Blog
Sådan får du gang i drivhuset
Vores drivhus – et Juliana Grand Oase på 13 m2 – er nu endelig kommet på benene og hvilken fryd det allerede har været. Alene på en måned er vi faldet pladask for vores nyerhvervede glashus, som troner så flot henover haven. Vi har allerede haft de skønneste, tidlige forårsdage herude, i læ for den hårde vestenvind, som Tversted lystigt leverer, samt det kolde forårsvejr 2021 har budt på.
Foråret er travle måneder for os havemennesker, og lige præcis her har drivhuset virkeligt haft sin berettigelse. Vi har allerede fyldt det op med forspirede sommerblomster og grøntsager, som nyder lyset og det beskyttede miljø under glastaget. Drivhuset er et genialt sted at forspire planter, fordi balancen mellem lys og temperatur er ideel. Forspirer man sine planter i vindueskarmen, risikerer man ofte at få lange ranglede planter, som strækker sig efter det manglende lys.
Drivhuset er i øjeblikket også et slags refugium, for alle vores vinterfølsomme vækster, som vækkes fra deres lange vintersøvn. Vi overvintrer bl.a. Agapanthus, pelargonier, fuchsia og sarte krydderurter. Efter en lang og mørk vinter er planterne helt nøgne, uden blade, men så snart de kommer ud og får lys og varme i drivhus, forvandles de i en lystig fart.
Vores drivhus er et produktionshus lige nu, men så snart chancerne for nattefrost er forbi, skal førnævnte planter ud under åben himmel igen.
Så snart pladsen byder sig skal den egentlig indretning af drivhuset begynde. Nanna er meget optaget af driver-delen af huset; et sted hvor kaffen og aftensmaden kan nydes, mens jeg er mere opslugt af de vækstmuligheder et drivhus tilbyder. Vores drivhus skal kunne rumme begge dele. Dette er også én af grundene til at vi kan anbefale nye drivhusejere, ikke at købe for småt. Ofte er det sådan at ens drømme fylder mere, end man lige regner med.
Som nævnt er vores drivhus 13 m2 og dette er fint med plads til et spisebord med siddepladser, men hvor der samtidig kan være plads til et arbejdsbord til ompotning, planting, såning osv. Et nyt drivhus skal have sjæl, hvorfor afsætningsplads til pynteting, stearinlys, vaser med blomster fra haven osv. er et must. Vi er derfor lige nu ved at kigge på de forskellige muligheder der er for hylder til vores drivhus, da mere afsætningsplads, står først på vores prioriteringsliste.
Den negative plads i drivhuset må ej heller undervurderes. Der skal være plads til at kunne bevæge sig frit rundt og det må ikke føles klaustrofobisk. Derfor er gulvpladsen ekstra værdifuld.
Af netop denne grund har vi valgt ikke at lave bede inde i drivhuset. I stedet planter vi i krukker og beholdere som kan møbleres rundt. Det giver den samme effekt af frodighed og huset kan nemt arrangeres, når vi får gæster.
Kombination af nytte- og prydplanter
Vi syntes det vigtigt at få noget op i højden, så det hele ikke kun foregår nede ved jorden. Det giver følelsen af at træde ind i helt andet rum i haven og ikke bare et glashus på græsplænen.
De planter vi skal have, skal være en kombination af nytte og prydplanter. Drivhusets darling, no1, tomaten, skal selvfølgelig have sin plads. Tomater antager også en ganske anseelige højde henover sæsonen, ligeledes agurk og melon. Vi har desuden også tænkt flerårige nytteplanter, såsom vin, citrus og figen.
Vores valg af prydplanter skal alle dufte. Duftstofferne fra blomsterne intensiveres pga. varmen og luftigheden i drivhuset, og derfor er de et oplagt valg. Vi har plantet en stor beholder til med duftende klatreroser, som skal espalieres rundt i huset. Vi har desuden også besluttet os for Engletrompet, som udseender den mest fantastiske duft om aftenen.
