Blog


...

Udkansk v/ Nanna & Frederik

23 feb 2021 09:29

Det er deres første drivhus. Se, hvad de overvejer, inden de køber og sætter det op

Overvejelser omkring drivhus

I år skete der noget ganske særligt, som vi virkelig har set frem til. Vi har nemlig erhvervet os det fineste drivhus fra Juliana. Vi har gjort os mange overvejelser om, hvilket drivhus vi synes kunne være passende til haven, hvor huset skulle placeres og selve opsætningen. Vi vil i denne artikel forsøge at beskrive nogle af de mange tanker vi gjorde os inden vi besluttede os. Der er nemlig flere ting der kan være en god ide at overveje, inden man går i gang.

 

Drivhusets formål

For os skal drivhuset tjene mange forskellige formål og ønsker, da vi begge har vidt forskellige drivhusdrømme der skal indfries.

Jeg, Frede har en stor og pladskrævende passion for det grønne univers. Grunden til at jeg drømmer om et drivhus skyldes, at med det danske klima og ofte uforudsigelige vejrforhold er havesæsonen i Danmark forholdsvis kort. Med et drivhus kan min yndlingstid på året forlænges med flere måneder samt giver drivhuset muligheder for at dyrke vækster der ynder mere varme og læ.

Nanna derimod ønsker et fristed, hvor kaffen kan nydes, med plads til at dyrke sin yogainteresse og vi sammen kan spise aftensmad i det unikke stemningsfyldte rum, som drivhuset jo er.  

Da vores ønsker for drivhuset er mange og stikker i lidt forskellige retninger måtte vi i første omgang vælge et hus, hvor der var plads nok. Vi valgte et Juliana Grand Oase på 13 m2, som vi mente kunne huse de mange formål og drømme. Læs mere om Grand Oase her

Drivhusets størrelse

Det ord man oftest hører gentaget, når man taler med andre drivhusejere er pladsmangel, derfor var det for os vigtigt, at huset havde en vis størrelse. Det generelt en god ide at have med i sine overvejelser, at drivhuset ikke bliver for småt.

Så længe drivhuset er under 50 m2, er det ikke nødvendigt at søge om byggetilladelse.

 

Placering af drivhuset

Tilgængelighed

Da vi havde fået husets størrelse og model på plads, gik vi straks videre med valg af placering. Her er der flere betydningsfulde overvejelser, man skal gøre sig. Først og fremmest bør huset være let tilgængeligt, så det er let at komme til. Der er flere daglige gøremål i drivhuset, såsom at vande planterne, åbne og lukke for udluftningen, og så er det selvfølgelig belejligt at man ikke skal bære maden ned i den fjerneste ende af haven, hvis man beslutter sig for måltidet skal nydes i glashuset.

 

Dræn

Når man skal vælge placering af sit drivhus, er det også vigtigt at undersøge drænforhold, det er ikke sjovt at blive mødt med spejlblankt vand inde i drivhuset.

 

Lys

Lyset har også en afgørende rolle i forhold til placering. Ønsker man den fulde effekt af drivhuset, nytter det selvfølgelig ikke at placere det i dyb skygge under et stort træ eller på nord siden af huset, hvor solen er blokeret. Placering bør være solbeskinnet i mindst 6-8 timer dagligt, særligt hvis man går med drømme om at dyrke solelskende grøntsager og farverige blomstrende vækster.

Vi har valgt at placere drivhusets gavle, så de vender mod øst og vest og på den måde får den lange ende af drivhuset mest muligt lys.

 

Vand og strøm

Ønsker man vand og strøm trukket ud i drivhuset, bør disse overvejelser også gøres inden placering besluttes. Disse overvejelser bør gøres inden placeringen besluttes og opsætningen sættes i gang. Vi har valgt den enkelte løsning med en regnvandsbeholder på siden af huset og konkluderet, at meget af det elektronik der kan tilkøbes til drivhuse (elektriske vinduesåbnere, automatisk vandingssystem, belysning) kan fås som soldrevne. 

Opsætningen

Vi modtog vores drivhus i januar måned, og vi gik straks i gang med opsætningen.
Vi startede med at flytte otte kubikmeter flisesand ind i haven for at rette vores ujævne græsplæne ud, hvor vi havde besluttet, at drivhuset skal stå. Vi ønskede en kant omkring drivhuset med fliser samt en mindre terrasse ved hoveddøren til drivhuset. For at stabilisere flisefundamentet planerede vi det overskydende sand jævnt ud til siderne – det har vi ladet os fortælle, at man kalder at lave ”skuldre”.                

Herefter skal sandet stampes og afrettes, så det får en jævn og vandret overflade, så flisebelægningen kan påbegyndes.

Vi fik dernæst bestilt belægningsfliser (50 x 25 cm) og var så godt som klar, indtil vejrguderne besluttede sig for rigtig vintervejr, og jorden blev stivfrossen.

Vi må derfor nu sidde på vores utålmodige hænder og vente på jorden igen bliver tjenlig. Når dette forhåbentlig engang sker, skal fliserne lægges, hvorefter fundamentet til huset skal støbes ned. Det er af utrolig stor vigtighed, at det hele står i vatter, da glas næppe giver sig meget uden at sprække, så sæt heller vaterpasset på en gang for meget og husk at krydsmåle.

Nu glæder vi os til tøvejret melder sig, så vi kan få færdiggjort projektet som selvfølgelig skal fejres med et rejsegilde.  Vi kan dårligt nok vente med at komme i gang med forårets havesysler, nyde kaffen og generelt opleve den unikke stemning man får i et drivhus.   

 

Tips fra have Frede:

  1. Sørg for at vælge et drivhus, som ikke er for småt. Jo større drivhus – jo større glæde 
  2. Brug gerne lang tid på at overveje den helt rigtige placering i forhold til tilgængelighed, lys, drænforhold, vand og strøm.
  3. Lav gerne en kant med fliser eller lignende rundt om drivhuset, så græsset holdes på afstand, og der kommer en klar skillelinje.
  4. Hav tålmodighed med opsætningen – hellere gøre det rigtigt første gang.