Blog
Fra frø til plante
Der er flere skridt i processen fra frø til færdige frugtbærende plante. Her kommer en lille guide.
Valg af frø
Lad os starte med den første del nemlig valg af frø. Når man bevæger sig ud i frøverden, kan man hurtig blive overvældet af de mange muligheder, og det gør nogle gange, at man kommer til at vælge de mere almindelige sorter.
Et godt værktøj for os er at finde nogle gode profiler på instagram, som dyrker mere specielle sorter. Det kan være som profiler såsom (@Shegrowsveg og @tomatdatabasen.dk) Ellers er der også frøhjemmesider, som specialiserer sig mere arvesorter og specielle frø.
Såning og spiring
Når du får dine nye lækre frø hjem (husk at få dem hjem i tide), skal du i gang med at forspire dine frø. En god ide er at inddele dine frø, i hvilken måned de skal forspires i. Chilli og peberfrugter forspires i januar måned. Februar forspirer vi vores auberginer, men forspires der så tidligt, kræver det vækstlys, ellers forspirer man i slut marts. Tomater forspires i starten af marts indendørs. Når du skal i gang, skal du bruge så- og prikle jord og såbakker. Der findes mange forskellige jordtyper og såbakker, vi bruger økologisk så- og prikle muld fra Pindstrup og minikap fra Pindstrup, men du kan bruge, hvad du har lyst til. Det, der er vigtigt, er, at du bruger en såjord, da den har et lavt indhold af næringsstoffer, da frø ikke kan tåle for meget næring.
Når man har kommet sine frø i jorden, og de begynder at spire, har de brug for lys. Vi har selv i de første år bare brugt vores vindueskarme, og det har fungeret. Sidste år valgte vi så at prøve med vækstlys og sikke en forskel. Problemet med lyset i vindueskarmen er, at de små spirer ikke får et jævnt lys ovenfra og trækker sig så mod lyset, hvilket gør, at de godt kan blive lidt lange og ranglede, og derfor får man ikke så stærk en plante. Men når du bruger vækstlys, vil du få jævnt lys der gør, at spirerne vil vokse lidt langsommere, fordi de ikke skal strække sig efter lyset. På den måde får du både en sundere og stærkere plante. Vi har valgt hvidt vækstlys, da forskning viser, at man både får stærkere planter med stærkere rødder ved at have alle lysfarverne til rådighed. Mange bruger enten pink eller blåt lys, som hjælper planterne med at lave fotosyntese. Problemet med de pink og blå vækstlys er, at de godt kan brænde planterne af, og at det stort set er umuligt at opholde sig i lyset, da det er ret ubehageligt for øjnene. Det hvide lys indeholder alle farverne og er det tætteste, man kan komme på solens stråler.
Overblik af forspiring til drivhuset og hvad vi dyrker.
Januar: Chilli og peberfrugt
Februar: Aubergine (Med vækstlyst)
Marts: Tomater, ananaskirsebær og aubergine (uden vækstlys)
April: Agurk og melon
Maj: Jungleagurk
Prikling i potter
Når dine chili, peberfrugter og tomater er omkring 8-10 cm, skal du prikle dem om i en lidt større potte. Der skal du bruge priklemuld eller den samme, som du såede i, hvis den hedder så- og priklemuld. Man kan prikle tomater om på flere forskellige måder. Du kan tage planten ud af din så bakke og plante den over i en større potte. Den metode vi bruger, er, at vi forsigtig fjerner jorden fra plantens rødder. Derefter ligger vi stilken på planten over midten på den nye potte hvor vi har lavet et hul med fingeren i jorden og trykker forsigtigt stilken ned, så stilken står i et U med toppen oppe i den ene side og rødderne i den anden side. På denne måde får du en helt lav plante igen, det er dog vigtigt, at rødderne er dækket af jord. Men nu vil stilken på planten begynde at danne flere rødder langs stilken, som gør, at du får en stærkere plante med flere rødder. Som senere vil give dig en større høst.
Når tomatplanten nu har vokset sig fin og stor i den potte, du priklede den om i, skal du nu potte den om igen. Denne gang skal du bruge en jord, hvor der er noget mere næring i. Det er også der, du kan flytte planterne ud i en udestue eller i et andet lidt køligere rum, så planten lige så langsomt kan vænne sig til at skulle plantes ud i drivhuset. Det kaldes at akklimatisere dine planter. Faktisk har netop tomater godt af at få lidt kulde, bare ikke for koldt. Men ned til 10 grader om natten er fint, og det afhærder planterne, så de bliver stærkere.
Udplantning i drivhus
Når du når til midt maj, og der ikke er nogen udsigter til, at der kommer mere frost, kan du nu plante dine tomater ud i drivhuset. Det er vigtigt, at du har fået akklimatiseret tomaterne, inden du planter ud. Det kan gøres ved at give dem dagsophold i dit drivhus i en uges tid inden udplantning. Når vi snakker om udplantning i drivhuset, er der flere forskellige muligheder. Den første er kapilærkasser. Det smarte ved kapilærkasser er, at de er selvvandende, og derfor ikke kræver, at du er lige så meget over dine planter med vanding, og man bedre kan tage på ferie. Problemet med kapilærkasser er, at tomater meget gerne vil have dybe rødder og bruger rigtig meget næring, så de får ikke muligheden til at udvikle som ordentligt i en plantesæk, med det skal da siges, at det fungerer ganske fint, og du skal nok få succes med dine tomater. Denne metode brugte vi det første år.
Den anden mulighed er at plante direkte i jorden, om det er i et højbed, som vi har lavet eller direkte i jordniveau, er der ikke den helt store forskel på. Men fordelen ved denne metode er, at dine tomater kan få de dybe rødder, som de gerne vil, og du kan bedre styre næringen i jorden, så planterne får de optimale forhold til at udvikle sig store og give en masse frugt. Vi oplever selv en stor forskel fra det første år med kapilærkasserne og det andet år med at plante direkte i jorden og synes det er vandingen værd. Så nu er det bare at nyde at se dine tomater, chilli, peberfrugter og agurker vokse og nyde dem hele sommeren.
Følg med i vores drivhusunivers på @bergsfairytalegarden på Instagram.

Om Bergs Fairytale Garden
Bergs Fairytale Garden
Janus Berg & Kåre Stigel – køkkenhave- og dyrkeentusiaster
Janus og Kåre har sammen Facebook- og Instagramprofilen ”Bergs Fairytale Garden”. De prøver at være så selvforsynende som overhovedet muligt, og de tager dig med rundt i både køkkenhave og drivhus.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster