Blog


...

Drivhusklubben/Greenhouse Forum/Gewächshausclub

10 mar 2021 11:51

Hvor skal det stå, og hvad skal du gå på?


Det gamle drivhus er afmonteret, og tilbage er fliser og støbt beton. Drivhuset har fået en ny glad ejer, som med sikkerhed vil skabe endnu flere stjernestunder. 


Louise fra Drivhusklubben har endnu engang sat ord på nogle drivhus- og havemæssige overvejelser. Læs eller genlæs den første og anden beretning om udtynding af blomsterbede, og om hvordan man skiller sig af med sit gamle drivhus 

 

Næste skridt i haveprojektet for i år er fortsat oprydning/udrydning af bede men også opsætningen af det nye drivhus. Nu ville det jo have været rigtig smart af os at købe det samme drivhus i samme størrelse, men det hele skal ikke være nemt. Det nye drivhus er 22 cm bredere, så udgravningen i haven til fundamentet passer lige nøjagtig ikke. Derudover er vi ikke vilde med idéen om at gå et trin ned, når man træder ind i drivhuset. Da vores grund er skrå, og drivhuset selvfølgelig skal være i vatter, tror jeg, at vi laver en lille forhøjning op til drivhuset. Jeg må ærlig indrømme, at jeg føler mig på herrens mark mht. haveprojektet, og min hjerne går i øst og vest omkring de overvejelser, der skal til inden drivhusets opsætning, så ikke vi kaster os hovedløst ud i projektet. Det er ikke nemt for en som mig, der er vant til at have to-do lister for dagen, ugen, måneden ja nærmest et halvt år frem i tiden, så nu har jeg prøvet at notere de udfordringer, vi møder, og de overvejelser der skal gøres, for at vi kan få den have, vi drømmer om.

 

Placering

Drivhuset skal bruges til at dyrke afgrøder såsom tomater, agurker, chilier og peberfrugt. Vores have er sydvendt, så tankemylderet går på, hvilke betingelser de gængse afgrøder, som jeg som novice vil kaste mig ud i, kræver for valg af drivhusets placering ift. Sollys mm. samt regler for afstand til skel ved opsætningen af drivhuset.

 

Belægning

Belægning i drivhuset er endnu et mysterium, som rumsterer i mit hoved.

 • Hvilken belægning er bedst til dyrkning?
 • Hvordan bør vi dyrke bedst? I kapilærkasser eller direkte i jorden? Heraf, om vi bør have flisebelægning i hele drivhuset, eller kun i midten?

 

Mit tankemylder har fået mig til tasterne hos Drivhusklubbens haveekspert Lars Lund, og han har nogle gode overvejelser til drivhusets placering og dyrkningsbetingelser for de afgrøder, jeg vil dyrke.

format_quote

”HVIS IKKE EN PLACERING AF DRIVHUSET GIVER SKYGGE DET MESTE AF DAGEN, ER MIT RÅD, AT MAN SKAL PLACERE SIT HUS DER, HVOR MAN SYNES, DET PASSER FLOTTEST IND I HELHEDEN. ET DRIVHUS I DAG ER EN VIGTIG DEL AF HAVENS ELEMENT. TIDLIGERE DA HUSENE VAR MEGET MINDRE KUNNE PLACERINGEN GIVE MENING, MEN GENERELT IKKE I DAG, HVOR DER ER MASSER AF GLAS TIL ALLE SIDER.”

Vejrforhold i drivhuset

”Hvis man vælger gavlene øst-vest, får man mest lys ind forår og efterår, og vender man dem nord-syd, får man mest sol ind om sommeren. Bor man vindudsat, kommer de fleste vinde og storme fra vest, og så kan det være en god idé ikke at have den brede side mod vest, for så er der noget, vinden kan rykke i, så læ er meget vigtigt. Det er der mange, der ikke tager i ed. Læ skaber også et bedre klima i og omkring huset. Vender siden mod vest, får man måske mere varme ind sidst på dagen, så det afhænger jo også lidt af, hvad man foretrækker. Men vend det, så det står smukkest. Glem dog ikke læ” fortæller Lars.

