Blog
Der er håb for teenagetomater og chili uden frugt
De omplantede chili og tomat, skal blive i stuen til maj og gradvist vænnes til livet ude på altanen.
Jeg har tre ranglede tomatplanter i min vindueskarm og to chili. De blev plantet i oktober, og spørgsmålet er, om de nogensinde kommer til at bære frugt? Eksperten er postitiv - læs hendes råd til mig her.
Tekst & foto: Nanna Stærmose
Det begyndte som vinterdyrkning tilbage i september. Posten leverede et lille vinterdyrkningskit fra Spirekassen med blandt andet chili og dværgtomater. Under kyndig vejledning fra Christine Wiemann, indehaver af Spirekassen, gik jeg i gang med at så, og efter nogle uger spirede det frem. Mens evighedspinaten ikke stod distancen, så det anderledes optimistisk ud for både tomater og chili, og håbet var, at jeg kunne høste nye tomater i januar.
Nu er vi så i slutningen af marts, og der har ikke været skyggen af frugt på hverken tomater eller chili. I stedet har jeg nogle lange ranglede teenagetomater stående i min vindueskarm. Ærligt, så har jeg nok ikke givet dem vækstlys nok (som Christine også formanede mig om, var vigtigt) - men jeg har vandet og gødet, men det er altså ikke nok til, at jeg kan høste noget.
Nu er spørgsmålet så, hvad jeg skal gøre med mine ranglede tomater og chili. Vil der nogensinde komme frugter, eller bør jeg kassere dem?
Både chili og dværgtomater gror, men især tomaterne er lange og ranglede, sandsynligvis fordi de har ikke har fået nok lys. Det gør nemlig, at planten vil strække sig efter lyset, og så ender du men en meget lang stængel.
Omvendt virker det også meget radikalt at smide planter ud, blot fordi de ikke lige bære frugt som ventet, og planterne i sig selv ser fine ud.
Jeg ringer til Christine fra Spirekassen for at få ekspertens råd til, hvad jeg skal gøre.
Heldigvis er hun fuld af optimisme og beskeden er helt klart, at jeg endelig ikke skal smide dem ud. De kan sagtens komme til at give frugter. Men det kræver en omplantning til større potter - både af tomater og chili. Så jeg smutter i plantecentret og køber ind til mit næste skridt i den vinterdyrkning, der nu er blevet til et forårsprojekt.
Jeg har købt større og dybere potter, og planter dem om med almindeligt potemuld
Ekspertens råd
Det skal jeg brug:
Potter - ca. 15-20 cm høje - jeg bruger terracottapotter, men andre potter er også fine. Husk der skal være hul i bunden.
Pottemuld - brug en god pottemuld - gerne en der er tilsat gødning, da planterne på det her stadie har brug for meget næring.
Jeg planter ud i terracottapotter, og de holder ikke ligeså godt på fugten som fx en glaseret potte gør. Derfor er anbefalingen fra Christine at købe en pottemuld, der også er ler i, da leret holder på fugten.
Det skal jeg gøre:
Plant tomaterne dybt
Tomatplanter kan i modsætning til andre planter godt tåle, at en større del af stænglen bliver dækket af jord. Det vil give planten mulighed for at lave rødder fra den del af stænglen, der er under jord, og dermed får jeg en stærkere plante, ligesom en del af den ranglede stængel kommer ned i potten, så planten bliver knap så lang.
Jeg sætter tomatplante dybt ned i den nye potter, så den nye jord dækker et større stykke af stænglen
Fra stue- til udplanter
Når tomaterne er plantet om, skal jeg lade dem stå i min vindueskarm indtil maj. De må ikke komme ud, mens det stadig er for koldt, og der er risiko for frost. Omvendt kan de også blive solskoldede, hvis de kommer ud i intenst sollys fra den ene dag, til den anden. Anbefalingen lyder derfor, at jeg skal give dem en glidende overgang.
Jeg har en altan med et lille altandrivhus, og Christine anbefaler, at jeg til maj, når solen begynder at lune mere, begynder med at sætte dem ud i drivhuset nogle timer ad gangen henover en uge eller to, før de skal stå derude hele døgnet.
Gødning og vanding
Hvis der er gødning i den pottemuld, jeg køber, skal jeg vente ca fire uger med at give planterne gødning. Herefter skal jeg tilsætte gødning til vandhanevand ca. en gang om ugen.
Christine anbefaler i mit tilfælde, at jeg vander med vand fra hanen, da det indeholder den kalk, som regnvand mangler. Manglende kalk kan blandt andet føre til sygdomme i tomaten som Griffelråd. Omvendt er regnvand jo oplagt at anvende, så har du en regnvandsopsamler så brug det, men husk at supplere med vand fra hanen. Fx kan du blande regnvandet med hanevand i forholdet en til en, og dermed få det bedste fra to verdener.
Chili skal ikke plantes dybere, end den stod i den lille potte, men den har stadig godt af at få ny jord og mere plads.
Chili skal omplantes, men ikke stå dybere en før
I forhold til mine to chiliplanter, som står og spreder deres fine grønne blade ud, så skal jeg ligeledes plane dem over i nye lidt større potter og i en god muld.
Men de skal ikke dybere ned i jorden.
Lidt længere i stuen
Chili er lidt mere sarte i forhold til at komme ud end tomaterne. Christine anbefaler, at jeg venter med at stille dem ud i drivhuset til slutningen af maj.

Christine Wiemann er indehaver af Spirekassen, der sælger økologiske frø.
Se mere på spirekassen.nu
Følg hende på Instagram
1 Kommentarer til dette indlæg

Om Nanna Stærmose
Freelancejournalist.
Nanna er uddannet journalist og er forfatter bag en række reportager om dyrkning i vindueskarm og på altanen. Desuden er Nanna skribenten bag mange artikler på Drivhusklubben, hvor hun har besøgt glade drivhusejere og fortalt deres historier om basale dyrkeinput og skæve vinkler ved brug af drivhuset.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Anja Egeriis
12 apr 2021 06:59
Hejsa
Det er ikke kalkmangel, der giver griffelråd (ikke giffelråd).
Det er uregelmæssig vanding, mens planten blomstrer - prøv at læse forklaringen hos Haveselskabet.dk.
Og man kan også sagtens plante chiliplanter dybt, når man planter om 😉
Mvh
Anja Egeriis
Nanna Stærmose
16 apr 2021 12:26
Kære Anja
Tak for dine input og tip om artikel - jeg deler link her https://haveselskabet.dk/griffelrad
Derudover deler jeg lige et link til Spirekassens artikel om samme emne: https://spirekassen.nu/blog/53-griffelraad/
Mht. Chili, så har du ret i, at der ikke sker noget ved at plante dem dybere end de tidligere stod, men pointen her var, at tomater danner nye rødder fra den del af stænglen, som man sætter under jord, og dermed øger du muligheden for et mere solidt rodnet.
Det gør en chili ikke, så du opnår altså ikke denne gevinst ved at plante en chili dybere.
Bedste hilsner
Nanna Stærmose