder. Hvis det er muligt, foreslår jeg at man bruger ikke-maskindrevne haveredskaber. Det kræver mere anstrengelse, men på den anden side slipper du for at gå i fitness!

 

Køb spagnumfri kompost

Tørvemos er en af verdens vigtigste habitater til at opbevare carbon, men de nedbryder og udleder også carbon i atmosfæren i stedet for at holde på det. Meget af tørven som graves op, bruges i gartnerbranchen som et element i blomsterjord. Tørvemos som er opgravet, mister også deres evne til at absorbere vand, hvilket resulterer i oversvømmelse ved nedadgående vandløb og områder med hedebrande hvor jorden er blevet meget tør. Ved at vælge spagnumfri kompost kan tørvemos blive hvor det er.