Blog


...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

28 okt 2021 09:22

Ind med planterne, rengør drivhuset og gør det hyggeligt til de mørke dage

Året er ved at gå på hæld, og nu er tiden kommet til, at det sidste i drivhuset skal pakkes ned for denne sæson.

 

Det sidste farvel-og-på-gensyn til planterne i drivhuset

Inde i drivhuset har vi mange forskellige slags planter, som alle er frostfølsomme. Det er blandt andet fuchsia, engletrompeter og mange typer af pelargonier. Pelargonierne klippes en smule tilbage, bladene fjernes, og de placeres alle frostfrit i et mørkt skur. Har man pelargonier i små krukker, kan disse fint bruges indendørs som stueplanter. Sæt dem gerne så lyst som muligt henover vinteren.

Vi har for en uge siden høstet de sidste tomater og klippet planterne ned og smidt på komposten. Nanna fik brugt både de grønne og røde tomater i en æble-tomatrelish og i en picalilli, som begge smager skønt. Kapillærkasserne skal nu rengøres grundigt, så alt gammel jord og rødder fjernes, hvilket mindsker risikoen for, at man slæber ubudne gæster med ind til næste års sæson. Vi bruger gerne vand med en sjat brun sæbe og lader kasserne tørre godt og stiller dem et tørt sted, så er de så gode som nye.

Har man åbne bede i drivhuset, kan det være en god ide at udbringe et lag kompost. Planterne i jorden opbruger igennem en sæson næringen i jorden, hvorfor det er vigtigt at tilføre ny næring til jorden for at holde den frugtbar, så næste års høst bliver en succes. Dette gør sig især gældende for sultne planter såsom tomater og agurk. Et lag kompost på 5-10cm fordelt udover bedet er tilstrækkelig.

Tøm drivhuset inden hovedrengøring!

Det er generelt en rigtig god ide at få så mange af planterne ud af drivhuset henover vinteren. Skadedyr, svampe og anden dårligdom overvintrer nemlig glimrende både i den anvendte jord samt på gamle plantedele.

Det næste projekt kræver knofedt; nemlig hovedrengøringen. Alt skal vaskes, skures og børstes, inden drivhusdøren endeligt lukkes for vinter. Når du vasker drivhuset ned, så vælg en overskyet dag, så vandet ikke tørrer ind for hurtigt. Dette gøres for at få bugt med de sidste eventuelle ubehageligheder.

Vi starter udvendigt med at få vasket taget og ruderne. Efter en hel sæson her i Tversted med masser af havluft er ruderne på drivhuset godt fedtet ind i salt og snavs. Når det kommer til indersiden af drivhuset, gælder det virkelig om at komme ud i alle kroge, hjørner og flader. Særligt sprosserne kan gemme på masser af mindre glædelige overraskelser. 

Til afvaskning bruger vi en blanding af brun sæbe og varmt vand. Husk at pH-værdien er meget basisk, så brug eventuelt et par beskyttelsesbriller, så sæbeblandingen ikke kommer i øjnene.

Et godt tip til virkelig at komme ind i krogene og sprosserne med sæbeblandingen er at fylde det i en stor 5 liters vandforstøver og simpelthen sprøjte blandingen ind i de områder, hvor svamp og børste ikke kan komme til.

Afslutningsvist henter vi haveslangen og skyller hele huset grundigt efter.

Vinterhygge i drivhuset

Når alt er ryddet og gjort fint, skal drivhuset gøres lidt hyggeligt igen. Et drivhus behøver jo ikke bare være der, hvor havemøblerne overvintrer. Tanken om en decemberdag med et varmt tæppe, en kop kaffe og tændte stearinlys, lyder uimodståelig for os. Lidt pynt, flotte kranse, et par krukker med skønne hvide juleroser (Helleborus niger) må der også findes plads til.  

Når vi snakker planter til vinterdrivhuset, må vi ej glemme hyacinterne, som kan købes præparerede foran supermarkeder og planteskoler allerede nu. Ved at plante løgene i små krukker kan man få lidt blomsterglæde, duft og farve henover vinteren. På grund af kulden holder blomsterne overraskende længe.

Folk spørger tit, om vi ville ønske, at havesæsonen aldrig sluttede, og hertil må vi svare, at vi rent faktisk nyder pausen fra havearbejdet hen over vinteren. Det er jo i bund og grund det smukke og skønne ved de 4 årstider, vi har her i Danmark.

Efter en varm og dejlig sommer glæder vi os også til at kunne sidde inde i sofaen, iført tæpper, tykke sokker og varm kakao. Det fantastiske er så, at når vinteren går på hæld, ja så kribler det i havefingrene igen igen.

Vi vil ønske jer alle god arbejdslyst med de sidste gøremål for derefter at nyde en veltjent pause.

Mange efterårshilsner

Frederik & Nanna.

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Bent Løschenkohl (3)

01 nov 2021 14:51

I et drivhus er der en balance mellem skadelige insekter, bladlus, spindemider og thrips, og nyttige insekter, rovtæger og snyltehvepse. Om foråret er der flest skadelige insekter og om efteråret flest nyttige.
Brun sæbe er et stærkt kemikalie og en så voldsom rengøring, som I beskriver, er hård ved overvintrende æg og pupper, og det er de nyttige insekter, det går mest ud over.
Til foråret vil de skadelige insekter være alene på banen i lang tid, og resultatet er det modsatte af intensionen.
Vask glasset i rent vand for lysets skyld, og giv de nyttige insekter et forspring - det betaler sig

...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

03 nov 2021 12:15

Hej Bent.

Tak for et spændende input, det er helt ny viden for mig. Jeg var selvfølgelig godt klar over, at en hårdhændet kemisk rengøring også vil tage de gode nyttedyr med sig i faldet. Tænker du så, at hovedrengøring bør ske i foråret frem for efteråret, eller burde man helt lade være? – måske man bør vurdere det efter, hvor slemt man har været plaget af angreb af skadevolder henover den forgangne sæson.

En anden tanke jeg gør mig, er i forhold til svampeangreb. Her i dette milde, men fugtige efterår er det jo virkelig grundbund for svampeangreb. For at komme de mange svampesporer til livs, bør man da ikke tage en kemisk rengøring i brug eller mener du at det er tilstrækkeligt alene med en grundig nedvaskning?

Lidt overvejelser herfra.

Frederik

...

Bent Løschenkohl

04 nov 2021 15:58

Hej Frederik
Rengøring er kun af hensyn til lys. Hvis glasset er meget grønt kan man gøre rent både efterår og forår, men kun med rent vand.
Selv brun sæbe har ingen effekt på svampesporer forstået på den måde, at almindelige sporer bliver slået ihjel, men der er stadig et meget stort antal i luften på friland, så der vil ikke være en mærkbar effekt.

Jeg har lige tørret glasset indvendig med en fugtig klud og udvendig med en blød kost. Der er overvintrende sommerfugle og natsværmere, og et eller andet sted er der en dronning af stor gedehams. Jeg har fanget den flere gange og sat den ud, men efter et par timer er den tilbage. Den er rolig og jeg er ikke bange for den. Jeg kalder den flyvende lillefinger.
Døren er altid åben, og gærdesmutten er begyndt at overnatte, vi mødes sommetider, og der går ikke panik i den. Den finder vel også lidt spiseligt i krogene.
Så en grundig rengøring ville gøre mit drivhus lidt kedeligt.