 

Placering af drivhus ift. skel

"Med hensyn til hvor langt eller tæt det må ligge på skel, skal man ind i love og regler for udhuse og skure. Her skal man afstemme højde med hvor tæt, det ligger på skel. Jeg vil altid råde til, at man kontakter sin egen kommune, da regler kan afvige og også undersøge lokalplanerne eller servitutter på sin grund. Det er så ærgerligt, at pille noget ned igen. Generelt er reglen, at man må bygge i skel, men altså ikke alle steder og ikke i alle højder. Flere steder er grænsen 2,5 meter fra skel, og lige så meget højden overstiger 2,5 meter, skal huset rykkes tilbage fra skel. Men tjek kommunen for at være helt sikker." fortæller Lars. 

format_quote

EN DETALJE FOLK OVERSER ER, AT ET DRIVHUS ER TIL PLANTER OG IKKE TIL OPHOLD. ER DET TIL OPHOLD, SÅ ER DET EN UDESTUE. IKKE ALLE KOMMUNER GÅR OP I DET, MEN I AARHUS HAR DER VÆRET EN SAG, HVOR EN DRIVHUSEJER, DER HAVDE EN HAVESTUE OGSÅ MÅTTE RIVE SIT DRIVHUS NED ELLER TØMME DET FOR MØBLER, DA REGLEN HER ER, AT DER MAX. MÅ VÆRE EN ENKELT UDESTUE. ER DET EN UDESTUE, SKAL DER I ØVRIGT SØGES EFTER HELT ANDRE REGLER.

Gode råd til placering af drivhus i have:

 • Læ – se på omgivelserne
 • Undgå store træer, hvis blade falder ned på taget eller skygger store dele af dagen.
 • Giv meget gerne plads til terrasse omkring drivhuset og især ved indgangspartiet.

 

Dyrkning og belægning

"Hvis huset skal bruges meget til ophold, vil jeg vælge at lægge mursten eller fliser som gulv i hele huset. Du kan altid tage nogle fliser op og plante direkte i hullerne. Dyrkning kan klares med kapilærkasser og krukker. Dyrkning i bede har andre fordele. Planterne kræver mindre vand, og det vand de kræver, kan de få med et Juliana Vanlet drypsystem."

 

"Der er to lejre, når det gælder dyrkning:

 • De der aldrig kunne drømme om at dyrke i plast og plastsække, men er overbevist om, at det er bedst at dyrke i bede, fordi afgrøderne smager meget bedre.
 • Den anden lejr er de, der hovedsageligt - fordi de synes, det er praktisk - dyrker i kapilærkasser. Så også her må man sige, at det er meget op til dig. Så skal man jo huske, at man kan dyrke meget i drivbænke, hvis man vil bruge huset mere til ophold. Citrus har f.eks. langt bedre af at stå ude i det fri hele sommeren, og så kan man i drivbænke og sågar i haven sagtens dyrke tomater, og peber, hvis man vil have andet i drivhuset. Dog er udvalget for, hvad man kan dyrke af for eksempel tomater størst, når man dyrker under glas."

 

Som drivhusnovice føler jeg meget godt klædt på til næste skridt i min drivhusrejse. Som tip til andre novicer, kan det være en god idé at læse Lars’ bog ”Kom videre med dit drivhus”. Jeg skal nu måle ud i haven til hvor langt fra skel, drivhuset skal stå. Gavlene skal pege mod øst og vest. Den placering tror jeg også, vi bliver ekstra glade for, da vi fra vores terrasse kan kigge direkte ind i drivhuset ☺ . Selvom vi kun vil bruge drivhuset til at dyrke i, hælder vi mest til flisebelægning, men Lars’ idé med at tage sten op nogle steder og dyrke direkte i jorden er ikke afskrevet. Resten dyrkes i kapilærkasser. Jeg glæder mig sådan til at tage hul på min første drivhussæson, men er bevidst om, at der ligger nogle opgaver forude, inden vores Premium-drivhus kan komme op:

 

 • Fundamentet skal graves væk, og fliserne tages op

 • Vi skal have fyldt jord på, hvor det gamle drivhus har stået.

 • Lave en forhøjning hvor drivhuset skal stå

 • Læg fliser som belægning


Læs med næste gang, hvor jeg kaster mig ud i opsætningen af drivhuset

 

Varme drivhushilsner

Louise, Drivhusklubben