Vores tanke var at høje afskærmningsplanter giver følelsen af intimitet, fordi planterne skærmer for den omkringliggende verden, desuden skaber høje planter et gunstigt miljø for de vækster, der nyder varmen, men ikke er helt så solelskende.
Husk udluftning – også i foråret!
Her i den sidste halvdel af april, har vejret virkelig vist sig fra sin flotte side, så vi er allerede begyndt at åbne døren i løbet af dagen, så der ikke bliver alt for varmt inde i glashuset. Temperaturforskellen på nat og dag, skal helst ikke svinge mere end 15 grader, da store temperaturudsving stresser planterne.
På Grand Oase modellen som vi har, åbner taghatten selv, så der kan komme frisk luft ind. Havde vi ikke denne smarte funktion, ville automatiske vinduesåbner også stå øverst på indkøbssedlen, da udluftning virkeligt er et nøgleord for succes med drivhus.
Selvom vi allerede er begyndt at lufte ud, stiger varmen og det fordrer, at vi dagligt må kigge forbi huset med vandkanden. Vi har set os lune på Julianas smarte autovander, da sådan en maskine virkelig ophæver stavnsbåndet til bopælen i forhold til vandingen, hvis vi skal væk i en weekend.
Det sidste tilbehør vi nok må sande vi får brug for er skyggegardiner. Vi har en MEGET solbeskinnet grund, som vender stik syd og drivhuset får solen hele dagen lang. De fleste drivhusvækster elsker sol, men det kan altså blive for meget af det gode. Her er skyggegardiner virkelig guld værd, da det reducerer lysintensiteten betragteligt. Man kan også vælge at kalke ruderne, men personligt syntes vi bedre om løsningen med gardiner.
Vi glæder os rigtig meget til at se, hvordan det hele tager sig ud henover den kommende sæson og se, hvad der kommer til at fungere, og hvad der må nytænkes til næste år.
Haven er jo allerbedst når den anskues som et eksperimentarium!
Varme solskinshilsner fra Tversted
4 Kommentarer til dette indlæg

Om Udkansk v/ Nanna & Frederik
Nanna og Frederik er et par fra udkants-Danmark, som blogger om planter, natur og have på deres instagram-profil ’Udkansk’. Derudover er de ambassadører for Drivhusklubben, hvor de deler ud af haveliv og erfaringer i deres Juliana Grand Oase.
Bliv klogere på Udkansk v/ Nanna & Frederik- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Bente Matzen
25 maj 2021 20:43
Vi har lige monteret vores orangeri.
Og tænker også på skyggegardiner, hvilke har i valgt og hvordan har monteret dem i orangeriet
Frederik
01 jun 2021 09:19
Hej Bente.
Hvor lyder det skønt med jeres nye orangeri, nu kan drivhusdrømmene virkelig begynde. 🍀
Med hensyn til skyggegardiner har vi valgt Julianas egne, de virker top smarte. De fungere som et rullegardin og monteres blot ved hjælp af sugekopper, det gør også de nemt kan fjernes igen hvis der måtte være behov for det.
Du kan finde gardinerne uden “beskyttelse” hvis du klikker på ‘produkter’ på Julianas hjemmeside. ☺️
God sommer!
Allan Lorenzen
06 jan 2022 16:11
Hvor mange gardiner skal man have i ?
Til alle vinduer, eller ?
Frederik Skovgaard
09 jan 2022 14:08
Hej Allan
Tak for din kommentar på vores indlæg.
Med hensyn til mængden af gardiner, vil det afhænge af hvor soleksponeret dit drivhus er placeret.
I vores have har vi desværre ingen større træer til at give skygge for drivhuset og haven vender stik syd. Derfor er nødvendigt for os at dække alle tagglas-partierne som vender mod syd og vest.
Uden at kende lysforholdene hos dig, vil jeg som udgangspunkt anbefale dig det samme.
Mvh.
Frederik