Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

10 feb 2021 11:41

Kan man sælge sit gamle drivhus, når man har købt et nyt?

 

Louise fra Drivhusklubben delte i sidste måned ud af sine overvejelser med den veletablerede have. Denne gang omhandler det, hvordan man på bedste vis skiller sig af med sit drivhus, inden der bliver sat et nyt op. Læs tidligere beretning her

 

I vores fine have står der et gammelt Juliana drivhus på 9,9 m2. Selvom drivhuset i princippet ikke fejler noget, har vi valgt at skifte det ud med et nyt Juliana Premium, der er en smule større og i en anden farve. Vi ville egentlig vente nogle år med at udskifte drivhuset, til vi havde fået mere styr på havens indretning, men da Juliana Drivhuscenter i København blev nødsaget til at lukke, var der nogle udstillingsmodeller, der skulle have et nyt hjem. En af de mange modeller, der stod til salg, var en Juliana Premium på 10,9 m2 i antracitfarve. Jeg har tidligere nævnt for min bedre halvdel, at når vi engang skulle have nyt drivhus, ville jeg gerne have et klassisk formet drivhus med god sidehøjde og plads til primært at dyrke, og hvad bedre end et Premium-drivhus til dette formål?

  

Inden vi kan komme i gang med at montere vores nye drivhus, ligger der en proces i at tage det gamle ned. Jeg synes, det vil være synd at smide det gamle drivhus ud, hvis det nu kan være til glæde hos andre, så derfor sælger vi det for 500 kr., mod at folk selv afmonterer det. Jeg har dog et par praktiske spørgsmål, som jeg har forhørt mig om hos en kyndig kollega hos Juliana.

  • Kan drivhuset genbruges hos ny ejermand? Her tænker jeg på stand, størrelse og fundament

  • Hvordan afmonteres drivhuset, uden at det går i stykker?

”Jeg kan se på billederne, at det gamle drivhus er en Juliana Compact+, det der i dag betegnes som Juliana Junior.”

 

Ifølge Lene kan drivhuset sagtens genbruges hos en ny ejermand. Da mit drivhus er med 3 mm. delt glas med glasklips, kan glassene nemt tages ud. Næste proces er at skille drivhuset ad i rammerne, så siderne stadig er samlet og gavlene også stadig er samlet. ”Det bør ikke skilles helt ad, fordi det er et gammelt hus”, forklarer Lene. Desuden fortæller hun, at man evt. bør købe nye stålbolte, da nogle kan gå tabt i nedtagningsprocessen. Dernæst er det egentlig ”bare” at få det på en trailer godt fastspændt, så drivhuslivet kan blomstre hos den nye drivhusejer.

Glas

Jeg forklarer Lene, at der er minimum 3 glas, der er i stykker og spørger, hvordan man får fat i nye glas: ”Der skal man henvende sig til en glarmester. Glasholdere kan købes i lokale byggemarkeder. Juliana har kun hele sæt, så det vil blive en dyr omgang. Hvis uheldet er ude, og alle glas skal udskiftes, kan man med fordel kontakte Drivhuscenter Odense

 

 

Fundament

Når glas og skelettet er afmonteret, er næste skridt fundamentet. Her fortæller Lene om disse muligheder:

  • ”Du kan lave dit eget fundament, hvis man ønsker en særlig ramme til drivhuset.”
  • ”Du kan købe et nyt fundament. Selvom modellen er udgået, kan der stadig godt købes fundament. Dette vil dog være en dyr affære på 1.600 kr. ift. prisen på 500 kr. for det gamle drivhus.”
  • ”Fundamentet kan sagtens flyttes med drivhuset, idet stålboltene nemt kan løsnes. Dog er nedstøbningsbeslagene fastgjort med beton i jorden, så her vil der være behov for at købe 6 stk. nedstøbningsbeslag á 19 kr. pr. stk. Denne mulighed vil være nemmest og billigst at benytte sig af.”

I Drivhusklubbens brevkasse, er der en læser, der har spurgt, om drivhuset kan fragtes med ved fraflytning af hus. Læs svaret her.

  

Følg med næste gang, hvor fokus vil være placering af hus og belægning i drivhuset.

  

Drivhusvarme hilsner

Louise, Drivhusklubben