Blog


...

Louise Curley

20 maj 2021 12:43

Tidligblomstrende planter til bestøverne

Planter der blomstrer i marts og april er måske de mest værdsatte blomster i haven. De gør en i godt humør efter en lang vinter og fordi der er så få af dem, føles de bare mere værdifulde end når alt blomstrer om sommeren.

Disse blomster er dog ikke kun vigtige for os, de er også ufattelig vigtige for de bestøvende insekter der flyver rundt i de tidlige varme forårsdage. Det er livsvigtigt for de små væsner der har tilbragt vinteren sammenkrybet og nu har brug for energi. Tidligblomstrende planter vil give nektar og pollen til bier og de mange sommerfuglearter der har overvintret.

Selvom løg som påskeliljer og tulipaner er hvad man først får i tankerne når vi taler forårsblomster, så er der mange andre at vælge imellem. En af mine favoritter er almindelig vibeæg, som er en yndig klokkeformet blomst med et rødternet mønster på hver blomst (de findes også i hvid). Disse løg trives bedst i naturen på fugtige enge, hvor jorden oversvømmes om vinteren og bliver næringsrig og fugtig om sommeren. I de rette betingelser vil almindelig vibeæg sætte frø i kolonier som giver et fantastisk syn midt-forår. I min have, hvor jorden er lerholdig og der falder meget vand, har de vist sig at være den perfekte plante til svære vækstområder. Jeg har også fundet ud af at bier er vilde med dem.

Den ydmyge kodriver er en anden plante jeg har sået rundt omkring i haven. De trives i skygge om sommeren, så jeg har plantet dem under et stort syrentræ, rododendrons og en vortebirk, som danner et lille skovområde i enden af haven. Jeg har også plantet nogle under en nyplantet ligusterhæk sammen med nogle kratvioler.

Buske er måske ikke så trendy, men de giver en struktur i haven og nogle af dem blomstrer også i foråret. Jeg elsker de fersken-hindbærfarvede blomster ribs får, de hænger fra stilken som et par øreringe. De spraglede gule blomster på forsytia kan virke voldsomme på alle andre tider af året, men om foråret er de lige hvad man mangler efter en grå og kedelig vinter. Og selvfølgelig er der også træer der blomstrer. Jeg savner stadig det japanske æbletræ jeg havde i min gamle have, som blev fyldt med de smukkeste hvide blomster fra små pink knopper hver april. Det havde en duft af nyvasket tøj og honningbierne elskede det, måske mere end jeg gjorde.  

En tiltrækning og ulempe ved blomster er deres korte levetid, men der findes lige så smukke blomster som holder længere, fx japankvæde. I mindst en måned, hvis ikke mere, er de bladløse grene fyldt med blomster. Planten bliver en tæt og pjusket busk, men kan tæmmes op mod en mur eller et hegn, som man gør med frugttræer. Der findes sorter i rød, lyserøde farver, abrikos og hvid.