Blog


...

Louise Curley

20 maj 2021 12:43

Gå i gang med georginer

Georginer er en ”must have” sommer- og efterårsblomst. For det første får du stor værdi for pengene i én knold, som koster omtrent det samme som en kop kaffe, da den vil producere blomster i mere end tre måneder. De kommer også i et væld af farver og blomsterformer, så det er næsten umuligt at vælge hvilke man vil dyrke. Mange af dem er også flotte i buketter, så du kan fylde dit hjem med vaser fuldt med smukke farver.

Georginer er delikate, så de skal beskyttes imod frost, hvilket betyder, at de ikke kan plantes udenfor i de fleste dele af landet før maj. Hvis du kan give en vis beskyttelse i form af et drivhus, en mistbænk, en udestue eller en vindueskarm, så er det muligt at få et forspring ved at plante knoldene i slutningen af ​​marts og placere dem i store potter fyldt med multikompost. Knoldene skal lægges lige under kompostens overflade. Komposten skal vandes lidt, så den er let fugtig, og derefter ikke vandes igen, før du kan se skud gro fra jorden. Placer potterne et varmt og solrigt sted.

Skovsnegle og snegle elsker at nippe til den nye vækst af georginer, så hold øje med dem og brug din foretrukne metode til at kontrollere dem.

Når de vokser, skal du holde komposten vandet og for at tilskynde en busket plante med masser af blomster, kan du nippe spidsen af hver stilk, når de er ca. 40 cm høje - nip blot spidsen tilbage til det nærmeste sæt blade.

Georginer kan hærdes i midten af maj. Flyt dem udenfor om dagen og bring dem under et tag igen om natten. Gør dette i 7 til 10 dage, og lad dem også senere være ude om natten, med et tæppe på standby, hvis temperaturen ser ud til at falde. Efter et par dage bliver de tilstrækkeligt akklimatiseret til at vokse udendørs, og de kan plantes ud på deres endelige plads.

Georginer findes i næsten alle tænkelige farver på nær blå, men det er de mange blomsterformer, der gør dem til så unikke planter. 

  • Der findes enkeltblomster som er åbne og fantastiske til at tiltrække bestøvende insekter.
  • Kaktus- og semi-kaktussorter har fantastiske spidse blomster med blomsterblade, der kurver ind mod sig selv.
  • Pompon- og kuglegeorginer har kugleformede blomsterhoveder, der består af mange tætpakkede blomsterblade.
  • Åkandegeorginer ligner, som navnet antyder, eksotiske åkander.
  • Anemonegeorginer er en iøjnefaldende blanding af flade ydre kronblade og en central samling af rørformede blomsterblade, der giver blomsterne et pjusket udseende.
  • Dekorative og storblomstrende georginer har de største blomsterhoveder med mange rækker af brede og flade blomsterblade.
  • Lave georginer har et enkelt lag af blomsterblade med en central ring af kortere blomsterblade, ofte i en anden farve, der omgiver midten af ​​blomsten.
  • Mine egne favoritter er de stjerneformede georgier 'Verrone's Obsidian' og 'Honka Fragile', som har en enkelt række blomsterblade, som hver buer indad.