Blog
Er efteråret i virkeligheden den bedste tid på (drivhus)året?
Drivhus som uderum og efterårstema
Efteråret banker på døren, og vi går imod koldere og mørkere dage. Vestenvinden her i Tversted er også for alvor begyndt at ruske i planterne og dagene, hvor man kan spise udenfor er ved at være talte.
Vi er her i huset også begyndt at gøre klar til efteråret. Nanna sylter, henkoger og tørrer alverdens grønt i et væk. Jeg er så småt begyndt at klippe planterne ned udenfor, men nyder dog fortsat synet af blandt andet farvestrålende georginer.
Efteråret er en årstid som er fantastisk smuk, men som også indebærer en vis mængde vemod for en havemand som jeg. Endnu en havesæson lakker mod ende.
I drivhuset mærkes efteråret ikke lige så tydeligt. Det er måske i bund og grund i efteråret, at det er aller fedest at være drivhusejer? Det er følelsen af at være udenfor, uden vindens rusken og regnens plasken. I drivhuset er der tørt, og i drivhuset kan man samle sig, tænde lys og hygge.
For både Nanna og jeg er det nemlig, hvad efteråret især er: Hygge.
Vi har nydt drivhuset hen over sommeren, men i de sidste uger har drivhuset virkeligt kommet til sin ret: Vi er mødtes i drivhuset til eftermiddagskaffe, imens regnen har pisket ned. Vi har spist aftensmad med tæpper omkring os i det begyndende mørke i skæret fra stearinlys, og især Nanna har nydt morgenstunde med en kop dampende varm kaffe.
Drivhuset er også fortsat fyldt med masser af blomstrende vækster; heriblandt engletrompeter og masser af pelargonier. Der er derfor også fortsat masser af mulighed for at nyde synet af skønne blomster samt nyde den næsten euforiske duft fra engletrompeten. Kunne man gemme duften af denne og tage den frem en mørk dag i januar, havde jeg i sandhed det!
I forhold til det praktiske er jeg lige for tiden især opmærksom på at få luftet rigeligt ud i drivhuset, da man tydeligt kan mærke, at luftfugtigheden er blevet højere. En høj luftfugtighed bevirker, at planterne let angribes af forskellige svampesygdomme, og at der lettere går råd i blomsterne, fordi de ikke kan komme af med fugten.
Et andet af mine næsten daglige gøremål er at nippe alle de afblomstrede blomsterhoveder af, da planterne på dette tidspunkt af året gisper efter at sætte frø. Ved at fjerne de visne blomsterhoveder, stimulerer man planten til at fortsætte med at producere blomster (for at sikre artens overlevelse), hvorved blomstringen forlænges.
Er man mere til det spiselige, er der med drivhuset også mulighed for at så det, vi herhjemme kalder for ”hurtige grøntsager”. Det være sig fx radiser, forårsløg og forskellige typer salat. Disse kan du, med en vis portion sandsynlighed stadig i år nå at få glæde af.
Inden længe klipper vi tomat- og peberfrugtplanterne ned og smider på komposten, samt pakker kapillærkasserne sammen og sætter i skuret til næste år. Chiliplanterne tager vi inden døre og under vækstlys, inden frosten kommer, da planten er flerårig og sagtens kan bruges igen næste år.
Det har været en fantastisk dejlig sommer, men vi er faktisk også ved at være klar til efteråret. Derfor oktober: Kom bare an! Vi er klar på flere dage med varm kakao, stearinlys, brætspil og hygge i drivhuset til lyden af regn og vindens susen.

Om Udkansk v/ Nanna & Frederik
Nanna og Frederik er et par fra udkants-Danmark, som blogger om planter, natur og have på deres instagram-profil ’Udkansk’. Derudover er de ambassadører for Drivhusklubben, hvor de deler ud af haveliv og erfaringer i deres Juliana Grand Oase.
Bliv klogere på Udkansk v/ Nanna & Frederik- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster